CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 22, 2009

Raya! Raya! Raya! Episod Akhir :)


Selamat pagi semua...:)


Ini entri raya terakhir ye. Walaupun raya dah lama habis, saya tetap nak publish entri ini. Iye lah kan, drama sinetron, telenovela bagai pun harus ada ending happyly ever after kan, jadi entri berepisod saya mestilah ada ending juga. Kalu tergantung jalan ceritanya, mesti penonton marah dan memboikot producernya iaitu saya..hihi.



Ini adalah episod ke 4 kesinambungan dari episod 1, episod 2 dan episod 3. Jangan risau, ni yang terakhir, xde episod 5 lepas ni. Tahun depan baru ada season baru pula...ekeke.


Ok, concentrate sekarang :)



Hari raya ke 25 (Rabu) : Department saya buat majlis raya secara pot-luck. Setiap bahagian perlu bawa makanan masing-masing. Bahagian saya ditetapkan untuk bawa juadah ringan seperti kuih, kek, puding atau apa-apa saja. Saya buat puding marble, senang, mudah dan tak payah renyah-renyah bahan itu-ini. Kalau di suruh bawak lontong, spagetti bagai, haruslah saya amik mc hari tu...hihi. Bukan tak reti, tak berapa pandai je...hihiks.



Antara menu utama : Bihun goreng, Laksa, Spagethi (sedap dari yang Pizza Hut punya tau), Roti Jala macam-macam patern dan nasi impit :)


Kuih-muih, kekacang dan biskut raya.


Ni bahagian puding-pudingan. Saya punya yang dalam tupperware kaler kuning di hujung sana tu :P


Ketupat lemang pon ade.


Tengok, makanan penuh meja! Makan ke mentekedarah neh??


Hari Raya ke 27 (Jumaat) : Kali ini majlis raya untuk semua staff secara rasmi pula :P Hiasan dewan tu macam tak de makna pun, semua fokus pada makanan yang terhidang saja...hihi.



Saya ambil gambar ni sambil berlari ke arah satay tu...wakaka. Tak lah, saya buat cerita saja. Kamera henfon saya dah uzur, tu yang blur-blur tuh :P



Ramai peminat laksa rupenye.



Cendol yang sedap :)



Menu raya : lemang, ketupat, nasi impit :)



Nasi tomato.



Siyes muka kawan-kawan saya menikmati makanan ye..:D

Tak de pun gambar saya di kedua-dua majlis tu...malas lah nak paksa suruh mereka..hihi..




Hari Raya ke 28 (Sabtu) : Sebelum terjah ke rumah kenduri ofis-mate saya di Kepala Batas. Posing dulu sebelum tudung senget benget :P



Best pegi kenduri time perut bunyi 'kriuk kriuk'. Nikmat seh...kuikui.



Macam biasa, mesti lah ada nasi minyak. Tak releven kalau hidang char koay tiaw plak...hehe.



Bihun sup pun ado. Dah la menarik, sedap amat plak tuh :)



Di sini, patern makan bubur kacang selalunya makan dengan biskut empat segi. Encik somi yang rekemen, memang best. Saya yang Perakian ni tak penah terlintas plak makan dengan biskut ni. Selalu makan gitu aje :)


Ha,kan saya dah kata...untung makan time betoi2 lapar, suma boleh sumbat :P





Petang tu, ke open house belakang rumah. Jiran-jiran mereka di situ pakat-share-kongsi buat majlis hari raya.



Menu : Laksa, lontong, nasi impit, lemang, ketupat,bihun, kuih dan agar-agar.



Yang purple-purple tu warna tema tuan rumah :D



Balik rumah teringat yag Syeefa belum mamam lagi. Sian anak, asyik ibu je mengisi perut ye :)

Beri makan dulu.



Selingan penaja : Syeefa suka berdiri atas kaki sendiri bila letak dalam walker. Dia lepas tangan kengkonon boleh berdiri tak jatuh la tu..hihi.



Malam tu kami keluar merewang. Suami ajak ke kedai SEC. (Saya tak tau apa dia nama penuh SEC tu). Survey LCD lagi :)



Barangan elektrik di sini tak berapa berkenan di hati nurani saya. Harganya lagi saya tak berkenan :P



Kabinet tu cantik, tapi orang kedai yang asyik ikot bontot kami tu tak tau plak harganya bila ditanya. Sungguh tak berinformasi taw :b






Tengok-tengok tapi tak beli pun di kedai sebelah SEC. Harga kat sini lebih ok dari harga jirannya. Rambang mata. Pekedai di sini beritahu, untuk LCD, jenama LG paling bagus skrinnya. Kalian tengok LCD paling depan di sebelah kanan kalian, lebih terang dari sebelahnya kan?



Balik rumah, Kak Ina beli kfc pula. Murah rezeki betul hari ni. Tak payah keluar sesen pun dapat makan yang harganya bila kira-kira semua dari pagi sampai ke malam boleh beli sepasang kasut Vincci dan sehelai baju Nike! Ekeke.



Hari Raya ke 29 (Ahad) : Pergi kenduri doa selamat di rumah Kak Ja (sepupu suami). Sebelum ni dah ke open housenye, kali ni kenduri pula. Kak Ja ni memang rajin buat makan-makan ni. Saya rajin makan je :P



Encik Somi makan dengan geng-gengnya. Bila ada anak kecil ni, makan mesti ikut turn kalian.

Sambil-sambil dukung Syeefa, sambil-sambil saya usung kamera kesana-sini :P



Ini nak sepupu saya. Tarikh lahirnya sama 20hb dengan Syeefa. Tapi bulan lain. Namanya Irin Putri. Ayahnya minat wartawan tv3 yang nama Irin Putri Azmi tu.

Boleh teka tak nama ayahnya? :D



Daniel, Maisarah dan Syeefa membelek baby :)




Golongan ibu-ibu pun mahu inteprame ok :)



Nasi putih berlauk macam-macam (kes lupa nama lauk, tau makan aje...hikhik).



Opss, terseksikan Syeefa pula...hehe. Time ni on the way ke kenduri yang lain :)



Sebelum saya makan banyak, saya snap dulu gambar Daniel dan suami yang dah buhsan tengok saya amik gambar. Ada ciri-ciri boring tak dalam gambar tu? Huhu.



Haa..yang ni Encik M yang snap. (Gambar bini cun melecun malas nak ambil ye, gambar makhluk tak bernyawa rajin plak ambil...grrrr) :B



Aha...dah merajuk baru nak amik gambar isteri solehah ni. Hihi...takdelah, saja tokok tambah bagi sedap jalan cerita...ekeke. Dah konyang porut suko hati den :P




Pas dari kenduri, malas balik rumah , suami ajak ke Jusco lagi. Tujuannya nk ke Courts dalam shopping kompleks tu. Patutla jenuh cari di Bukit Mertajam hari tu, dah pindah sini ropenye. lebih luas, lebih berprestij gitu :D




Saya letak Syeefa di dalam stroller kusam, supaya senang ibu jalan-jalan amik gambo.

Bukan buleh lama Syeefa dalam stroller tu, dia rasa terkongkong agaknye....:D

Nampak tak paper bag berisi kotak depan Syeefa tu? Sempat lagi saya menyoping. Pantang nampak sungguh saya ni :B




Naa...sepatu (chess, sepatu konon. Sebut je la kasut kann...ekeke) ini idaman hati murni saya. Sedap pakai, lembut, ringan dan bila jalan tak bunyi 'kelekak kelekuk' pun tau. Jadi ia mengurangkan geseran terhadap tapak kasut seterusnya melambatkan proses penghausan tapak kasut justeru juga akan mengurangkan kekerapan saya menggunakan mesin ATM (Wah, wah...ada gaya seperti jurucakap Vincci tak?) ~phieww~

Dan saya terus pakai sepatu itu...ngehngeh :P



Banyak sofa yang lawa-lawa macam saya di Courts. Jadi saya take advantage untuk bergambar kenangan di sofa yang saya suka. Mana lah tahu, hajat tak kesampaian nak beli, gambar pon jadi lah kan...kihkih. Malangnya, suami jeles tak ambil gambar penuh sampai kaki, so tak dapat lah tayang kasut baru..wakaka.


Cantik berseri set bilik tidur disini. Nasib baik saya masih behave, kalau tidak suami tak ngaku bini saya landing-landing atas katil nan empuk ni :)


Ini gambar 2 in 1 kaedahnya. Yang mana satu jadi fokus utama anda? Ehehe.



Kesimpulannya, tahun ni raya saya very the happening tau kalian. Saya menyahut seruan kerajaan raya sebulan. Jadi, tamat la episod raya saya yang walau ada yang tak da kena mengena dengan raya pun tapi campak semua situ...hihi.



Wassalam ye kalian. Jumpa raya tahun depan :)



4 comments:

Siti Syuhada said...

Banyaknyer aktiviti makan ko..Jeles aku...

Cik Zizee said...

suke bace kak farah mengarang cerita...kelakar..

IRIN PUTRI said...

kirim salam kat irin putri :)

~farahsyeefa~ said...

siti : raya kan sinonim ngan makan....:)

azie : baca selalu k....:)

irin : i will :)

Thursday, October 22, 2009

Raya! Raya! Raya! Episod Akhir :)


Selamat pagi semua...:)


Ini entri raya terakhir ye. Walaupun raya dah lama habis, saya tetap nak publish entri ini. Iye lah kan, drama sinetron, telenovela bagai pun harus ada ending happyly ever after kan, jadi entri berepisod saya mestilah ada ending juga. Kalu tergantung jalan ceritanya, mesti penonton marah dan memboikot producernya iaitu saya..hihi.



Ini adalah episod ke 4 kesinambungan dari episod 1, episod 2 dan episod 3. Jangan risau, ni yang terakhir, xde episod 5 lepas ni. Tahun depan baru ada season baru pula...ekeke.


Ok, concentrate sekarang :)



Hari raya ke 25 (Rabu) : Department saya buat majlis raya secara pot-luck. Setiap bahagian perlu bawa makanan masing-masing. Bahagian saya ditetapkan untuk bawa juadah ringan seperti kuih, kek, puding atau apa-apa saja. Saya buat puding marble, senang, mudah dan tak payah renyah-renyah bahan itu-ini. Kalau di suruh bawak lontong, spagetti bagai, haruslah saya amik mc hari tu...hihi. Bukan tak reti, tak berapa pandai je...hihiks.



Antara menu utama : Bihun goreng, Laksa, Spagethi (sedap dari yang Pizza Hut punya tau), Roti Jala macam-macam patern dan nasi impit :)


Kuih-muih, kekacang dan biskut raya.


Ni bahagian puding-pudingan. Saya punya yang dalam tupperware kaler kuning di hujung sana tu :P


Ketupat lemang pon ade.


Tengok, makanan penuh meja! Makan ke mentekedarah neh??


Hari Raya ke 27 (Jumaat) : Kali ini majlis raya untuk semua staff secara rasmi pula :P Hiasan dewan tu macam tak de makna pun, semua fokus pada makanan yang terhidang saja...hihi.



Saya ambil gambar ni sambil berlari ke arah satay tu...wakaka. Tak lah, saya buat cerita saja. Kamera henfon saya dah uzur, tu yang blur-blur tuh :P



Ramai peminat laksa rupenye.



Cendol yang sedap :)



Menu raya : lemang, ketupat, nasi impit :)



Nasi tomato.



Siyes muka kawan-kawan saya menikmati makanan ye..:D

Tak de pun gambar saya di kedua-dua majlis tu...malas lah nak paksa suruh mereka..hihi..




Hari Raya ke 28 (Sabtu) : Sebelum terjah ke rumah kenduri ofis-mate saya di Kepala Batas. Posing dulu sebelum tudung senget benget :P



Best pegi kenduri time perut bunyi 'kriuk kriuk'. Nikmat seh...kuikui.



Macam biasa, mesti lah ada nasi minyak. Tak releven kalau hidang char koay tiaw plak...hehe.



Bihun sup pun ado. Dah la menarik, sedap amat plak tuh :)



Di sini, patern makan bubur kacang selalunya makan dengan biskut empat segi. Encik somi yang rekemen, memang best. Saya yang Perakian ni tak penah terlintas plak makan dengan biskut ni. Selalu makan gitu aje :)


Ha,kan saya dah kata...untung makan time betoi2 lapar, suma boleh sumbat :P





Petang tu, ke open house belakang rumah. Jiran-jiran mereka di situ pakat-share-kongsi buat majlis hari raya.



Menu : Laksa, lontong, nasi impit, lemang, ketupat,bihun, kuih dan agar-agar.



Yang purple-purple tu warna tema tuan rumah :D



Balik rumah teringat yag Syeefa belum mamam lagi. Sian anak, asyik ibu je mengisi perut ye :)

Beri makan dulu.



Selingan penaja : Syeefa suka berdiri atas kaki sendiri bila letak dalam walker. Dia lepas tangan kengkonon boleh berdiri tak jatuh la tu..hihi.



Malam tu kami keluar merewang. Suami ajak ke kedai SEC. (Saya tak tau apa dia nama penuh SEC tu). Survey LCD lagi :)



Barangan elektrik di sini tak berapa berkenan di hati nurani saya. Harganya lagi saya tak berkenan :P



Kabinet tu cantik, tapi orang kedai yang asyik ikot bontot kami tu tak tau plak harganya bila ditanya. Sungguh tak berinformasi taw :b






Tengok-tengok tapi tak beli pun di kedai sebelah SEC. Harga kat sini lebih ok dari harga jirannya. Rambang mata. Pekedai di sini beritahu, untuk LCD, jenama LG paling bagus skrinnya. Kalian tengok LCD paling depan di sebelah kanan kalian, lebih terang dari sebelahnya kan?



Balik rumah, Kak Ina beli kfc pula. Murah rezeki betul hari ni. Tak payah keluar sesen pun dapat makan yang harganya bila kira-kira semua dari pagi sampai ke malam boleh beli sepasang kasut Vincci dan sehelai baju Nike! Ekeke.



Hari Raya ke 29 (Ahad) : Pergi kenduri doa selamat di rumah Kak Ja (sepupu suami). Sebelum ni dah ke open housenye, kali ni kenduri pula. Kak Ja ni memang rajin buat makan-makan ni. Saya rajin makan je :P



Encik Somi makan dengan geng-gengnya. Bila ada anak kecil ni, makan mesti ikut turn kalian.

Sambil-sambil dukung Syeefa, sambil-sambil saya usung kamera kesana-sini :P



Ini nak sepupu saya. Tarikh lahirnya sama 20hb dengan Syeefa. Tapi bulan lain. Namanya Irin Putri. Ayahnya minat wartawan tv3 yang nama Irin Putri Azmi tu.

Boleh teka tak nama ayahnya? :D



Daniel, Maisarah dan Syeefa membelek baby :)




Golongan ibu-ibu pun mahu inteprame ok :)



Nasi putih berlauk macam-macam (kes lupa nama lauk, tau makan aje...hikhik).



Opss, terseksikan Syeefa pula...hehe. Time ni on the way ke kenduri yang lain :)



Sebelum saya makan banyak, saya snap dulu gambar Daniel dan suami yang dah buhsan tengok saya amik gambar. Ada ciri-ciri boring tak dalam gambar tu? Huhu.



Haa..yang ni Encik M yang snap. (Gambar bini cun melecun malas nak ambil ye, gambar makhluk tak bernyawa rajin plak ambil...grrrr) :B



Aha...dah merajuk baru nak amik gambar isteri solehah ni. Hihi...takdelah, saja tokok tambah bagi sedap jalan cerita...ekeke. Dah konyang porut suko hati den :P




Pas dari kenduri, malas balik rumah , suami ajak ke Jusco lagi. Tujuannya nk ke Courts dalam shopping kompleks tu. Patutla jenuh cari di Bukit Mertajam hari tu, dah pindah sini ropenye. lebih luas, lebih berprestij gitu :D




Saya letak Syeefa di dalam stroller kusam, supaya senang ibu jalan-jalan amik gambo.

Bukan buleh lama Syeefa dalam stroller tu, dia rasa terkongkong agaknye....:D

Nampak tak paper bag berisi kotak depan Syeefa tu? Sempat lagi saya menyoping. Pantang nampak sungguh saya ni :B




Naa...sepatu (chess, sepatu konon. Sebut je la kasut kann...ekeke) ini idaman hati murni saya. Sedap pakai, lembut, ringan dan bila jalan tak bunyi 'kelekak kelekuk' pun tau. Jadi ia mengurangkan geseran terhadap tapak kasut seterusnya melambatkan proses penghausan tapak kasut justeru juga akan mengurangkan kekerapan saya menggunakan mesin ATM (Wah, wah...ada gaya seperti jurucakap Vincci tak?) ~phieww~

Dan saya terus pakai sepatu itu...ngehngeh :P



Banyak sofa yang lawa-lawa macam saya di Courts. Jadi saya take advantage untuk bergambar kenangan di sofa yang saya suka. Mana lah tahu, hajat tak kesampaian nak beli, gambar pon jadi lah kan...kihkih. Malangnya, suami jeles tak ambil gambar penuh sampai kaki, so tak dapat lah tayang kasut baru..wakaka.


Cantik berseri set bilik tidur disini. Nasib baik saya masih behave, kalau tidak suami tak ngaku bini saya landing-landing atas katil nan empuk ni :)


Ini gambar 2 in 1 kaedahnya. Yang mana satu jadi fokus utama anda? Ehehe.



Kesimpulannya, tahun ni raya saya very the happening tau kalian. Saya menyahut seruan kerajaan raya sebulan. Jadi, tamat la episod raya saya yang walau ada yang tak da kena mengena dengan raya pun tapi campak semua situ...hihi.



Wassalam ye kalian. Jumpa raya tahun depan :)