CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 30, 2009

Doktor Tesco yang best! :)



Begini ceritanya....


Ahad pagi lepas, saya terperasan tangan kanan Syeefa bengkak. Entah digigit apa saya pun tak tau.

Sebabnya malam itu, kami tidur secara berjemaah beramai-ramai depan tv (tak la ramai pun, bertiga je).

Sambil layan cerekarama 'Sepat ronggeng' yang tak berapa best, sambil saya menidurkan Syeefa.


Dah dia lena tidur, malas la pulak nak angkat naik atas. Kalau terjaga nanti, terbengkalai pula segala projek...hihi.(haiiipppp, jangan fikir bukan-bukan).
Saya nak menonton vcd yang dah berbulan-bulan mengidam nak tengok tapi tak ada can lagi. Tapi, sudahnya....vcd tengok saya...hihi.

Okeh, okeh...mukadimah aje dah berjela. Dah la takde kene mengena dengan tajuk...kihkih.
Pagi esok tengok tangan Syeefa bengkak macam belon. Saya risau.


Serangga jahat mana yang sampai hati gigit Syeefa ni.
Saya fikir kalau setakat semut tak apa, tapi kalau lipan? Lebah? atau unggas-unggas lain macam mana??


Saya sapu minyak gamat dan baca segala macam doa, biar bengkak itu surut...
Tapi Syeefa tak nangis apa pun aktif macam ibu biasa je...(think positif okey....)


Petang tu saya bawa ke klinik di dalam Tesco sebab alang-alang nak membeli di situ...
Sunyi sepi saja klinik....perempuan cantik kat receptionist pun tak nampak :)
Tapi ada papan tanda minta tekan loceng kalau mahu jumpa doktor...
Dah tekan, tak sampai berapa saat doktor lelaki datang (ye, saya dapat agak dia doktor sebab dia pakai macam doktor).
Entertain lebih kurang (tanya siapa sakit, sakit apa bla...blaa...) dan suruh masuk biliknya.
Saya yang nervous tau bila tengok doktor lelaki...ehehehe.


Doktor tu bagus sekali, semua perkara di terangkan secara detail :)



*Serangga akan mengeluarkan bahan kimia dan menyebabkan bengkak di mana-mana bahagian yang terkena gigitan. Dan darah akan terkumpul dibahagian itu, sebab itulah bahagian tersebut menjadi panas dan merah. If possible, jangan disapu ubat pada bahagian tersebut kerana ubat (minyak, krim dll ) akan masuk pada liang-liang kulit melaui tempat yang terkena gigitan itu dan menyebabkan bahagian tersebut makin membengkak dan lambat pulih*

(ada talent doktor tak bertauliaah tak saya?..hiks)

Ada doktor yang saya pernah jumpa, tunggu di luar punya lama, dah masuk cuma tanya-angguk-geleng pastu suruh keluar tak sampai 3 minit setengah, sangat tak membantu tau....(tapi bukan la semua ye....).



Lepas tanya macam-macam, itu ini...saya pun lega dan senang hati :)

Doktor kata mungkin tangan Syeefa digigit semut saja (melihatkan jenis bengkaknya), bukan binatang berbisa.

Dan doktor tu juga yang bagi ubat minum kaler hijau di kaunter reception. Baguskan...save gaji nak bayar pekerja....:P


Then, bawak Syeefa bersuka suki walaupun masih di bawah umur :)

Suka betul dia tengok permainan yang warna warni tu....



Kelakar la Syeefa, kaki tak sampai lagi tu. Seronok dia duduk dalam mainan-yang-kena-masuk-duit-baru-boleh-gerak tu :) Tapi tak masuk duit pun, takut Syeefa terpelanting ke mana-mana...ekeke.


Saya paksa suruh suami ambil gambar lagi, sebab gambar kat atas tadi tu tak nampak muka saya. Saya kan suka enterprame....wakaka.






Ni part lain plak ok :)



Rabu baru-baru ni saya ke klinik di Tesco tu lagi.

Syeefa muntah-muntah dan cirit birit pula.
Saya cepat-cepat bawak jumpa doktor hensem. :)
Nasib baik giliran dia di klinik pada hari Selasa, Rabu, Jumaat dan Ahad....selebihnya doktor wanita.

Kali ni ada kakak jaga kaunter depan...tapi kan, suaranya sangat lah lembut gemalai.
Sampai saya terpaksa " Ha?.. Apa?.. Ulang lagi? "..Takkan malu dengan suami saya kot....ngeeee.:P



Sekarang, klinik ni akan jadi kilink feberet saya :) Sangat untung kan kalau layan patient dengan baik dan berhemah...patient akan selalu buat-buat sakit datang berulang kali dan rekemen pada yang lain. Yang untung? Doktor dan keluarga doktor juga.........:D


Syeefa di Klinik Tesfa...sinonim tak ? Hihi..


Dalam bilik tak sempat nak ambil gambar doktor, ambil gambar pintu luar jadi lah :)

Dr. Fisol Ahmad namanya. Doktor perempuannya saya belum berkenalan lagi :)


Syeefa sangat behave di bilik doktor. Good girl :)


Dan yang paling saya gembira, doktor ni sangat pro-bf!

Dia encourage saya untuk terus breastfeed Syeefa.

* Susu ibu adalah makanan terbaik, bersih dan selamat di minum. Walaupun si ibu termakan makanan yang tak elok, masam, expired dan sebagainya, si anak yang menyusu tidak akan terkena efect tersebut kerana, sistem badan ibu akan menukarkan makanan yang ibu makan tadi sebagai glukosa dan sebagainya. Jadi tak payah risau kalau kita makan yang bukan-bukan, tak akan menyebabkan anak sakit perut. Mungkin yang menyebabkan sakit perut itu adalah dari sumber lain, seperti makanan pejalnya yang terdedah, tidak bersih atau bekas makanannya tidak dicuci dengan betul etc. Banyakkan menyusu secara direct kerana ia akan meningkatkan pengeluaran susu berdasarkan konsep supply and demand*

Ha, begitu la nasihatnya :)

Harga ubat pun ok dan berbaloi-baloi (tiru ayat celcom blue ya..).
So, bagi sapa yang tinggal di area seberang jaya, saya sangat rekemen klinik TESFA ini :)

5 comments:

ezan said...

bestnya dapat doctor yang x sombong & bg byk explanation ni.. susah nk cari skrg doctor camni. :)

Cik Zizee said...

kak farah, kak farah..nak tanye sket boleh..doctor tue ensem tak? hahaha..soalan berbaur gediks..hahaha..

cian syeefa cayang saket..kalo dr kecik syeefa saket jer g klinik tue mesti doctor tue kenal syeefa nnt kan..kot2 lar doctor tue ader baby laki sebaya syeefa..ader rezeki nak bermenantukan anak doctor tue kak farah...hahaha..

azie pening..tue yg merepek2..

ieda said...

doktor ni ada main branch kat sg petani..dulu mainly utk bersalin..la ni ada mixture dgn kecantikan sekali.lalu2 ja dpn klinik tu.tak penah masuk pun so tak tau muka dr tu cmana..

izzahazfar said...

ok ker doktor nyer...?kalau ok nanti akak nak try p sebab sejak ada anak ni akak masih serching klinik yg ok...dan hanya klinik kat tempat akak bersalin ajer akak puas hati yang lain...hampeh sebab tunggu punya la berejam...huhuhu..

~farahsyeefa~ said...

ezan : mmg best doktor tu....explain satu persatu dan baik sgt :)

azie : akak pon pening dgn azie...hihi. kalo akak tak kawen lagi, akak nak bermentuakan doktor tu...huhuhu.

ieda : ha ah ieda, dia ada branch kat SP dngan AS kalo tak silap.

kak izzah : ok sangat, ape yg kita tak tau jadi tau....byk yang dia explain, dan xcharge melampau pun....

Friday, October 30, 2009

Doktor Tesco yang best! :)



Begini ceritanya....


Ahad pagi lepas, saya terperasan tangan kanan Syeefa bengkak. Entah digigit apa saya pun tak tau.

Sebabnya malam itu, kami tidur secara berjemaah beramai-ramai depan tv (tak la ramai pun, bertiga je).

Sambil layan cerekarama 'Sepat ronggeng' yang tak berapa best, sambil saya menidurkan Syeefa.


Dah dia lena tidur, malas la pulak nak angkat naik atas. Kalau terjaga nanti, terbengkalai pula segala projek...hihi.(haiiipppp, jangan fikir bukan-bukan).
Saya nak menonton vcd yang dah berbulan-bulan mengidam nak tengok tapi tak ada can lagi. Tapi, sudahnya....vcd tengok saya...hihi.

Okeh, okeh...mukadimah aje dah berjela. Dah la takde kene mengena dengan tajuk...kihkih.
Pagi esok tengok tangan Syeefa bengkak macam belon. Saya risau.


Serangga jahat mana yang sampai hati gigit Syeefa ni.
Saya fikir kalau setakat semut tak apa, tapi kalau lipan? Lebah? atau unggas-unggas lain macam mana??


Saya sapu minyak gamat dan baca segala macam doa, biar bengkak itu surut...
Tapi Syeefa tak nangis apa pun aktif macam ibu biasa je...(think positif okey....)


Petang tu saya bawa ke klinik di dalam Tesco sebab alang-alang nak membeli di situ...
Sunyi sepi saja klinik....perempuan cantik kat receptionist pun tak nampak :)
Tapi ada papan tanda minta tekan loceng kalau mahu jumpa doktor...
Dah tekan, tak sampai berapa saat doktor lelaki datang (ye, saya dapat agak dia doktor sebab dia pakai macam doktor).
Entertain lebih kurang (tanya siapa sakit, sakit apa bla...blaa...) dan suruh masuk biliknya.
Saya yang nervous tau bila tengok doktor lelaki...ehehehe.


Doktor tu bagus sekali, semua perkara di terangkan secara detail :)



*Serangga akan mengeluarkan bahan kimia dan menyebabkan bengkak di mana-mana bahagian yang terkena gigitan. Dan darah akan terkumpul dibahagian itu, sebab itulah bahagian tersebut menjadi panas dan merah. If possible, jangan disapu ubat pada bahagian tersebut kerana ubat (minyak, krim dll ) akan masuk pada liang-liang kulit melaui tempat yang terkena gigitan itu dan menyebabkan bahagian tersebut makin membengkak dan lambat pulih*

(ada talent doktor tak bertauliaah tak saya?..hiks)

Ada doktor yang saya pernah jumpa, tunggu di luar punya lama, dah masuk cuma tanya-angguk-geleng pastu suruh keluar tak sampai 3 minit setengah, sangat tak membantu tau....(tapi bukan la semua ye....).



Lepas tanya macam-macam, itu ini...saya pun lega dan senang hati :)

Doktor kata mungkin tangan Syeefa digigit semut saja (melihatkan jenis bengkaknya), bukan binatang berbisa.

Dan doktor tu juga yang bagi ubat minum kaler hijau di kaunter reception. Baguskan...save gaji nak bayar pekerja....:P


Then, bawak Syeefa bersuka suki walaupun masih di bawah umur :)

Suka betul dia tengok permainan yang warna warni tu....



Kelakar la Syeefa, kaki tak sampai lagi tu. Seronok dia duduk dalam mainan-yang-kena-masuk-duit-baru-boleh-gerak tu :) Tapi tak masuk duit pun, takut Syeefa terpelanting ke mana-mana...ekeke.


Saya paksa suruh suami ambil gambar lagi, sebab gambar kat atas tadi tu tak nampak muka saya. Saya kan suka enterprame....wakaka.






Ni part lain plak ok :)



Rabu baru-baru ni saya ke klinik di Tesco tu lagi.

Syeefa muntah-muntah dan cirit birit pula.
Saya cepat-cepat bawak jumpa doktor hensem. :)
Nasib baik giliran dia di klinik pada hari Selasa, Rabu, Jumaat dan Ahad....selebihnya doktor wanita.

Kali ni ada kakak jaga kaunter depan...tapi kan, suaranya sangat lah lembut gemalai.
Sampai saya terpaksa " Ha?.. Apa?.. Ulang lagi? "..Takkan malu dengan suami saya kot....ngeeee.:P



Sekarang, klinik ni akan jadi kilink feberet saya :) Sangat untung kan kalau layan patient dengan baik dan berhemah...patient akan selalu buat-buat sakit datang berulang kali dan rekemen pada yang lain. Yang untung? Doktor dan keluarga doktor juga.........:D


Syeefa di Klinik Tesfa...sinonim tak ? Hihi..


Dalam bilik tak sempat nak ambil gambar doktor, ambil gambar pintu luar jadi lah :)

Dr. Fisol Ahmad namanya. Doktor perempuannya saya belum berkenalan lagi :)


Syeefa sangat behave di bilik doktor. Good girl :)


Dan yang paling saya gembira, doktor ni sangat pro-bf!

Dia encourage saya untuk terus breastfeed Syeefa.

* Susu ibu adalah makanan terbaik, bersih dan selamat di minum. Walaupun si ibu termakan makanan yang tak elok, masam, expired dan sebagainya, si anak yang menyusu tidak akan terkena efect tersebut kerana, sistem badan ibu akan menukarkan makanan yang ibu makan tadi sebagai glukosa dan sebagainya. Jadi tak payah risau kalau kita makan yang bukan-bukan, tak akan menyebabkan anak sakit perut. Mungkin yang menyebabkan sakit perut itu adalah dari sumber lain, seperti makanan pejalnya yang terdedah, tidak bersih atau bekas makanannya tidak dicuci dengan betul etc. Banyakkan menyusu secara direct kerana ia akan meningkatkan pengeluaran susu berdasarkan konsep supply and demand*

Ha, begitu la nasihatnya :)

Harga ubat pun ok dan berbaloi-baloi (tiru ayat celcom blue ya..).
So, bagi sapa yang tinggal di area seberang jaya, saya sangat rekemen klinik TESFA ini :)

5 comments:

ezan

bestnya dapat doctor yang x sombong & bg byk explanation ni.. susah nk cari skrg doctor camni. :)

Cik Zizee

kak farah, kak farah..nak tanye sket boleh..doctor tue ensem tak? hahaha..soalan berbaur gediks..hahaha..

cian syeefa cayang saket..kalo dr kecik syeefa saket jer g klinik tue mesti doctor tue kenal syeefa nnt kan..kot2 lar doctor tue ader baby laki sebaya syeefa..ader rezeki nak bermenantukan anak doctor tue kak farah...hahaha..

azie pening..tue yg merepek2..

ieda

doktor ni ada main branch kat sg petani..dulu mainly utk bersalin..la ni ada mixture dgn kecantikan sekali.lalu2 ja dpn klinik tu.tak penah masuk pun so tak tau muka dr tu cmana..

izzahazfar

ok ker doktor nyer...?kalau ok nanti akak nak try p sebab sejak ada anak ni akak masih serching klinik yg ok...dan hanya klinik kat tempat akak bersalin ajer akak puas hati yang lain...hampeh sebab tunggu punya la berejam...huhuhu..

~farahsyeefa~

ezan : mmg best doktor tu....explain satu persatu dan baik sgt :)

azie : akak pon pening dgn azie...hihi. kalo akak tak kawen lagi, akak nak bermentuakan doktor tu...huhuhu.

ieda : ha ah ieda, dia ada branch kat SP dngan AS kalo tak silap.

kak izzah : ok sangat, ape yg kita tak tau jadi tau....byk yang dia explain, dan xcharge melampau pun....