CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, April 12, 2011

Resepi Ibu : Puding trifle :)






Suka sangat makan sekarang. Jadi hari ni nak tempek entry makanan. Yahuuu!










Moh nengok saya buat triffle moh. Dah laaaaaama dah buat. Sejak lepas pantang dulu, maklum la dalam pantang teringin berbagai-bagai.










Tp baru sekarang ade hati nak siarkan.










Penah dengarkan perumpamaan omputih better late than never?ekeke.






























Festime buat. So bahan-bahan ujikaji adalah seperti diatas : Kek gulung perisa sukahati, serbuk jeli, buah koktel dalam tin dan tepung kastard :)










Ha lagi satu susu segar okeh. Lupa nak snap, jadik curik kat google jek :)










Memula, potong kek gulung. Tebal mana tak kisah. Kek ni memang dah sedap dah, kira kalo kek dah sedap, trifle kemungkinan besar akan sedap :) Susun dalam bekas. Saya buat dalam tupperware. Takde bekas molek-molek sangat :P Tutup mana-mana lubang dengan cebisan kek dan kasik mampat yek. Padatkan. Then, amik air buah dalam tin tu curah sikt atas kek tu supaya kek tu lembap. Bancuh dua sudu tepung kastad dengan dua cawan susu segar. Masak sekejap atas api sampai agak-agak tak sakit perut bila makan. hihi. Tuang dalam bekas tadik. Lapisan kedua selepas kek ye puan-puan. Kastard saya terlebih kuning dan terlebih pekat. Tapi takpe, tak efect sangat pada rasa. Kata pertama kali kan. Maafkan jelah :P
Lepas tu pulak kan, mari masak agar-agarnya pulak. Saya pilih perisa strawberi, klise kan? Bila dah hancur serbuk tu kira okey dah la tu :)




Sementara tu tuang buah dalam tin pula. Ratakan comei-comei. Lagi banyak lagi best :)





Lapisan terakhir, tuang agar-agar jelly tadik atas buah tadik.








Tedengg. Jadik beginilah rupanya bila tengok dari sudut atas :)









Meh tengok dari sisi tepi. Nampak la rupe bentuk trifle tu ha walaupun macam tunggang langgang jek..huhu.










Sejukkan dalam fridge. Paste boleh la mengadap puas-puas :)










Sedap dan puas hati untuk saya yang festime buat. Takpe, practice makes perfect okeh, hihi. Selamat mencoba untuk kali kedua kelak untuk saya! Niat dah ada, tinggal nak melaksanakan untuk sekian kali jek :P




















Sekian, dari dapur Chef farah :)

























Ibu : Suka membuat sendiri walaupun tak hebat mana. Kepuasan sejagat itu penting..hehe.






2 comments:

MRS. K said...

heheh.. senang jek nak buat kan? tapi kalau buat takde orang nak makan pulak.. hubby tak suke desert cam ni.. huhu

~farah~ said...

sama cm hubby saya, tak minta menda manis2 gini..saya pulun sorng je...hihi.

Tuesday, April 12, 2011

Resepi Ibu : Puding trifle :)






Suka sangat makan sekarang. Jadi hari ni nak tempek entry makanan. Yahuuu!










Moh nengok saya buat triffle moh. Dah laaaaaama dah buat. Sejak lepas pantang dulu, maklum la dalam pantang teringin berbagai-bagai.










Tp baru sekarang ade hati nak siarkan.










Penah dengarkan perumpamaan omputih better late than never?ekeke.






























Festime buat. So bahan-bahan ujikaji adalah seperti diatas : Kek gulung perisa sukahati, serbuk jeli, buah koktel dalam tin dan tepung kastard :)










Ha lagi satu susu segar okeh. Lupa nak snap, jadik curik kat google jek :)










Memula, potong kek gulung. Tebal mana tak kisah. Kek ni memang dah sedap dah, kira kalo kek dah sedap, trifle kemungkinan besar akan sedap :) Susun dalam bekas. Saya buat dalam tupperware. Takde bekas molek-molek sangat :P Tutup mana-mana lubang dengan cebisan kek dan kasik mampat yek. Padatkan. Then, amik air buah dalam tin tu curah sikt atas kek tu supaya kek tu lembap. Bancuh dua sudu tepung kastad dengan dua cawan susu segar. Masak sekejap atas api sampai agak-agak tak sakit perut bila makan. hihi. Tuang dalam bekas tadik. Lapisan kedua selepas kek ye puan-puan. Kastard saya terlebih kuning dan terlebih pekat. Tapi takpe, tak efect sangat pada rasa. Kata pertama kali kan. Maafkan jelah :P
Lepas tu pulak kan, mari masak agar-agarnya pulak. Saya pilih perisa strawberi, klise kan? Bila dah hancur serbuk tu kira okey dah la tu :)




Sementara tu tuang buah dalam tin pula. Ratakan comei-comei. Lagi banyak lagi best :)





Lapisan terakhir, tuang agar-agar jelly tadik atas buah tadik.








Tedengg. Jadik beginilah rupanya bila tengok dari sudut atas :)









Meh tengok dari sisi tepi. Nampak la rupe bentuk trifle tu ha walaupun macam tunggang langgang jek..huhu.










Sejukkan dalam fridge. Paste boleh la mengadap puas-puas :)










Sedap dan puas hati untuk saya yang festime buat. Takpe, practice makes perfect okeh, hihi. Selamat mencoba untuk kali kedua kelak untuk saya! Niat dah ada, tinggal nak melaksanakan untuk sekian kali jek :P




















Sekian, dari dapur Chef farah :)

























Ibu : Suka membuat sendiri walaupun tak hebat mana. Kepuasan sejagat itu penting..hehe.






2 comments:

MRS. K

heheh.. senang jek nak buat kan? tapi kalau buat takde orang nak makan pulak.. hubby tak suke desert cam ni.. huhu

~farah~

sama cm hubby saya, tak minta menda manis2 gini..saya pulun sorng je...hihi.