CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 23, 2010

Nursing While Pregnant

Menyusu semasa mengandung.

Perkara ini asik bermain difikiran saya sejak saya tahu saya mengandung.

Dalam pada risau, saya teramat yakin saya boleh menyusukan Syeefa. Dari apa yang saya baca melalui, buku, majalah, blog, website atau forum saya yakin ianya tidak akan mendatangkan sebarang kesan atau masalah!

Sehinggalah semalam, saya ke Klinik Kesihatan untuk buat buku pink.

Macam biasalah segalanya perlu mula dari A kan? Datang seawal 7.30 pagi, tapi dekat jam 12 baru lah setel semuanya :)

Masa saya jumpa misi yang pertama dan tanya "boleh ke saya menyusukan anak ketika mengandung?"


Jawapan misi 1 adalah :


"tak boleh dah sepatutnya, tapi nanti tanya doktor ye sampai mana boleh menyusukan"


So, jawapan misi tersebut sangat tidak meyakinkan saya, maybe dia pun confuse kot...hehe


Seterusnya, after ambil darah semua, saya masuk di bilik misi yang ke 2 pula dan saya tnya soalan yang sama.


Jawapan misi 2 ialah :


"eh, tak boleh, tak boleh! Jangan menyusukan dah. Berhenti sekarang....!"


Tersentap hati saya dengar jawapan konfiden misi tu. Keluar je dari bilik tu , air mata tak berhenti mengalir. Sejujurnya saya masih tak bersedia untuk wean off kan Syeefa. Kasihan dia :(


Suami pun tak terkata apa tengok saya sedih begitu. Saya rasa down sangat :(


Then saya masuk pula ke bilik doktor. Dan tanpa berputus asa, saya tanya lagi "boleh ke saya menyusukan anak saya ketika mengandung doktor" (dalam hati dah sebak ni)


Jawapan doktor :


"boleh, apa salahnya. Awak boleh teruskan penyusuan. Tak da apa kesan pada kandungan. Tapi awak kena banyak berehat dan makan makanan berkhasiat............."


Dari pada down gile-gile tadik, terus rasa cam nak melompat ke bumbung! Legaaaa bila yang pakar dah beri tahu macam tu. Saya juga ada SMS rakan (Kak Izzah), dan dia juga telah meyakinkan saya untuk terus menyusukan Syeefa!


So, sekarang saya tak risau dah. Apa yang penting saya perlu makan secara teratur dan berkhasiat serta banyakkan berehat :)


Untuk menambahkan kelegaan dihati saya ada search beberapa artikel :










Ibu akan terus menyusukan Syeefa selama mana yang kamu mahu, nak. Jangan risau ye sayang :)

9 comments:

mamanoa said...

FARAH..DON WORY LA..ramai jer skang ni yg preggy tp still proceed bf..(errmm nnt u ajar i ekk..) mana tau tertiber i plak tersangkut folow u..hehehhe..

Zimah's Depart said...

tahniah prngt lagi..ok je BF time prgnt..puan farah sara kids pun prgnt skrg..dia pun still BF anak no2 dia..

izzahazfar said...

yup farah....akak siap ym ngan LC lagi ty pasal farah...dont worry sayang....susukanlah syeefa...tak yah sedih2....

farah...akak akan buat entry pasal ni..tunggu yek..

* Happy Bisday Syeefa...semoga jadi anak yang baik dan bijak ya..dah jadi kakak kena pandai jaga diri...muahh sayang dari bonda akmal!

mamaaerish : said...

ish... nurse klinik mn tuh yang?... nih... dh lima bln dh ha... sok lagi bfkan aerish....

anyhu... tahniah yer... (",)

& slm perkenalan... leh la kiter tukar link... :)

.nina.z. said...

wah..
pregnent lagi :)
dasyat2..

tabik springgg laaa...
bile ntah akak nak ready ni :(
huhu..
de tips tak..?

Anonymous said...

Farah!!!!

tetibe tingin nak komen.slalu baca jek.hehe :p

Tahniah!! pasni bertambah riuh la rumah. Syefa de adik.hehe :)

~Dayah Yusoff~

**kalau taktau dayah mana,meh aku btau awal2.dayah yg comel2 waktu skolah dulu.hahaha :D

~farahsyeefa~ said...

mamanoa : tq, jom folow jom :)

zimah : thanks, tu la. ramai yg berjaya bf anak kan? :)

kak izzah : thank you dear :)

mamaerish : klinik kesihatan sbrg jaya. salam kenal juga, dh link :)

kak nina : tak pe, slow2 ye :) tips tu takde la, tapi keazaman tu perlu...hihi.

dayah cicinonet : mana leh tak kenal ko...hihi. weh, len kali komen la, baru aku tau ko singgah blog aku :)

ezan said...

farah.. betul tu.. continue bf. dah ramai je yang pregnant tp still bf.. & jgn lupa update selalu tau pasal bf masa mengandung ni.. takut2 ramai(ezan) yg ikut jejak.. heheh...

~aSHa~ said...

mmgm boleh je lagi.....nurse tu je tak cukup ilmu kot...

akak pernah tgk ada sorang kakak ni dah bersalin..dlm pantang..masih menyusukan anak sulung...sbb nye susu dia byk sgt...anak dia dah kenyang...dah tu dia suh ar anak sulung dia menyusu dgn dia...serius ni...anak dia pe lagi..mak dah bagi..lagi la mau kan...

Tuesday, February 23, 2010

Nursing While Pregnant

Menyusu semasa mengandung.

Perkara ini asik bermain difikiran saya sejak saya tahu saya mengandung.

Dalam pada risau, saya teramat yakin saya boleh menyusukan Syeefa. Dari apa yang saya baca melalui, buku, majalah, blog, website atau forum saya yakin ianya tidak akan mendatangkan sebarang kesan atau masalah!

Sehinggalah semalam, saya ke Klinik Kesihatan untuk buat buku pink.

Macam biasalah segalanya perlu mula dari A kan? Datang seawal 7.30 pagi, tapi dekat jam 12 baru lah setel semuanya :)

Masa saya jumpa misi yang pertama dan tanya "boleh ke saya menyusukan anak ketika mengandung?"


Jawapan misi 1 adalah :


"tak boleh dah sepatutnya, tapi nanti tanya doktor ye sampai mana boleh menyusukan"


So, jawapan misi tersebut sangat tidak meyakinkan saya, maybe dia pun confuse kot...hehe


Seterusnya, after ambil darah semua, saya masuk di bilik misi yang ke 2 pula dan saya tnya soalan yang sama.


Jawapan misi 2 ialah :


"eh, tak boleh, tak boleh! Jangan menyusukan dah. Berhenti sekarang....!"


Tersentap hati saya dengar jawapan konfiden misi tu. Keluar je dari bilik tu , air mata tak berhenti mengalir. Sejujurnya saya masih tak bersedia untuk wean off kan Syeefa. Kasihan dia :(


Suami pun tak terkata apa tengok saya sedih begitu. Saya rasa down sangat :(


Then saya masuk pula ke bilik doktor. Dan tanpa berputus asa, saya tanya lagi "boleh ke saya menyusukan anak saya ketika mengandung doktor" (dalam hati dah sebak ni)


Jawapan doktor :


"boleh, apa salahnya. Awak boleh teruskan penyusuan. Tak da apa kesan pada kandungan. Tapi awak kena banyak berehat dan makan makanan berkhasiat............."


Dari pada down gile-gile tadik, terus rasa cam nak melompat ke bumbung! Legaaaa bila yang pakar dah beri tahu macam tu. Saya juga ada SMS rakan (Kak Izzah), dan dia juga telah meyakinkan saya untuk terus menyusukan Syeefa!


So, sekarang saya tak risau dah. Apa yang penting saya perlu makan secara teratur dan berkhasiat serta banyakkan berehat :)


Untuk menambahkan kelegaan dihati saya ada search beberapa artikel :










Ibu akan terus menyusukan Syeefa selama mana yang kamu mahu, nak. Jangan risau ye sayang :)

9 comments:

mamanoa

FARAH..DON WORY LA..ramai jer skang ni yg preggy tp still proceed bf..(errmm nnt u ajar i ekk..) mana tau tertiber i plak tersangkut folow u..hehehhe..

Zimah's Depart

tahniah prngt lagi..ok je BF time prgnt..puan farah sara kids pun prgnt skrg..dia pun still BF anak no2 dia..

izzahazfar

yup farah....akak siap ym ngan LC lagi ty pasal farah...dont worry sayang....susukanlah syeefa...tak yah sedih2....

farah...akak akan buat entry pasal ni..tunggu yek..

* Happy Bisday Syeefa...semoga jadi anak yang baik dan bijak ya..dah jadi kakak kena pandai jaga diri...muahh sayang dari bonda akmal!

mamaaerish :

ish... nurse klinik mn tuh yang?... nih... dh lima bln dh ha... sok lagi bfkan aerish....

anyhu... tahniah yer... (",)

& slm perkenalan... leh la kiter tukar link... :)

.nina.z.

wah..
pregnent lagi :)
dasyat2..

tabik springgg laaa...
bile ntah akak nak ready ni :(
huhu..
de tips tak..?

Anonymous

Farah!!!!

tetibe tingin nak komen.slalu baca jek.hehe :p

Tahniah!! pasni bertambah riuh la rumah. Syefa de adik.hehe :)

~Dayah Yusoff~

**kalau taktau dayah mana,meh aku btau awal2.dayah yg comel2 waktu skolah dulu.hahaha :D

~farahsyeefa~

mamanoa : tq, jom folow jom :)

zimah : thanks, tu la. ramai yg berjaya bf anak kan? :)

kak izzah : thank you dear :)

mamaerish : klinik kesihatan sbrg jaya. salam kenal juga, dh link :)

kak nina : tak pe, slow2 ye :) tips tu takde la, tapi keazaman tu perlu...hihi.

dayah cicinonet : mana leh tak kenal ko...hihi. weh, len kali komen la, baru aku tau ko singgah blog aku :)

ezan

farah.. betul tu.. continue bf. dah ramai je yang pregnant tp still bf.. & jgn lupa update selalu tau pasal bf masa mengandung ni.. takut2 ramai(ezan) yg ikut jejak.. heheh...

~aSHa~

mmgm boleh je lagi.....nurse tu je tak cukup ilmu kot...

akak pernah tgk ada sorang kakak ni dah bersalin..dlm pantang..masih menyusukan anak sulung...sbb nye susu dia byk sgt...anak dia dah kenyang...dah tu dia suh ar anak sulung dia menyusu dgn dia...serius ni...anak dia pe lagi..mak dah bagi..lagi la mau kan...