CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, February 8, 2010

Wajarkah tindakan saya ni??

Seriyes je bunyik kan? hihi. Bukan ape, saya serba salah sebenarnya dan menyesal pun ada....

kisahnya begini....
Semalam saya dan suami serta MIL pergi ke ekspo belakang rumah nak cari barang hiasan untuk new home nanti. So smlm hari last, dan barang-barang yang djual murah-murah semuanya. 6 buah hiasan dinding ayat-ayat suci al-quran hanyalah RM140 sahaja!
Tapi itu bukan lah point penting yang nak dibincangkan disini je kawan-kawan...muqadimah je,hehe. Mengenai buah hati pengarang jantung saya, sapa lagi kalau bukan Syeefa. Kat situ banyak tempat yang ada jual belon yang macam-macam bentuk tu. Syeefa suka tengok belon-belon tu sambil tunjuk-tunjuk. Then masa papanya pegang dia, dia tarik papa ke tempat jual belon tu. Tunjuk-tunjuk belon dan pegang other kids punya belon. Papanya tarik ke tempat lain, dia still nak pusing balik ke tempat belon tu. Suami tanya saya 'nak beli ke?' saya geleng aje dan dukung Syeefa ke tempat lain. Tapi matanya tak lepas pandang belon-belon tu sampailah hilang dari pandangan.
Bukan saya tak nak belikan, kedekut atau berkira...saya cuma tak nak 'mengajar' dia sebegitu. Asal mintak, semua akan dibeli kan. Saya takut dia terbiasa sampai ke besar nanti. Biar saya yang 'willing to buy' bukan 'have to buy' sebab anak mahukan sesuatu.
Tapi hari ni, saya sedih dan teringat2 perkara tu. Kesian dia nak belon tapi ibunya tak nak belikan :( Sedih saya tengok dia tidur malam tadi. Rasa menyesal pun ada.
So, kawan-kawan sekalian, wajarkah saya bertindak sebegitu semata-mata mahu melatih dan mendidik anak supaya tak terbiasa dengan 'dapat apa saja yang diminta'? Atau tidak patut sama sekali kerana dia hanya lah berusia 1 tahun?

Sila SMS YA atau TIDAK ke 33333......hihi tipu je taw :)

8 comments:

wansteddy said...

saya pn macam fara jugak, kalau g shopping mmg xnk ajar anak dpt pe je dia nk. tp ayahnya jenis cpt xsmpi hati. kalau lalu kali pertama xlepas beli kali kedua menan dh kat tgn pn. kdg2 kita kne berkeras skit pd hati kita kalu kendian hari ank memintak2 kita jugak susah ht sbb dia mmg dh terbiasa cmtu. tp pusing2 balik sya terus terang ckplah fara, mmg saya nk atau xnk akan beli jugak. kalau tak benda yg sama menan yg lain asalkn ada something reward bawa dia berjalan haritu :)

~farahsyeefa~ said...

wans : tu la, tadi msg ngadu kat hubby dia kata 'emm, dh terlambat'...uwaaa...lagik la sedih......

mamanoa said...

hmm. aper kater balik ptg ni u beli belon, u tiup bg kat syeefa kat uma..paling-paling koman pun syeefa tetap gak dapat belon, awak pun dapat mngubat ati yg lara tgk syeefa suka-suki dgn belon..

ok x pendapat i?? hehehe..sbb i pun jenis xsmpi ati kalu ank nk belon..bg jer la...heheh..

MRS. K said...

ermm... macam hadif, dia tak minat mainan lain... belon je dia nak... huhuh... belon murah, so beli je la...

LiAnA said...

dia selalu mintak2 tak?? kalau jarang2 ok je belikan utk dia.. kalau dh penah beli tp lepas tu dia tak hargai then dia minta bende sama hari yg lain baru u bertegas takyah beli..

kesian kan.. takpe balik nanti belikan utk dia.. :D

ezan said...

memang susah kan... tp ezan rasa wajar.. sebab nak didk anak ni kadang2 kita kena menagis skrg sebelum kita menagis nanti.. xpe la satu hari nanti syeefa paham nya...

tp next time beli la 1.. kesian syeefa..

Mama_Aqish said...

ada betulnyer tindakan fara tu...bukan ape kita kena latih anak dari kecik jangan dimanjakan beli ape je yang dia nak...jangan selalu diamalkan nanti membawa padah & kiter gak yang susah...macam saya kalo pi jenjalan ape yang aqish nak tak semua saya turutkan... ape yang fara wat tu betul demi kebaikan anak....biar dia menangis sekarang jangan kiter yang menangis kemudian hari k...

~farahsyeefa~ said...

mamanoa : good ide...nanti nak beli belon tiup banyak2 utk syeefa :)

mrs K : hehe...budak2 suke belon kan? sebab bulat2 comel kot :)

liana : dia tak reti mintak lagi...hihi. Bila tgk dia tunjuk2 tu yang sian tu :)

ezan : betul tu ezan..harap syeefa faham ibunya ni :)

mama aqish : thank mama aqish, lega hati saya :)

Monday, February 8, 2010

Wajarkah tindakan saya ni??

Seriyes je bunyik kan? hihi. Bukan ape, saya serba salah sebenarnya dan menyesal pun ada....

kisahnya begini....
Semalam saya dan suami serta MIL pergi ke ekspo belakang rumah nak cari barang hiasan untuk new home nanti. So smlm hari last, dan barang-barang yang djual murah-murah semuanya. 6 buah hiasan dinding ayat-ayat suci al-quran hanyalah RM140 sahaja!
Tapi itu bukan lah point penting yang nak dibincangkan disini je kawan-kawan...muqadimah je,hehe. Mengenai buah hati pengarang jantung saya, sapa lagi kalau bukan Syeefa. Kat situ banyak tempat yang ada jual belon yang macam-macam bentuk tu. Syeefa suka tengok belon-belon tu sambil tunjuk-tunjuk. Then masa papanya pegang dia, dia tarik papa ke tempat jual belon tu. Tunjuk-tunjuk belon dan pegang other kids punya belon. Papanya tarik ke tempat lain, dia still nak pusing balik ke tempat belon tu. Suami tanya saya 'nak beli ke?' saya geleng aje dan dukung Syeefa ke tempat lain. Tapi matanya tak lepas pandang belon-belon tu sampailah hilang dari pandangan.
Bukan saya tak nak belikan, kedekut atau berkira...saya cuma tak nak 'mengajar' dia sebegitu. Asal mintak, semua akan dibeli kan. Saya takut dia terbiasa sampai ke besar nanti. Biar saya yang 'willing to buy' bukan 'have to buy' sebab anak mahukan sesuatu.
Tapi hari ni, saya sedih dan teringat2 perkara tu. Kesian dia nak belon tapi ibunya tak nak belikan :( Sedih saya tengok dia tidur malam tadi. Rasa menyesal pun ada.
So, kawan-kawan sekalian, wajarkah saya bertindak sebegitu semata-mata mahu melatih dan mendidik anak supaya tak terbiasa dengan 'dapat apa saja yang diminta'? Atau tidak patut sama sekali kerana dia hanya lah berusia 1 tahun?

Sila SMS YA atau TIDAK ke 33333......hihi tipu je taw :)

8 comments:

wansteddy

saya pn macam fara jugak, kalau g shopping mmg xnk ajar anak dpt pe je dia nk. tp ayahnya jenis cpt xsmpi hati. kalau lalu kali pertama xlepas beli kali kedua menan dh kat tgn pn. kdg2 kita kne berkeras skit pd hati kita kalu kendian hari ank memintak2 kita jugak susah ht sbb dia mmg dh terbiasa cmtu. tp pusing2 balik sya terus terang ckplah fara, mmg saya nk atau xnk akan beli jugak. kalau tak benda yg sama menan yg lain asalkn ada something reward bawa dia berjalan haritu :)

~farahsyeefa~

wans : tu la, tadi msg ngadu kat hubby dia kata 'emm, dh terlambat'...uwaaa...lagik la sedih......

mamanoa

hmm. aper kater balik ptg ni u beli belon, u tiup bg kat syeefa kat uma..paling-paling koman pun syeefa tetap gak dapat belon, awak pun dapat mngubat ati yg lara tgk syeefa suka-suki dgn belon..

ok x pendapat i?? hehehe..sbb i pun jenis xsmpi ati kalu ank nk belon..bg jer la...heheh..

MRS. K

ermm... macam hadif, dia tak minat mainan lain... belon je dia nak... huhuh... belon murah, so beli je la...

LiAnA

dia selalu mintak2 tak?? kalau jarang2 ok je belikan utk dia.. kalau dh penah beli tp lepas tu dia tak hargai then dia minta bende sama hari yg lain baru u bertegas takyah beli..

kesian kan.. takpe balik nanti belikan utk dia.. :D

ezan

memang susah kan... tp ezan rasa wajar.. sebab nak didk anak ni kadang2 kita kena menagis skrg sebelum kita menagis nanti.. xpe la satu hari nanti syeefa paham nya...

tp next time beli la 1.. kesian syeefa..

Mama_Aqish

ada betulnyer tindakan fara tu...bukan ape kita kena latih anak dari kecik jangan dimanjakan beli ape je yang dia nak...jangan selalu diamalkan nanti membawa padah & kiter gak yang susah...macam saya kalo pi jenjalan ape yang aqish nak tak semua saya turutkan... ape yang fara wat tu betul demi kebaikan anak....biar dia menangis sekarang jangan kiter yang menangis kemudian hari k...

~farahsyeefa~

mamanoa : good ide...nanti nak beli belon tiup banyak2 utk syeefa :)

mrs K : hehe...budak2 suke belon kan? sebab bulat2 comel kot :)

liana : dia tak reti mintak lagi...hihi. Bila tgk dia tunjuk2 tu yang sian tu :)

ezan : betul tu ezan..harap syeefa faham ibunya ni :)

mama aqish : thank mama aqish, lega hati saya :)