CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 27, 2011

My little Faris : 9months plus plus :)

Lama tak update tentang buah hati.


Saya taknak menyesal pulak nanti sebab lupa perkembangan anak-anak bila dah tua-tua esok :)
At least bagus juga ada blog, boleh revise balik :)



Contohnya "eh, bila ya syeefa first time jatuh katil?"

Belek-belek semula jumpa entri ini" :) (maafkan jelah drama queen saya tu).

Eh, kenapa skema nau entri dulu-dulu ni ? :P




Sekarang nak cerita pasal anak teruna nan manja saya tu :)

Sudah 9bulan setengah. How time flies.




Muhammad Syaamil Faris bin Mahazir. Kecil molek saja. Baru 7kg (kakak Syeefa dah double) :P



Mula tumbuh gigi masa umur 7bulan (sekarang dan 9bulan, ibu baru nak kalut) Gigi pertama dan kedua berlumba lumba kuar serentak. Agak cepat berbanding kakak Syeefa. Cerita gigi pertama Syeefa disini :)



Boleh duduk dengan sendiri. Kusyuk dengan sesuatu dengan benda. Contohnya, saya realise dia suka tengok berita cuaca di tv3, iklan oreo putar jilat celup, azan, asma ul husna kat oasis, kartun, babytv (siap goyang-goyang badan bila dengar lagu "u put your right foot in, u put your right foot out, and you shake...u do the hokie pokie..lalala) something like that la. Ibu pun sampai dah hapal dah :P





Used to be fussy eater baby. Makanan lembik, blend macam kat atas tu cepat dia boring. So, hari hari kena buat menu baru untuk sebulan dua yang pertama.



Saya cuba bagi makan buah seperti betik, pisang, epal dan biar dia makan sendiri. Salah satu cara untuk meransang fine motor skills untuk bayi iaitu menggunakan jari atau tangan untuk mengambil makanan dan masuk ke mulut :)





Perkembangan lain :





1. First word - mamam :)


2. Boleh waving bila sebut babai.


3. Tepuk tangan bila nyanyi tepuk amai-amai, nyanyi twinkle2 pun tepuk juga :)


4. Pandai kiss pipi bila sebut 'sayang sket' atau 'kiss' :)


5. Since papa dah ajar ronda-ronda naik motor pusing taman, bila nampak papa dah tak layan ibu, nak ikut papa naik motor. Kemain lagi.


6. Obviously, suka naik kereta. tak penah badmood kalau masuk kereta ok.


7. Diaper size M


8. 20 - 24oz during ofis hour (5 or 6 x 4oz)


9. Clingy little boy. janganlah harap nak tinggalkan dia main sorang, he will cry really loud. tapi comel juga tengok dia nangis beria, macam manja gitu..hehehe.


10. Boleh minum guna straw.


11. Faris tak suka merangkak agaknya. Bila dia dalam posisi merangkak dan bergerak setapak dua tetiba terus mengesot laju supaya cepat sampai. I assume begini la, maybe dia selesa dengan sedan instead of MPV. Boleh? :P


12. But, the most likely thing ialah memanjat. Panjat ibu, papa, kakak. Panjat sofa. Panjat kerusi dan meja ABC kakak. Dan dia telah pass memanjat tangga. Well done son. Memunggah pun suka :P


13. Since dia refuse blended foods, Faris sudah makan nasi biasa, just lenyek-lenyek sikit dan dia boleh makan dengan begitu banyak disamping finger foods juga. I Like!


14. Sayang kakak. Suka main dengan kakak, tarik rambut kakak, cium kakak, bergusti dengan kakak. Meluru datang pada kakak bila dengar suara kakak.


15. Dah pandai meniru apa saja. Contohnya, bila kakak bercerita kat ibu pasal kartun or whatever, adik pun nak cerita jugak. Dengan bahasa dia lah tapi :P


16. Gigi masih dua dibahagian bawah. Saya rasa nak tumbuh bahagian atas sebab rasa macam keras je, tapi tak nampak keluar lagi.


17. Last but not least. Err dia..err bila tak serius menyusu, tak berapa lapar maybe..err dia suka err gigit dan gelak-gelak tengok muka ibu. Anyway, thanks son!


Leganya dah update untuk anak bujang ni :) Peace yo!









Ibu : Fair and square, 9bulan didalam dan diluar perut...hehe. 9months and counting :)






Tuesday, July 26, 2011

This is mine - faris :)

Semasa saya tengah buka freezer untuk ambil EBM, tiba-tiba owner dia datang melulu.
Maybe untuk check kondisinya, dalam keadaan baik atau sebaliknya :P
Then apa lagi, grab fon dan snap :)

"OMG! ini 'harta karun' saya????" teeheee :P



"apakata saya 'curi' satu lah. ibu tak perasan kot" :P




"haiyaa..why this thingy is so hard to take out meh?"



"nevermine- efforts ladder of success. i can do it! " ;P



" yeah..i got it, dah dapat satu!..yes yes..."




"see people...finally i got this. err...apa nk bikin ni? minum? err err, tapi saya lebih suka yg fresh from ibu" :P




Friday, July 22, 2011

Have a nice weekend!




Adalah rugi besar jika anda bersedih sedihan di hari cuti *slap forehead*. Inilah masa yang ditunggu saban minggu selepas 5 hari yang panjangggg di pejabat. Mari bergumbira di hari minggu semua! *smile*



































Eh, masih jumaat rupanya :P







Thursday, July 21, 2011

Pengat pisang bersagu

Ade pisang kat rumah nampak sayu je hati (motif?) :P
Sebelum dia jadi 'buruk' baik buat sesuatu.
Gula merah dan santan pun ada.


TING!


Buat pengat pisang pun ok, sedap gak makan petang-petang.
So, tinggal lagi nak beli sagu jek sebab suka tgk sagu tu comel bulat-bulat (motif lagi?) :P






Pisang 7 - 8 bijik dibelah dua (guna pisang abu lagi sedap kot tapi pisang emas je ada kt umah)


Santan pekat dalam secawan suku


Gula merah secawan


Sagu sepeket


Gula ikut suka nak semanis kurma mana :P


Garam sedikit utk lemak -lemak bekrim


Daun pandan

.


.


.


.



Masak santan + gula merah + gula + air


masuk pisang + sagu + daun pandan






Easy peasy kan?!!






.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.

















Siap!






Masukkan dalam tupperware dan paksa minta suami naik motor hantar ke rumah mertua.






DONE.




Wednesday, July 20, 2011

Oreo milkshake

Ramai yang dah buat oreo milkshake dan published.
Saya mau juga! :p





Aiskrim vanila 4 scoop (atau lebih)-saya guna vanila with choc syrup


fresh milk - 125ml atau secawan


biskut oreo - 5 keping sudah


BLEND!




and


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.




.


TARAAAA!!!


Tabur pecahan oreo di atas :)





Sooooooooooooooooooooooo sedap aitelyuu!



Monday, July 18, 2011

Syeefa, how do you spell.....? :)



video

Tiba-tiba taknak spell ibu, why anak why?? :P



Ekceli, Syeefa menghafal words simple yang di ajar berulang kali saja, belum pandai mengeja betul-betul lagi :)


Ok, pasni kita belajar spell perpustakaan, metabolisma tinggi, siti nurhaliza, alfonso de al *whatever* dan lagi bla bla bla :P


Saturday, July 16, 2011

simple


menu hari cuti bermalasan ;P
nasi panas
Ikan kering masak asam
telur dadar
teh ais


simple tapi terangkat!

have a nice weekend dear friends! :)

Friday, July 15, 2011

Quotes about babies
































oh how sweet! (",)








*image googled*



Thursday, July 14, 2011

Quotes about mothers

















( ^ _ ^ )



*image googled*

Tuesday, July 12, 2011

Edisi anak-anak : episod our milk :)

Dirumah, ade si kecil yang suka membantu ibu.


Dalam bab menguruskan EBM saya dah lantik Syeefa sebagai penolong pengurus. ekeke. Kemain syok dia :)



Bila dia nampak saya 'busy' di dapur maka mula lah interview session :P




Syeefa "ibu watpe tu ibu? ibu wat cucu (susu) adik? cifa nak wat gak boleh tak?"

Ibu "ye boleh sayang. sila sila. " :P




Bila dah selalu memerhati ibu, dah boleh buat sendiri :P





Tulis date atas sticker dalam versi beliau lah kan :P


Lepas tu tanggalkan sticker dan tampal pada botol berisi EBM :)

Then sambung lagi sampai habis. Betapa kusyuknya lahai. Kagum kagum :P

"Dah finish dah ibu". Good job girl :)









Tuan punya EBM mana?






Inila dia pemilik tetap dan hakiki. Beliau sangat manja :P








"We are bestfriend. Share the best. Be the best. Always and forever" :)









Ibu : Be the best mother huh? Yes i will :)









Wednesday, July 27, 2011

My little Faris : 9months plus plus :)

Lama tak update tentang buah hati.


Saya taknak menyesal pulak nanti sebab lupa perkembangan anak-anak bila dah tua-tua esok :)
At least bagus juga ada blog, boleh revise balik :)



Contohnya "eh, bila ya syeefa first time jatuh katil?"

Belek-belek semula jumpa entri ini" :) (maafkan jelah drama queen saya tu).

Eh, kenapa skema nau entri dulu-dulu ni ? :P




Sekarang nak cerita pasal anak teruna nan manja saya tu :)

Sudah 9bulan setengah. How time flies.




Muhammad Syaamil Faris bin Mahazir. Kecil molek saja. Baru 7kg (kakak Syeefa dah double) :P



Mula tumbuh gigi masa umur 7bulan (sekarang dan 9bulan, ibu baru nak kalut) Gigi pertama dan kedua berlumba lumba kuar serentak. Agak cepat berbanding kakak Syeefa. Cerita gigi pertama Syeefa disini :)



Boleh duduk dengan sendiri. Kusyuk dengan sesuatu dengan benda. Contohnya, saya realise dia suka tengok berita cuaca di tv3, iklan oreo putar jilat celup, azan, asma ul husna kat oasis, kartun, babytv (siap goyang-goyang badan bila dengar lagu "u put your right foot in, u put your right foot out, and you shake...u do the hokie pokie..lalala) something like that la. Ibu pun sampai dah hapal dah :P





Used to be fussy eater baby. Makanan lembik, blend macam kat atas tu cepat dia boring. So, hari hari kena buat menu baru untuk sebulan dua yang pertama.



Saya cuba bagi makan buah seperti betik, pisang, epal dan biar dia makan sendiri. Salah satu cara untuk meransang fine motor skills untuk bayi iaitu menggunakan jari atau tangan untuk mengambil makanan dan masuk ke mulut :)





Perkembangan lain :





1. First word - mamam :)


2. Boleh waving bila sebut babai.


3. Tepuk tangan bila nyanyi tepuk amai-amai, nyanyi twinkle2 pun tepuk juga :)


4. Pandai kiss pipi bila sebut 'sayang sket' atau 'kiss' :)


5. Since papa dah ajar ronda-ronda naik motor pusing taman, bila nampak papa dah tak layan ibu, nak ikut papa naik motor. Kemain lagi.


6. Obviously, suka naik kereta. tak penah badmood kalau masuk kereta ok.


7. Diaper size M


8. 20 - 24oz during ofis hour (5 or 6 x 4oz)


9. Clingy little boy. janganlah harap nak tinggalkan dia main sorang, he will cry really loud. tapi comel juga tengok dia nangis beria, macam manja gitu..hehehe.


10. Boleh minum guna straw.


11. Faris tak suka merangkak agaknya. Bila dia dalam posisi merangkak dan bergerak setapak dua tetiba terus mengesot laju supaya cepat sampai. I assume begini la, maybe dia selesa dengan sedan instead of MPV. Boleh? :P


12. But, the most likely thing ialah memanjat. Panjat ibu, papa, kakak. Panjat sofa. Panjat kerusi dan meja ABC kakak. Dan dia telah pass memanjat tangga. Well done son. Memunggah pun suka :P


13. Since dia refuse blended foods, Faris sudah makan nasi biasa, just lenyek-lenyek sikit dan dia boleh makan dengan begitu banyak disamping finger foods juga. I Like!


14. Sayang kakak. Suka main dengan kakak, tarik rambut kakak, cium kakak, bergusti dengan kakak. Meluru datang pada kakak bila dengar suara kakak.


15. Dah pandai meniru apa saja. Contohnya, bila kakak bercerita kat ibu pasal kartun or whatever, adik pun nak cerita jugak. Dengan bahasa dia lah tapi :P


16. Gigi masih dua dibahagian bawah. Saya rasa nak tumbuh bahagian atas sebab rasa macam keras je, tapi tak nampak keluar lagi.


17. Last but not least. Err dia..err bila tak serius menyusu, tak berapa lapar maybe..err dia suka err gigit dan gelak-gelak tengok muka ibu. Anyway, thanks son!


Leganya dah update untuk anak bujang ni :) Peace yo!









Ibu : Fair and square, 9bulan didalam dan diluar perut...hehe. 9months and counting :)






Tuesday, July 26, 2011

This is mine - faris :)

Semasa saya tengah buka freezer untuk ambil EBM, tiba-tiba owner dia datang melulu.
Maybe untuk check kondisinya, dalam keadaan baik atau sebaliknya :P
Then apa lagi, grab fon dan snap :)

"OMG! ini 'harta karun' saya????" teeheee :P



"apakata saya 'curi' satu lah. ibu tak perasan kot" :P




"haiyaa..why this thingy is so hard to take out meh?"



"nevermine- efforts ladder of success. i can do it! " ;P



" yeah..i got it, dah dapat satu!..yes yes..."




"see people...finally i got this. err...apa nk bikin ni? minum? err err, tapi saya lebih suka yg fresh from ibu" :P




Friday, July 22, 2011

Have a nice weekend!




Adalah rugi besar jika anda bersedih sedihan di hari cuti *slap forehead*. Inilah masa yang ditunggu saban minggu selepas 5 hari yang panjangggg di pejabat. Mari bergumbira di hari minggu semua! *smile*



































Eh, masih jumaat rupanya :P







Thursday, July 21, 2011

Pengat pisang bersagu

Ade pisang kat rumah nampak sayu je hati (motif?) :P
Sebelum dia jadi 'buruk' baik buat sesuatu.
Gula merah dan santan pun ada.


TING!


Buat pengat pisang pun ok, sedap gak makan petang-petang.
So, tinggal lagi nak beli sagu jek sebab suka tgk sagu tu comel bulat-bulat (motif lagi?) :P






Pisang 7 - 8 bijik dibelah dua (guna pisang abu lagi sedap kot tapi pisang emas je ada kt umah)


Santan pekat dalam secawan suku


Gula merah secawan


Sagu sepeket


Gula ikut suka nak semanis kurma mana :P


Garam sedikit utk lemak -lemak bekrim


Daun pandan

.


.


.


.



Masak santan + gula merah + gula + air


masuk pisang + sagu + daun pandan






Easy peasy kan?!!






.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.



.

















Siap!






Masukkan dalam tupperware dan paksa minta suami naik motor hantar ke rumah mertua.






DONE.




Wednesday, July 20, 2011

Oreo milkshake

Ramai yang dah buat oreo milkshake dan published.
Saya mau juga! :p





Aiskrim vanila 4 scoop (atau lebih)-saya guna vanila with choc syrup


fresh milk - 125ml atau secawan


biskut oreo - 5 keping sudah


BLEND!




and


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.




.


TARAAAA!!!


Tabur pecahan oreo di atas :)





Sooooooooooooooooooooooo sedap aitelyuu!



Monday, July 18, 2011

Syeefa, how do you spell.....? :)



video

Tiba-tiba taknak spell ibu, why anak why?? :P



Ekceli, Syeefa menghafal words simple yang di ajar berulang kali saja, belum pandai mengeja betul-betul lagi :)


Ok, pasni kita belajar spell perpustakaan, metabolisma tinggi, siti nurhaliza, alfonso de al *whatever* dan lagi bla bla bla :P


Saturday, July 16, 2011

simple


menu hari cuti bermalasan ;P
nasi panas
Ikan kering masak asam
telur dadar
teh ais


simple tapi terangkat!

have a nice weekend dear friends! :)

Friday, July 15, 2011

Quotes about babies
































oh how sweet! (",)








*image googled*



Thursday, July 14, 2011

Quotes about mothers

















( ^ _ ^ )



*image googled*

Tuesday, July 12, 2011

Edisi anak-anak : episod our milk :)

Dirumah, ade si kecil yang suka membantu ibu.


Dalam bab menguruskan EBM saya dah lantik Syeefa sebagai penolong pengurus. ekeke. Kemain syok dia :)



Bila dia nampak saya 'busy' di dapur maka mula lah interview session :P




Syeefa "ibu watpe tu ibu? ibu wat cucu (susu) adik? cifa nak wat gak boleh tak?"

Ibu "ye boleh sayang. sila sila. " :P




Bila dah selalu memerhati ibu, dah boleh buat sendiri :P





Tulis date atas sticker dalam versi beliau lah kan :P


Lepas tu tanggalkan sticker dan tampal pada botol berisi EBM :)

Then sambung lagi sampai habis. Betapa kusyuknya lahai. Kagum kagum :P

"Dah finish dah ibu". Good job girl :)









Tuan punya EBM mana?






Inila dia pemilik tetap dan hakiki. Beliau sangat manja :P








"We are bestfriend. Share the best. Be the best. Always and forever" :)









Ibu : Be the best mother huh? Yes i will :)