CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 15, 2009

Tips elak terkena sawan tarik

Saya penah dengar tentang sawan tarik ni tapi saat itu tak pernah amik pusing pun. Bila ada anak, saya rajin cari info, baca sana sini sinun apa saja tentang anak. Then saya ada terbaca tentang sawan tarik ini yang selalunya berlaku kepada anak-anak di bawah usia 6 tahun. Terus cuak sebab keadaan ini sangat merbahaya pada anak. Ini boleh terjadi sekiranya anak mengalami demam panas. Apabila oksigen tidak sampai ke otak, ia boleh membawa maut ataupun kecacatan kekal !

Tanda-tanda anak mengalami sawan tarik :
Badannya jadi biru, kejang dan tiba-tiba lembik. Matanya akan terbeliak naik ke atas dan menangis sekuat hati.
Langkah mengelakkan terjadinya sawan tarik :
1. Pastikan dirumah sentiasa ada ubat demam, coolfever dan ubat yang masuk di punggung. In case kalau malam malam buta dah, then jauh la pulak hospital, klinik doplohpat jam pun takde jadi kena spare menda-menda gini.
2. Sentiasa cek suhu anak bila demam. Beli termometer atau alat cek suhu yang masuk kat telinga tu (tak tau nama). Pantau suhunya sekerap yang mungkin. Kalau suhu lebih dari 37 dah kira bahaya dah tu.
3. Jangan pakaikan baju tebal atau pun selimut pada anak. Masa Syeefa demam dulu saya tak tau. Saya pakaikan long sleeves siap stokin dengan selimut! Memang cetek pengetahuan. Sekarang saya dah tau, dan sumpah tak buat lagi! Pakaikan baju nipis atau pun yang lubang-lubang tu. Pastikan sistem pengudaraan di rumah adalah baik, bak kata ibu saya 'tak bergedup'.
4. Ambil towel dan basahkan dengan air, lap badan anak sekerap mungkin untuk menurunkan suhu badannya. Sesetengah paed syorkan supaya mandikan dengan air sejuk atau ais! Tapi ada yang tak benarkan sebab takut kena hypotermia pulak. Saya pun tak pasti hypotermia tu macam mana tapi saya rasa macam perubahan suhu mendadak kot. Letak towel lembap di celah ketiak, peha, pelipat dsb. Kalau nak letak coolfever harus lah pantau sentiasa ye sebab kalau lama sangat nanti suhu boleh masuk balik.
5. Bagi anak minum air putih dengan banyak. Air kelapa atau pun 100plus juga berkesan menurunkan suhu. Boleh juga lumurkan kepala dengan asam jawa.
6. Segera bawa ke hospital. Jangan tangguh esok lusa tulat and so on....kelak menyesal.

Kebiasaannya anak lelaki lebih cenderung terkena sawan tarik berbanding anak perempuan. Once dah kena, potensi untuk terkena lagi adalah BESAR. Kepada ibu-ibu, be extra carefull ye.

Kalau sesiapa ada tips lagi, boleh la sharing is caring :)

3 comments:

ezan said...

good info farah.. thanks for sharing.. :)

~farahsyeefa~ said...

u r welkam :)

Whitey Mommy said...

singgah sis...minta nak kongsi tips ni ek...

Tuesday, December 15, 2009

Tips elak terkena sawan tarik

Saya penah dengar tentang sawan tarik ni tapi saat itu tak pernah amik pusing pun. Bila ada anak, saya rajin cari info, baca sana sini sinun apa saja tentang anak. Then saya ada terbaca tentang sawan tarik ini yang selalunya berlaku kepada anak-anak di bawah usia 6 tahun. Terus cuak sebab keadaan ini sangat merbahaya pada anak. Ini boleh terjadi sekiranya anak mengalami demam panas. Apabila oksigen tidak sampai ke otak, ia boleh membawa maut ataupun kecacatan kekal !

Tanda-tanda anak mengalami sawan tarik :
Badannya jadi biru, kejang dan tiba-tiba lembik. Matanya akan terbeliak naik ke atas dan menangis sekuat hati.
Langkah mengelakkan terjadinya sawan tarik :
1. Pastikan dirumah sentiasa ada ubat demam, coolfever dan ubat yang masuk di punggung. In case kalau malam malam buta dah, then jauh la pulak hospital, klinik doplohpat jam pun takde jadi kena spare menda-menda gini.
2. Sentiasa cek suhu anak bila demam. Beli termometer atau alat cek suhu yang masuk kat telinga tu (tak tau nama). Pantau suhunya sekerap yang mungkin. Kalau suhu lebih dari 37 dah kira bahaya dah tu.
3. Jangan pakaikan baju tebal atau pun selimut pada anak. Masa Syeefa demam dulu saya tak tau. Saya pakaikan long sleeves siap stokin dengan selimut! Memang cetek pengetahuan. Sekarang saya dah tau, dan sumpah tak buat lagi! Pakaikan baju nipis atau pun yang lubang-lubang tu. Pastikan sistem pengudaraan di rumah adalah baik, bak kata ibu saya 'tak bergedup'.
4. Ambil towel dan basahkan dengan air, lap badan anak sekerap mungkin untuk menurunkan suhu badannya. Sesetengah paed syorkan supaya mandikan dengan air sejuk atau ais! Tapi ada yang tak benarkan sebab takut kena hypotermia pulak. Saya pun tak pasti hypotermia tu macam mana tapi saya rasa macam perubahan suhu mendadak kot. Letak towel lembap di celah ketiak, peha, pelipat dsb. Kalau nak letak coolfever harus lah pantau sentiasa ye sebab kalau lama sangat nanti suhu boleh masuk balik.
5. Bagi anak minum air putih dengan banyak. Air kelapa atau pun 100plus juga berkesan menurunkan suhu. Boleh juga lumurkan kepala dengan asam jawa.
6. Segera bawa ke hospital. Jangan tangguh esok lusa tulat and so on....kelak menyesal.

Kebiasaannya anak lelaki lebih cenderung terkena sawan tarik berbanding anak perempuan. Once dah kena, potensi untuk terkena lagi adalah BESAR. Kepada ibu-ibu, be extra carefull ye.

Kalau sesiapa ada tips lagi, boleh la sharing is caring :)