CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 21, 2009

Milestone Syeefa (10 months)


Semalam patutnya Syeefa punya birthday month. Tapi dek ibunya sibuk bersuka suki kesana kumari, maka tengahari rembang begini barulah terhasilnya entri ini :)

Bila saya tengok anak saya lama-lama, saya selalu seakan tak percaya yang dia sudah besar begini. Saya selalu fikir kenapa saya tak perasan 'kebesaran' dia padahal hari-hari saya bersama dia. Dulu masa keluar dari perut, kecillll aje sekarang sedar-sedar dah boleh melompat-lompat dah. Sungguh saya tak boleh perasan. Bila tengok gambar baru nampak ketara perbezaan bulan ke bulan :)

Perkembangan 10 bulan anak dara saya :)

1. Kalau dulu boleh gerak kan tangan bila saya nanyikan 'cak cekur udang gamit...'. Sekarang dah pandai nyanyi sendirian berhad tapi dalam bahasa dia lah...hihi. Tapi melodi dia betul!

2. Pandai point fingers dah bila suka sesuatu benda. Contohnya bila nampak bird bertenggek kat atap rumah :)

3. Bila nyanyi 'twinkle twinkle little star..', buat tangan genggam-buka-genggam-buka. Tak pandai lagi buat betul-betul lagi.

4. Pandai bagi barang kat kita bila kita minta 'ibu nak...' atau 'give it to me..' :)

5. Gigi masih satu batang ye kawan-kawan :)

6. Lebih suka makan ubat dengan spoon instead of syringe.

7. Pandai cakap 'ma mau' (tak mau) bila tak suka sesuatu. Contoh : buang hingus guna tisu atau bagi ubat guna syringe.

8. Suka main baling-baling ball. Pas tu dengan gigihnya pegi kutip sendirik...hihi.

9. Dulu minum air masak guna botol, then tak suka, Suap dengan spoon pulak. Sekarang lebih suka minum dengan cawan. Pandai anak ibu ni :)
10. Kuat makan. Belum suap lagi dah standby nganga luas-luas. Saya dah pernah suap dia nasik minyak, nasik goreng, nasi ayam (semuanya nasi..hihi), mee, kuih muih tapi dalam kuantiti yang sedikit lah. Bukan sampai kenyang. Biar dia rasa tekstur makanan yang berbeza-beza. So that, bila besar nanti tak lah cerewet makan ya sayang :)

11. Pandai merajuk bila papa buat-buat marah. Datang kat ibu then tepuk-tepuk ibu konon nak mengadu. Sooooo ssooooo suweeetttt lah : D

12. Boleh bangun sendiri dah. Tapi kena berpaut lah.

13. Tak nak dipegang bila berdiri. Nak berdikari la tu konon...hihiks.

14. Boleh berjalan 5 6 langkah dah! Hurrayyyy. Tak lama lagi berlari lah anak ibu ni :) (Saya yang eksaited taw)



Anak dara ibu yang manis :)

Ibu love Syeefa.



Saya akan teruskan perjuangan menyusukan Syeefa at least sampai dua tahun nanti. Biar susu ibunya sebati dalam diri Syeefa :) Walau ada lagi yang masih 'susah hati' bila saya menyusukan dia, saya tak peduli. Saya bersusah untuk menyenangkan Syeefa. Tapi tak la susah pun. Pergi ke mana-mana tak payah bawak botol, air panas segala. Sumbat aje yang fresh :)


4 comments:

LiAnA said...

haa gigi masih sebatang yer.. org tua kata kalau lambat tumbuh gigi nanti cepat ckp.. begitulah sebaliknya..bf jer... tu yg terbaik..Aqil dapat nenen sampai umur 1thn 5bln je :(

~farahsyeefa~ said...

liana : ye ke? nampak gaya memg mcm tu kot...
'berleterrr' je keje skrg ni...hihi

izzahazfar said...

farah..meh bawa syefa jumpa akmal..hhahaha...akmal pun la ni dah mula sebut mama...baba...opah...mamam...tp gigi mmg takde...utk sedapkan hati...akak kata la takpe2..lambat sikit rosak nyer.hheheheh..

~bangga jd ibu yg mampu berusaha beri yg terbaik pada anak~

~farahsyeefa~ said...

kak izzah : nanti jumpa akmal di BJ taw :) syeefa baru sebatang tu je gigi dia, takda tanda-tanda nak tumbuh lagi pun...hihi.
takpe lah, let it go with the flow ye kak izzah. No need to risau :)

Monday, December 21, 2009

Milestone Syeefa (10 months)


Semalam patutnya Syeefa punya birthday month. Tapi dek ibunya sibuk bersuka suki kesana kumari, maka tengahari rembang begini barulah terhasilnya entri ini :)

Bila saya tengok anak saya lama-lama, saya selalu seakan tak percaya yang dia sudah besar begini. Saya selalu fikir kenapa saya tak perasan 'kebesaran' dia padahal hari-hari saya bersama dia. Dulu masa keluar dari perut, kecillll aje sekarang sedar-sedar dah boleh melompat-lompat dah. Sungguh saya tak boleh perasan. Bila tengok gambar baru nampak ketara perbezaan bulan ke bulan :)

Perkembangan 10 bulan anak dara saya :)

1. Kalau dulu boleh gerak kan tangan bila saya nanyikan 'cak cekur udang gamit...'. Sekarang dah pandai nyanyi sendirian berhad tapi dalam bahasa dia lah...hihi. Tapi melodi dia betul!

2. Pandai point fingers dah bila suka sesuatu benda. Contohnya bila nampak bird bertenggek kat atap rumah :)

3. Bila nyanyi 'twinkle twinkle little star..', buat tangan genggam-buka-genggam-buka. Tak pandai lagi buat betul-betul lagi.

4. Pandai bagi barang kat kita bila kita minta 'ibu nak...' atau 'give it to me..' :)

5. Gigi masih satu batang ye kawan-kawan :)

6. Lebih suka makan ubat dengan spoon instead of syringe.

7. Pandai cakap 'ma mau' (tak mau) bila tak suka sesuatu. Contoh : buang hingus guna tisu atau bagi ubat guna syringe.

8. Suka main baling-baling ball. Pas tu dengan gigihnya pegi kutip sendirik...hihi.

9. Dulu minum air masak guna botol, then tak suka, Suap dengan spoon pulak. Sekarang lebih suka minum dengan cawan. Pandai anak ibu ni :)
10. Kuat makan. Belum suap lagi dah standby nganga luas-luas. Saya dah pernah suap dia nasik minyak, nasik goreng, nasi ayam (semuanya nasi..hihi), mee, kuih muih tapi dalam kuantiti yang sedikit lah. Bukan sampai kenyang. Biar dia rasa tekstur makanan yang berbeza-beza. So that, bila besar nanti tak lah cerewet makan ya sayang :)

11. Pandai merajuk bila papa buat-buat marah. Datang kat ibu then tepuk-tepuk ibu konon nak mengadu. Sooooo ssooooo suweeetttt lah : D

12. Boleh bangun sendiri dah. Tapi kena berpaut lah.

13. Tak nak dipegang bila berdiri. Nak berdikari la tu konon...hihiks.

14. Boleh berjalan 5 6 langkah dah! Hurrayyyy. Tak lama lagi berlari lah anak ibu ni :) (Saya yang eksaited taw)



Anak dara ibu yang manis :)

Ibu love Syeefa.



Saya akan teruskan perjuangan menyusukan Syeefa at least sampai dua tahun nanti. Biar susu ibunya sebati dalam diri Syeefa :) Walau ada lagi yang masih 'susah hati' bila saya menyusukan dia, saya tak peduli. Saya bersusah untuk menyenangkan Syeefa. Tapi tak la susah pun. Pergi ke mana-mana tak payah bawak botol, air panas segala. Sumbat aje yang fresh :)


4 comments:

LiAnA

haa gigi masih sebatang yer.. org tua kata kalau lambat tumbuh gigi nanti cepat ckp.. begitulah sebaliknya..bf jer... tu yg terbaik..Aqil dapat nenen sampai umur 1thn 5bln je :(

~farahsyeefa~

liana : ye ke? nampak gaya memg mcm tu kot...
'berleterrr' je keje skrg ni...hihi

izzahazfar

farah..meh bawa syefa jumpa akmal..hhahaha...akmal pun la ni dah mula sebut mama...baba...opah...mamam...tp gigi mmg takde...utk sedapkan hati...akak kata la takpe2..lambat sikit rosak nyer.hheheheh..

~bangga jd ibu yg mampu berusaha beri yg terbaik pada anak~

~farahsyeefa~

kak izzah : nanti jumpa akmal di BJ taw :) syeefa baru sebatang tu je gigi dia, takda tanda-tanda nak tumbuh lagi pun...hihi.
takpe lah, let it go with the flow ye kak izzah. No need to risau :)