CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 24, 2011

WW : Payback time!




Sukanya kakak mengusik adikk ye....


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


tak leh jadi nii.....


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.




.


.


.


.


.


.


.


.


.




.

.

.

.

.




Nah, rasakan pulak kakak!

(-___-)





Thursday, August 18, 2011

Falling in Love

Takde. Takde.



Takde jatuh cinta dengan sesiapa ye. Cuma dengan lagu ni. Hihihi.







FALLING IN LOVE - Siti Nurhaliza




Once in a lifetime…
And your sweep took off your feet
And everything I’ve touched dissolve itself before my eyes
You’re taking me higher when I hear you speak to me
This is so familiar but I’m caught up in this fantasy

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you

When I look into your eyes
I see your love that comforts me
Every now when I go to sleep
I wait to see you in my dream
You’re taking me higher
when I hear you speak to me
I’m trying to tell you that
I will never won’t to let you go

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you
Over and over again because I’ll let my mind
You give me something in you to believe in
Come to take me away…

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up mymind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you







Pertama kali dengar di APM baru-baru ni, saya terus suka!



OK. Semua lagu Siti Nurhaliza pun saya suka. No doubt.



Catchy. Nice song. Simple yet meaningful lyrics. Love her accent. Awesome singer of course!

Thats it.



BYE!




Tuesday, August 16, 2011

All about my two and a half year old Syeefa :)



Salam Ramadhan semua :)

Pejam celik dah separuh masa berlalu ye.


OK, apdet utk anak dara pula kali ni. Dah lama ibu tak apdet utk Syeefa. Kesiannya :(

Sekarang Syeefa sudah nak masuk 2tahun 6bulan pada 20hb Ogos ni :)


Rasa cepat sangat masa. Kalu buleh nak bawa masuk balik dalam perut.


Kalau boleh biarlah lambat-lambat bertambah usia dia, kecik-kecik macam ni sedap digomoi-gomoi, dibuat bantal peluk.


Banyak keletah mencuit hati, mengusik jiwa, meronta perasaan dan kadang-kadang (selalu rasanya) saya tend to gelak-sekuat-hati-sampai-kuar-air-mata...hehehe.


Tapi kadang tak sabar pulak nak tunggu besar, nak hantar ke sekolah, kelas mengaji, tuisyen dan macam-macam lagi kononnye :)





Nama penuhnya Nur Syeefa Farisha binti Mahazir.


Berat adalah 14kg.



Syeefa anak perempuan yang baik dan sangat senanggg. Senang untuk apa-apa yang disuruh.


Contohnya "tolong ibu ambil remote tv, tolong ibu ambil diaper adik dalam bilik, tolong ibu tutup fan dan seterusnya tolong senyap" heheheeee.





Senang disuruh gosok gigi. Dah diajar-everytime mandi kena gosok gigi. Mula-mula ibu kena tunjuk dulu, biar dia teruja tengok (kanak-kanak ada sifat ingin tau yang menebal) dan nak buat menda yang sama :)


Sambil-sambil tu cerita pasal gigi seperti : kalau-tak-gosok-gigi-nanti-ulat-datang-makan-gigi-kotor-gigi-pun-rosak-kena-jumpa-doktor-pula-nanti-doktor-marah-kalau-gigi-rosak. Teheeee~




Dan lepas tu, everytime ajak dia gosok gigi dia akan "kalau tak gosok nanti ulat makan gigi kan ibu?" :P



Biar dia gosok gigi dulu, praktis buat sendiri :)




But, end up ibu kena gosokkan semula supaya lebih konfiden bersih.


Ibu "Syeefa buat eeee" *gosok gigi depan* , "aaaa pulak" *gosok gigi belakang* hihihi.


Nak kumur pun kena tunjuk juga mula-mula, kang ditelannye air tu pulak :P



Senang juga di ajak sama-sama ikut solat. Oh ye, Opah Syeefa ada buatkan dia telekung. Kain kaler pink okeh, dah macam unit beruniform Puteri Islam masa zaman sekolah :P


Lega hati bila mudah di suruh. Hope berterusan sampai bila-bila :)




Alhamdulillah, senang juga mengingat apa yang diajar berulang-ulang kali tanpa jemu :)
Dah boleh baca doa makan dan doa sebelum tidur.

Sekarang dalam proses menghapal doa lepas makan dan doa dalam kereta (sebab kita kan selalu buat aktiviti ini-makan, tidur, naik kereta :D) Tapi masih belum boleh hafal sepenuhnya sebab asik confuse. Takpe, pelan-pelan sayang :)



Sebut pasal menghafal ni, Syeefa boleh mengeja (menghafal sebenarnye) perkataan simple yang diajar seperti PAPA, AYAM, BOLA, MAMA, IBU :) Kadang bila suruh eja adik, dia eja begini " P.A-Pa, P.A-dik = ADIK! huahuahuaaaa. Hentam sajalah..hihi



Ekceli, kids below 5years ni macam sponge, memang mudah menyerap apa yang kita cakap, ajar dan beritahu. Jadi sementara masih kecil ni lah senag nak corakkan macam mana yang kita mahu, tak gitu? :)


Ada satu hari, saya sedang membaca.


Syeefa nak beritahu, tapi saya cuma angguk dan jawab tanpa pandang dia.

Suddenly dia "ibu, dengar tak cifa cakap ni ibu" dengan muka minta penuh perhatian.

Sentap ai tau! Terus tinggalkan buku, dan konsentrate apa dia nak. Kesian, mesti dia kecil hati kalau dia fikir ibu taknak layan ke apa..huhu


Sebabnya, bila Syeefa tak berapa endah cakap ibu, saya akan "Syeefa, dengar tak apa Ibu cakap ni? kan ibu cakap tadi bla bla bla.."


So, sekarang terkena batang idung sendiri nampaknye ni.


Jadi from now on, walau benda remeh sekalipun dia nak bercerita, saya akan respon dengan penuh teruja.



Seperti bila dia cerita "ibu, cat tu tangkap moshh (mouse), dia nak mamam moshh tu (tom and jerry)"


Dan saya "ooooohhh ahhhhh...waaaahh..yeke, pandaiinyaaa kann cat tuuu. why cat tu tangkappp mouse? kesian mouse tu kannnn? Syifa tangkap mouse tak? (tetiba)".
Syeefa "tak, cifa baik, cifa tak tangkap moushh pun".



Ibu respon lagi "wuuuuu, baiknyaaaa Syeefaaa tak tangkap mouse, mcm tu la ibu sayanggg *muah muahh*"


Dan seterusnya............



Hehe, macam tu lah selalunya. Acting kena lebih sikit :P





Dan antara aktiviti yang dia suka adalah melibatkan buku dan alat tulis. Bila dah asik mengadap kartun tu, kena alih ke benda lain pulak la kan. Tak susah, sebab dia memang suka. Selalu minta bacakan buku, ajak join mewarna dan lukiskan elephant :) Adik pun suka join kakak tu ha, kemain lagi :P



Atau bawa keluar lihat dunia luar setiap hujung minggu.


Kemain suka. Bila tanya "Syeefa nak pegi mana ni?"

Syeefa "nak pegi taman" :P


Tak habis-habis taman dia..hihi.





Senang bergaul dengan orang. Very peramah.

Jumpa rakan sebaya dimana-mana, rajin tegur, ajak main sama.



Ada sekali, ada seorang budak lelaki dalam umur 4 tahun tolak dia masa dia nak turun papan gelongsor, tiba-tiba dia "abang! jangan la tolak Cifa, nanti cifa jatuh cemana??"


Wah, tegasnya anak ibu ni. Tak sangka. Buleh jadi school prefect nanti :)



Agaknya sebab Opah yang "belah mulut" masa lahir, so pot pet pot pet pun macam Opah juga kot..hehe ( err..hai Opah!) :P


Not fussy eater sgt. Makan apa saja. Semua tak kisah. Dan makan dengan banyak.




The most favourite foods ialah :



1. Telur - makan nasik + telur + kicap je pun buleh bertambah ha. Senang koje ibu.


2. Kerang - tapi dia sebut kerang as siput. Kena betulkan ni nanti buat exam tulis jawapan yang salah :P


3. Udang.





Tapi she's not into manis-manis foods or drinks. Macam biskut, gula-gula, coklat tak suka nak makan sangat which is saya rasa lega banyak :) Air pun prefer air masak dari air manis-manis like orange, grape whatsoever lagi.



Tapi, Vitagen doesn't count :P



Ibu "buat peace sayang"
Syeefa "peasshhh". Alololo geram!
Independent little girl actually. Makan suap sendiri, pakai baju sendiri, ambil air minuman, ke toilet pun sendiri (pee only :P). Even lipat, sidai kain pun nak buat jugak sendiri tapinya kena dua kali kerja lah pulak nanti kan :)

Syeefa ada kawan baik dirumah.

Sapa lagi kalau bukan adik kesayangan paling comel di mata dan hati :)



Masa shopping groceries di Tesco sebelum Ramadhan :)

Kakak yang protective. Melindungi adik dari stranger. "sesapa pun tak boleh amik adik saya" katanya dalam hati :P

Kalau adik nangis "adik jangan cry adik, kakak ada ni...alololo *sambil tepuk bontot adik*"

Kalau adik cari ibu "ibu ada kat dapur tu, ibu tak pi mana la adik. nak shushu ibu ke?" Hahaha.



Tapi kalau adik tarik rambut kakak, datang mengadu kat ibu sambil bergenang air mata....dia ingat adik tak sayang dia. hehehe.

Di baby's room @ Tesco. Ye ye, Syeefa masih menyusu puan-puan :)Mana leh tengok je, tak tahan! :P



Dan dia yang decide "adik blah tu, kakak blah ni" :)

Saya saja ngetest "kakak blah tu la, adik blah ni"

Syeefa "tak mau lah, blah ni tak macam (masam)"


OOHHHHH IIIIII CCCCCCC.


Betul ke yek? Tak kuasa plak nak rasa...heheeeeeee.

Mama dia (my SIL) pakaikan swimming suit terbalik. So, ter-nampak lebih seksi dibahagian depan la pulak. Btw, ni di Batu Feringhi sebelum puasa dulu.



Wakakaka. Ibu gelak dulu tengok pic pakai google ni. Tak kisahlah cemana pun ye..hihi.




More updates on homeschool subjects :) :



1. Pelajaran huruf setakat ABCDEFGHI - Huruf lain belum hafal lagi sebab cikgu cuti honeymoon. Hehe


2. Nombor 1 hingga 10 in - Pass in Malay. In English one to ten tapi lobang-lobang ditengah, lupa la tu :)


3. Huruf jawi setakat Alif, Ba, Ta, Tsa, Jim - Ikut urutan bila baca di poster yang dilekat kat dinding bilik.


4. Sudah hafal semua colours - tak sangka boleh cepat. Even boleh differentiate kaler pink dengan merah. Kadang2, maknye pun buta warna..hihi


5. Doa makan dan doa tidur - Pass.


6. Say thanks bila terima sesuatu - Pass.


7. Say sowie kalau terbuat salah, dan janji tak buat lagi (hihi) - Pass.


8. Hafal nama sebahagian family ( ibu farah, papa zek, adik syamil faris, atok zaharah, mama ina, abah jamal dan opah faridah :P)

9. Read flashcards (ekceli base on pictures) - Pass.


10. Aktiviti tulis/lukis/kaler- sambungkan dotdot, suaikan gambar yang sama, bulatkan/tanda/pangkah jawapan sesuai (with guides), lukis bentuk tapak tangan sendiri dan ibu, lukis ball dan semut (hihi) dan mewarna buku kalernya.





Hmm, saya rasa patut mulakan aktiviti menggunakan water colour lah. Tapi tak tau bila nak mula.

Tunggu lepas raya lah. Sebelum raya? A BIG NO NO. Kang meratap tangis ibu umah penuh contengan-umah tertutup rapat-malu nak bagi tetamu datang. Hehehe




Macam ni malu bergambar. Eh bukan malu, tapi merajuk dengan ibu la ni :)




I love Jusco Seberang Perai sebab ada bendalah ni! Untuk toddler mcm Syeefa, haruslah dia suka naik benda ni, self-drive kot :) dan stroller-like utk bayi seperti Faris. Barulah aman nak soping.



Anyway, Syeefa is now officially in diaper-free mode! During siang je la tapi :)Ye, malam masih berdiaper. Ibu belum ade kekuatan nak bangun-setiap-jam-kejutkan-anak-untuk-ke-tandas lagi. Btw, time will come rite ? :)


Fullamakk! Sekali ibu update panjang berjela tu. Di compile sejak berkurun dulu jadi banyak nak di stori mori. Ni pun, macam ade yang terlupa je rasanya..hihi



Thats All!









Ibu : Pssttt...dialog Syeefa diatas telah ditranslate siap-siap dari pelatnya supaya pembaca lebih faham. If not, kakak = tatak :)


Tuesday, August 2, 2011

Video : Doa makan by Syeefa :)




video


Ada slanga ala german sket..hihi :P


Syeefa makan half-boiled egg with roti. 4bijik sekali hadap! *geleng kepala* :P








Jangan lupa baca doa makan sebelum berbuka puasa ya!


Selamat berpuasa dengan gembira semua! :)







Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan :)



Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak



Semoga Ramadhan kali ini lebih diberkati Allah swt.

Mohon maaf andai terdapat salah silap saya selama saya berblogging ya!

Selamat berpuasa semua!



Dari :

Farah, Mahazir, Syeefa dan Faris :)

Wednesday, August 24, 2011

WW : Payback time!




Sukanya kakak mengusik adikk ye....


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.


tak leh jadi nii.....


.


.


.


.


.


.


.


.


.


.




.


.


.


.


.


.


.


.


.




.

.

.

.

.




Nah, rasakan pulak kakak!

(-___-)





Thursday, August 18, 2011

Falling in Love

Takde. Takde.



Takde jatuh cinta dengan sesiapa ye. Cuma dengan lagu ni. Hihihi.







FALLING IN LOVE - Siti Nurhaliza




Once in a lifetime…
And your sweep took off your feet
And everything I’ve touched dissolve itself before my eyes
You’re taking me higher when I hear you speak to me
This is so familiar but I’m caught up in this fantasy

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you

When I look into your eyes
I see your love that comforts me
Every now when I go to sleep
I wait to see you in my dream
You’re taking me higher
when I hear you speak to me
I’m trying to tell you that
I will never won’t to let you go

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you
Over and over again because I’ll let my mind
You give me something in you to believe in
Come to take me away…

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up mymind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you







Pertama kali dengar di APM baru-baru ni, saya terus suka!



OK. Semua lagu Siti Nurhaliza pun saya suka. No doubt.



Catchy. Nice song. Simple yet meaningful lyrics. Love her accent. Awesome singer of course!

Thats it.



BYE!




Tuesday, August 16, 2011

All about my two and a half year old Syeefa :)



Salam Ramadhan semua :)

Pejam celik dah separuh masa berlalu ye.


OK, apdet utk anak dara pula kali ni. Dah lama ibu tak apdet utk Syeefa. Kesiannya :(

Sekarang Syeefa sudah nak masuk 2tahun 6bulan pada 20hb Ogos ni :)


Rasa cepat sangat masa. Kalu buleh nak bawa masuk balik dalam perut.


Kalau boleh biarlah lambat-lambat bertambah usia dia, kecik-kecik macam ni sedap digomoi-gomoi, dibuat bantal peluk.


Banyak keletah mencuit hati, mengusik jiwa, meronta perasaan dan kadang-kadang (selalu rasanya) saya tend to gelak-sekuat-hati-sampai-kuar-air-mata...hehehe.


Tapi kadang tak sabar pulak nak tunggu besar, nak hantar ke sekolah, kelas mengaji, tuisyen dan macam-macam lagi kononnye :)





Nama penuhnya Nur Syeefa Farisha binti Mahazir.


Berat adalah 14kg.



Syeefa anak perempuan yang baik dan sangat senanggg. Senang untuk apa-apa yang disuruh.


Contohnya "tolong ibu ambil remote tv, tolong ibu ambil diaper adik dalam bilik, tolong ibu tutup fan dan seterusnya tolong senyap" heheheeee.





Senang disuruh gosok gigi. Dah diajar-everytime mandi kena gosok gigi. Mula-mula ibu kena tunjuk dulu, biar dia teruja tengok (kanak-kanak ada sifat ingin tau yang menebal) dan nak buat menda yang sama :)


Sambil-sambil tu cerita pasal gigi seperti : kalau-tak-gosok-gigi-nanti-ulat-datang-makan-gigi-kotor-gigi-pun-rosak-kena-jumpa-doktor-pula-nanti-doktor-marah-kalau-gigi-rosak. Teheeee~




Dan lepas tu, everytime ajak dia gosok gigi dia akan "kalau tak gosok nanti ulat makan gigi kan ibu?" :P



Biar dia gosok gigi dulu, praktis buat sendiri :)




But, end up ibu kena gosokkan semula supaya lebih konfiden bersih.


Ibu "Syeefa buat eeee" *gosok gigi depan* , "aaaa pulak" *gosok gigi belakang* hihihi.


Nak kumur pun kena tunjuk juga mula-mula, kang ditelannye air tu pulak :P



Senang juga di ajak sama-sama ikut solat. Oh ye, Opah Syeefa ada buatkan dia telekung. Kain kaler pink okeh, dah macam unit beruniform Puteri Islam masa zaman sekolah :P


Lega hati bila mudah di suruh. Hope berterusan sampai bila-bila :)




Alhamdulillah, senang juga mengingat apa yang diajar berulang-ulang kali tanpa jemu :)
Dah boleh baca doa makan dan doa sebelum tidur.

Sekarang dalam proses menghapal doa lepas makan dan doa dalam kereta (sebab kita kan selalu buat aktiviti ini-makan, tidur, naik kereta :D) Tapi masih belum boleh hafal sepenuhnya sebab asik confuse. Takpe, pelan-pelan sayang :)



Sebut pasal menghafal ni, Syeefa boleh mengeja (menghafal sebenarnye) perkataan simple yang diajar seperti PAPA, AYAM, BOLA, MAMA, IBU :) Kadang bila suruh eja adik, dia eja begini " P.A-Pa, P.A-dik = ADIK! huahuahuaaaa. Hentam sajalah..hihi



Ekceli, kids below 5years ni macam sponge, memang mudah menyerap apa yang kita cakap, ajar dan beritahu. Jadi sementara masih kecil ni lah senag nak corakkan macam mana yang kita mahu, tak gitu? :)


Ada satu hari, saya sedang membaca.


Syeefa nak beritahu, tapi saya cuma angguk dan jawab tanpa pandang dia.

Suddenly dia "ibu, dengar tak cifa cakap ni ibu" dengan muka minta penuh perhatian.

Sentap ai tau! Terus tinggalkan buku, dan konsentrate apa dia nak. Kesian, mesti dia kecil hati kalau dia fikir ibu taknak layan ke apa..huhu


Sebabnya, bila Syeefa tak berapa endah cakap ibu, saya akan "Syeefa, dengar tak apa Ibu cakap ni? kan ibu cakap tadi bla bla bla.."


So, sekarang terkena batang idung sendiri nampaknye ni.


Jadi from now on, walau benda remeh sekalipun dia nak bercerita, saya akan respon dengan penuh teruja.



Seperti bila dia cerita "ibu, cat tu tangkap moshh (mouse), dia nak mamam moshh tu (tom and jerry)"


Dan saya "ooooohhh ahhhhh...waaaahh..yeke, pandaiinyaaa kann cat tuuu. why cat tu tangkappp mouse? kesian mouse tu kannnn? Syifa tangkap mouse tak? (tetiba)".
Syeefa "tak, cifa baik, cifa tak tangkap moushh pun".



Ibu respon lagi "wuuuuu, baiknyaaaa Syeefaaa tak tangkap mouse, mcm tu la ibu sayanggg *muah muahh*"


Dan seterusnya............



Hehe, macam tu lah selalunya. Acting kena lebih sikit :P





Dan antara aktiviti yang dia suka adalah melibatkan buku dan alat tulis. Bila dah asik mengadap kartun tu, kena alih ke benda lain pulak la kan. Tak susah, sebab dia memang suka. Selalu minta bacakan buku, ajak join mewarna dan lukiskan elephant :) Adik pun suka join kakak tu ha, kemain lagi :P



Atau bawa keluar lihat dunia luar setiap hujung minggu.


Kemain suka. Bila tanya "Syeefa nak pegi mana ni?"

Syeefa "nak pegi taman" :P


Tak habis-habis taman dia..hihi.





Senang bergaul dengan orang. Very peramah.

Jumpa rakan sebaya dimana-mana, rajin tegur, ajak main sama.



Ada sekali, ada seorang budak lelaki dalam umur 4 tahun tolak dia masa dia nak turun papan gelongsor, tiba-tiba dia "abang! jangan la tolak Cifa, nanti cifa jatuh cemana??"


Wah, tegasnya anak ibu ni. Tak sangka. Buleh jadi school prefect nanti :)



Agaknya sebab Opah yang "belah mulut" masa lahir, so pot pet pot pet pun macam Opah juga kot..hehe ( err..hai Opah!) :P


Not fussy eater sgt. Makan apa saja. Semua tak kisah. Dan makan dengan banyak.




The most favourite foods ialah :



1. Telur - makan nasik + telur + kicap je pun buleh bertambah ha. Senang koje ibu.


2. Kerang - tapi dia sebut kerang as siput. Kena betulkan ni nanti buat exam tulis jawapan yang salah :P


3. Udang.





Tapi she's not into manis-manis foods or drinks. Macam biskut, gula-gula, coklat tak suka nak makan sangat which is saya rasa lega banyak :) Air pun prefer air masak dari air manis-manis like orange, grape whatsoever lagi.



Tapi, Vitagen doesn't count :P



Ibu "buat peace sayang"
Syeefa "peasshhh". Alololo geram!
Independent little girl actually. Makan suap sendiri, pakai baju sendiri, ambil air minuman, ke toilet pun sendiri (pee only :P). Even lipat, sidai kain pun nak buat jugak sendiri tapinya kena dua kali kerja lah pulak nanti kan :)

Syeefa ada kawan baik dirumah.

Sapa lagi kalau bukan adik kesayangan paling comel di mata dan hati :)



Masa shopping groceries di Tesco sebelum Ramadhan :)

Kakak yang protective. Melindungi adik dari stranger. "sesapa pun tak boleh amik adik saya" katanya dalam hati :P

Kalau adik nangis "adik jangan cry adik, kakak ada ni...alololo *sambil tepuk bontot adik*"

Kalau adik cari ibu "ibu ada kat dapur tu, ibu tak pi mana la adik. nak shushu ibu ke?" Hahaha.



Tapi kalau adik tarik rambut kakak, datang mengadu kat ibu sambil bergenang air mata....dia ingat adik tak sayang dia. hehehe.

Di baby's room @ Tesco. Ye ye, Syeefa masih menyusu puan-puan :)Mana leh tengok je, tak tahan! :P



Dan dia yang decide "adik blah tu, kakak blah ni" :)

Saya saja ngetest "kakak blah tu la, adik blah ni"

Syeefa "tak mau lah, blah ni tak macam (masam)"


OOHHHHH IIIIII CCCCCCC.


Betul ke yek? Tak kuasa plak nak rasa...heheeeeeee.

Mama dia (my SIL) pakaikan swimming suit terbalik. So, ter-nampak lebih seksi dibahagian depan la pulak. Btw, ni di Batu Feringhi sebelum puasa dulu.



Wakakaka. Ibu gelak dulu tengok pic pakai google ni. Tak kisahlah cemana pun ye..hihi.




More updates on homeschool subjects :) :



1. Pelajaran huruf setakat ABCDEFGHI - Huruf lain belum hafal lagi sebab cikgu cuti honeymoon. Hehe


2. Nombor 1 hingga 10 in - Pass in Malay. In English one to ten tapi lobang-lobang ditengah, lupa la tu :)


3. Huruf jawi setakat Alif, Ba, Ta, Tsa, Jim - Ikut urutan bila baca di poster yang dilekat kat dinding bilik.


4. Sudah hafal semua colours - tak sangka boleh cepat. Even boleh differentiate kaler pink dengan merah. Kadang2, maknye pun buta warna..hihi


5. Doa makan dan doa tidur - Pass.


6. Say thanks bila terima sesuatu - Pass.


7. Say sowie kalau terbuat salah, dan janji tak buat lagi (hihi) - Pass.


8. Hafal nama sebahagian family ( ibu farah, papa zek, adik syamil faris, atok zaharah, mama ina, abah jamal dan opah faridah :P)

9. Read flashcards (ekceli base on pictures) - Pass.


10. Aktiviti tulis/lukis/kaler- sambungkan dotdot, suaikan gambar yang sama, bulatkan/tanda/pangkah jawapan sesuai (with guides), lukis bentuk tapak tangan sendiri dan ibu, lukis ball dan semut (hihi) dan mewarna buku kalernya.





Hmm, saya rasa patut mulakan aktiviti menggunakan water colour lah. Tapi tak tau bila nak mula.

Tunggu lepas raya lah. Sebelum raya? A BIG NO NO. Kang meratap tangis ibu umah penuh contengan-umah tertutup rapat-malu nak bagi tetamu datang. Hehehe




Macam ni malu bergambar. Eh bukan malu, tapi merajuk dengan ibu la ni :)




I love Jusco Seberang Perai sebab ada bendalah ni! Untuk toddler mcm Syeefa, haruslah dia suka naik benda ni, self-drive kot :) dan stroller-like utk bayi seperti Faris. Barulah aman nak soping.



Anyway, Syeefa is now officially in diaper-free mode! During siang je la tapi :)Ye, malam masih berdiaper. Ibu belum ade kekuatan nak bangun-setiap-jam-kejutkan-anak-untuk-ke-tandas lagi. Btw, time will come rite ? :)


Fullamakk! Sekali ibu update panjang berjela tu. Di compile sejak berkurun dulu jadi banyak nak di stori mori. Ni pun, macam ade yang terlupa je rasanya..hihi



Thats All!









Ibu : Pssttt...dialog Syeefa diatas telah ditranslate siap-siap dari pelatnya supaya pembaca lebih faham. If not, kakak = tatak :)


Tuesday, August 2, 2011

Video : Doa makan by Syeefa :)




video


Ada slanga ala german sket..hihi :P


Syeefa makan half-boiled egg with roti. 4bijik sekali hadap! *geleng kepala* :P








Jangan lupa baca doa makan sebelum berbuka puasa ya!


Selamat berpuasa dengan gembira semua! :)







Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan :)



Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak



Semoga Ramadhan kali ini lebih diberkati Allah swt.

Mohon maaf andai terdapat salah silap saya selama saya berblogging ya!

Selamat berpuasa semua!



Dari :

Farah, Mahazir, Syeefa dan Faris :)