CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 5, 2009

RAYA! RAYA! RAYA 2009! Episod 2 :)

Salam Aidilfitri...

Saya amalkan konsep 'raya sebulan' tiap-tiap tahun kalian. Oleh itu, Sabtu dan Ahad lepas saya tak miss satu pun jemputan rumah terbuka, hihi. Jadi entri raya kali ini adalah sekuel dari entri ini.

Raya ke 14 (Sabtu) : Saya hadir di jemputan rumah terbuka anjuran Kerajaan Pulau Pinang di Politeknik Seberang Perai. Dah namanya saya bekerja di bawah Kerajaaan Penang, haruslah saya 'makan cili teras pedas' kan? hihi. Majlis mula jam 9.00 pagi, tapi saya datang dah pukul 11. Maklumlah, menguruskan Syeefa saja dah 2 jam, hehe. Tak kisah la, janji pergi makan :P



Sampai sana, saya tak boleh makan lagi. Saya kena pegang Syeefa sementara kakak ipar saya makan dahulu. Suami tiada kerana bekerja. (Nasib baik keje gomen cuti hari Sabtu, huhuhu).


Saya sabar menunggu Kak Ina makan dulu. Perut berbunyi-bunyi dah ni :P


Ais Kacang ni sedap walaupun kosong semata :)



Ini nasi minyak berlaukkan ayam masak merah, gulai daging dan dalca.
Menu lain : Ketupat palas (rendang dagingnya licin, tak sempat makan), Laksa (kami sampai ja, habis dah). Rugi-rugi.



Dah kenyang makan kat bawah khemah di luar, kami masuk kot-kot di dalam dewan ada lagi makanan best-best. Hehehe..buruk lantak kata orang.



Tapi sama saja menunya, tapi kat dalam ni lagi syok, sejuk ber-aircon. Siap ada band lagi.



Oleh sebab suami tiada, saya ambil gambar sendiri. Hasilnya, tak nampak mata sebelah tapi gigih juga masukkan dalam blog. Hihihi.




Dah kenyang makan, singgah di rumah tok. Syeefa tidur, sementara saya godek-godek balang kuih raya. Ekeke.


Balik dari rumah tok, singgah melawat sepupu saya yang baru bersalinkan baby girl yang comel. Namanya Nur Akilah Qalisha. Saya terlupa betul nak ambil gambar baby tu. Nanti-nantilah lawat lagi :P



Petang pula saya terjah rumah Kak Izzah. Sampai pun dah petang, ramai yang dah balik. Ok juga, boleh la makan banyak-banyak. Suami yang kata, bukan saya. Hihi




Ini sebahagian menu di rumah Kak Izzah. Satay, Ketupat, Nasi Impit, Cheese Tart. Semuanya sedap-sedap belaka tau :)

Nasi Ayam pun ada, tapi belum sempat ambil gambar, dah licin pinggan saya...hihiks.
p/s : Kak Izzah, raya haji buat open house lagi yek. (tak malu punya farah) hehe.



Antara tetamu yang datang :)



Haa...lihat si comel mata bulat macam ayahnya ni. Ini lah permata hati Kak Izzah dan suaminya. Comel sungguh calon menantu saya kan? :P


Tengok kalian, reaksi malu-malu si kecil berdua ini.


Tengok Syeefa nak mengorat. Ditarik-tariknya baju Akmal. (Haiih, anak sapa lah ni....) ~geleng kepala~

Comel, masing-masing mata stim :P



Mata bulat Akmal pandang apakah itu? Berkenan kat Syeefa ya...hihi.


Amboi anak teruna, pegang tangan anak dara ya. Hehehe. (Untuk tontonan 7 bulan ke atas sahaja, hihi).


Nak dekat jam 7 malam kami beransur pulang.

Ingat malamnya nak ke Pesta Tanglung di Padang Kota. Tapi hari hujan, kalau tidak mesti penuh gambar di sini, hihi.




Hari Raya ke 15 : Saya dan famili ke rumah terbuka anjuran Berita Harian di NSTP Perai pula.

Awal pagi dah bersiap, tapi macam biasalah menguruskan si kecil, bagi Syeefa kenyang dulu baru boleh ke mana-mana.



Ada banyak gerai makanan. Gerai : Satay, Pasembor, Mee rebus dan goreng, Nasi kandar, Rojak buah dan Lemang.



Lagi Gerai : Kids Corner, Aiskrim, Cendol, Ais Kacang dan Kambing Bakar. (nyum nyum) :P



Gerai satay. Besar-besar sataynya.



Gerai pasembor dan mee.



Gerai Nasi kandar. Abang jamal (suami Kak Ina a.k.a abang ipar) jaga gerai ini. Menu : Ayam masak hitam, Dalca daging, Sayur kubis goreng kunyit, Burung puyuh, Telur sotong dan Udang masak merah.



Syeefa tidur, saya serah pada suami sementara saya menikmati makanan dahulu. hihi. Selalunya saya yang paling last makan.


Macam-macam ada :)



Wah, malunya saya tengok gambar ini! Penuh makanan di depan saya. Eh, jangan assume lagi, bukan saya makan sorang tau (terdefend diri sendiri pulak, huhu).



Tetamu agak ramai, tapi tidak menyesakkan. Jadi, senang menikmati makanan satu persatu...ehehe.


Syeefa dah bangun tidur sesudah saya kekenyangan :P


Dah makan sampai buncit, apa lagi. Balik tido lah kalian.
(gambar orang lain di atas semuanya sipi-sipi sahaja, muka saya 80% penuh di gambar, hihi)


Petangnya, bergambar dulu sebelum ke open house rakan sekerja di Bagan Jermal. :)



Menu : Bihun Goreng, Laksa, Bihun Sup, Ketupat dan Agar-agar.
Semua sedap-sedap belaka :)



Kali ini suami makan dulu. Saya ambil kesempatan ambil gambar sana sini.
Syeefa kalau nampak apa-apa makanan, pasti mulutnya mengunyah tanda mahu makan sama. Tahun depan baru boleh makan ye Syeefa :)



On the way balik, Syeefa menyusu dan terus tertidur :)

Itu saja, diari raya Syeefa episod 2 minggu ini. Nantikan Episod seterus nanti ya :D


4 comments:

izzahazfar said...

ops....sangat suke gambar pegang tangan...hahha
akmal dah berkenan tu farah...hehehe...akak cop eh...!

~farahsyeefa~ said...

kak izzah : buleh2...pastikan semua dokumen lengkap terutama slip gaji..kehkehkeh.

Anonymous said...

Bravo, seems remarkable idea to me is

Anonymous said...

As the expert, I can assist. Together we can come to a right answer.

Monday, October 5, 2009

RAYA! RAYA! RAYA 2009! Episod 2 :)

Salam Aidilfitri...

Saya amalkan konsep 'raya sebulan' tiap-tiap tahun kalian. Oleh itu, Sabtu dan Ahad lepas saya tak miss satu pun jemputan rumah terbuka, hihi. Jadi entri raya kali ini adalah sekuel dari entri ini.

Raya ke 14 (Sabtu) : Saya hadir di jemputan rumah terbuka anjuran Kerajaan Pulau Pinang di Politeknik Seberang Perai. Dah namanya saya bekerja di bawah Kerajaaan Penang, haruslah saya 'makan cili teras pedas' kan? hihi. Majlis mula jam 9.00 pagi, tapi saya datang dah pukul 11. Maklumlah, menguruskan Syeefa saja dah 2 jam, hehe. Tak kisah la, janji pergi makan :P



Sampai sana, saya tak boleh makan lagi. Saya kena pegang Syeefa sementara kakak ipar saya makan dahulu. Suami tiada kerana bekerja. (Nasib baik keje gomen cuti hari Sabtu, huhuhu).


Saya sabar menunggu Kak Ina makan dulu. Perut berbunyi-bunyi dah ni :P


Ais Kacang ni sedap walaupun kosong semata :)



Ini nasi minyak berlaukkan ayam masak merah, gulai daging dan dalca.
Menu lain : Ketupat palas (rendang dagingnya licin, tak sempat makan), Laksa (kami sampai ja, habis dah). Rugi-rugi.



Dah kenyang makan kat bawah khemah di luar, kami masuk kot-kot di dalam dewan ada lagi makanan best-best. Hehehe..buruk lantak kata orang.



Tapi sama saja menunya, tapi kat dalam ni lagi syok, sejuk ber-aircon. Siap ada band lagi.



Oleh sebab suami tiada, saya ambil gambar sendiri. Hasilnya, tak nampak mata sebelah tapi gigih juga masukkan dalam blog. Hihihi.




Dah kenyang makan, singgah di rumah tok. Syeefa tidur, sementara saya godek-godek balang kuih raya. Ekeke.


Balik dari rumah tok, singgah melawat sepupu saya yang baru bersalinkan baby girl yang comel. Namanya Nur Akilah Qalisha. Saya terlupa betul nak ambil gambar baby tu. Nanti-nantilah lawat lagi :P



Petang pula saya terjah rumah Kak Izzah. Sampai pun dah petang, ramai yang dah balik. Ok juga, boleh la makan banyak-banyak. Suami yang kata, bukan saya. Hihi




Ini sebahagian menu di rumah Kak Izzah. Satay, Ketupat, Nasi Impit, Cheese Tart. Semuanya sedap-sedap belaka tau :)

Nasi Ayam pun ada, tapi belum sempat ambil gambar, dah licin pinggan saya...hihiks.
p/s : Kak Izzah, raya haji buat open house lagi yek. (tak malu punya farah) hehe.



Antara tetamu yang datang :)



Haa...lihat si comel mata bulat macam ayahnya ni. Ini lah permata hati Kak Izzah dan suaminya. Comel sungguh calon menantu saya kan? :P


Tengok kalian, reaksi malu-malu si kecil berdua ini.


Tengok Syeefa nak mengorat. Ditarik-tariknya baju Akmal. (Haiih, anak sapa lah ni....) ~geleng kepala~

Comel, masing-masing mata stim :P



Mata bulat Akmal pandang apakah itu? Berkenan kat Syeefa ya...hihi.


Amboi anak teruna, pegang tangan anak dara ya. Hehehe. (Untuk tontonan 7 bulan ke atas sahaja, hihi).


Nak dekat jam 7 malam kami beransur pulang.

Ingat malamnya nak ke Pesta Tanglung di Padang Kota. Tapi hari hujan, kalau tidak mesti penuh gambar di sini, hihi.




Hari Raya ke 15 : Saya dan famili ke rumah terbuka anjuran Berita Harian di NSTP Perai pula.

Awal pagi dah bersiap, tapi macam biasalah menguruskan si kecil, bagi Syeefa kenyang dulu baru boleh ke mana-mana.



Ada banyak gerai makanan. Gerai : Satay, Pasembor, Mee rebus dan goreng, Nasi kandar, Rojak buah dan Lemang.



Lagi Gerai : Kids Corner, Aiskrim, Cendol, Ais Kacang dan Kambing Bakar. (nyum nyum) :P



Gerai satay. Besar-besar sataynya.



Gerai pasembor dan mee.



Gerai Nasi kandar. Abang jamal (suami Kak Ina a.k.a abang ipar) jaga gerai ini. Menu : Ayam masak hitam, Dalca daging, Sayur kubis goreng kunyit, Burung puyuh, Telur sotong dan Udang masak merah.



Syeefa tidur, saya serah pada suami sementara saya menikmati makanan dahulu. hihi. Selalunya saya yang paling last makan.


Macam-macam ada :)



Wah, malunya saya tengok gambar ini! Penuh makanan di depan saya. Eh, jangan assume lagi, bukan saya makan sorang tau (terdefend diri sendiri pulak, huhu).



Tetamu agak ramai, tapi tidak menyesakkan. Jadi, senang menikmati makanan satu persatu...ehehe.


Syeefa dah bangun tidur sesudah saya kekenyangan :P


Dah makan sampai buncit, apa lagi. Balik tido lah kalian.
(gambar orang lain di atas semuanya sipi-sipi sahaja, muka saya 80% penuh di gambar, hihi)


Petangnya, bergambar dulu sebelum ke open house rakan sekerja di Bagan Jermal. :)



Menu : Bihun Goreng, Laksa, Bihun Sup, Ketupat dan Agar-agar.
Semua sedap-sedap belaka :)



Kali ini suami makan dulu. Saya ambil kesempatan ambil gambar sana sini.
Syeefa kalau nampak apa-apa makanan, pasti mulutnya mengunyah tanda mahu makan sama. Tahun depan baru boleh makan ye Syeefa :)



On the way balik, Syeefa menyusu dan terus tertidur :)

Itu saja, diari raya Syeefa episod 2 minggu ini. Nantikan Episod seterus nanti ya :D


4 comments:

izzahazfar

ops....sangat suke gambar pegang tangan...hahha
akmal dah berkenan tu farah...hehehe...akak cop eh...!

~farahsyeefa~

kak izzah : buleh2...pastikan semua dokumen lengkap terutama slip gaji..kehkehkeh.

Anonymous

Bravo, seems remarkable idea to me is

Anonymous

As the expert, I can assist. Together we can come to a right answer.