CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 3, 2009

SYEEFA JATUH KATIL!

Salam semua.

Entri ni fresh from the oven kalian. Tangan saya terketar-ketar menaip di keyboard. Pagi tadi suami saya call saya tapi saya tak sempat angkat. Baru sebentar tadi saya telefon suami semula. Dia beritahu saya yang Syeefa jatuh katil!!!
Begini dialog kami :

Saya : Hello, bang. Kenapa kol tadi ?
Suami : Saje-saje (mungkin taknak saya terkujat kot, tu yang bertapis-tapis dulu)
Saya : Laa, ingat apa. Menyesal tepon (buleh kukikuki lagi)
Suami : @^^* jatuh #^%^katil (saya kurang jelas part ni tadi)
Saya : Habis tu? (Saya ingat dia nak beritahu remote ekon jatuh bwh katil)
Suami : SYEEFA JATUH KATIL
Saya : Haaahhhh!!! Jatuh macam mana????? Abg tak sedar ke??? Kenapa tak sendal dengan bantal???? Abg tido mana tadi??!! (air mata dh bergenang-genang, saya fikir yang tidak-tidak saja)
Suami : Abg tido bawah, tak sedar, tiba-tiba dengar bunyi. Dia tergolek tepi almari tv.
Saya : (Ya ampunn, saya takleh bayang kan. Saya terjatuh katil pun sakit badan-badan) ~saya membebel-itu-ini~
*Dialog purple : saya bermonolog sendirian

Sepatutnya selepas subuh tadi suami tidur sebelah Syeefa, saya sedang bersiap pergi kerja. Entah macam mana dia ubah posisi tidur di bawah pula tanpa hadang Syeefa dengan apa-apa objek ~sigh~ Syeefa suka golek-golek-pusing-pusing-badan sekarang nih.
Aduh kalian. Saya termengalir air mata di depan PC. Suami kata dia ok. Menangis sekejap saja (sekadar menyedapkan hati saya kah?) Tapi saya dapat rasakan dia sakit. Sedihnya saya. Saya call mertua dirumah, katanya tak perlu balik. Syeefa baik sahaja. Baru mahu mandi. Saya minta mereka berikan air zam-zam. Saya risau ada kecederaan dalaman yang tak nampak dengan mata kasar. ~Ya Allah, lindungilah Syeefa dari sebarang keadaan yang tidak diingini.. Amin~

Syeefa jatuh dari katil ini :(

Macam mana ya kalian? Perlu kah saya pulang sekarang jenguk Syeefa? Perlukah saya bawa dia jumpa doktor untuk cek apa-apa yang tak kena? Pernah tak terjadi anak-anak kalian terjatuh dari mana-mana? Saya sungguh tidak keruan, tapi masih sempat berblogging. :P

8 comments:

♥ EeiNz ♥ said...

ala..ciannye syeefa. Einz pun ade pengalaman camni gak. Sarah jatuh katil. Memang takut. Tapi alhamdulillah...takde pape. Nxt time kene alert. Kene letak tilam bwh katil jugak ;)

~FARAH~ said...

hope syeefa xde ape2 jugak...risau dibuatnye.
xdpt bygkan mcm mn dia jatuh :(

Intan said...

Alaaa cian nya syeefa but dun wori farah kay. Dun cry ye dear...

Arissa pon pernah gak jatuh katil and doc ckp kena perati 3 perkara kalo bb jatuh nie:

a) Baby terus nangis tak after jatuh. Kalau tak nangis then something is wrong. Mesti nangis kuat but tak berpanjangan and kalau berterusan nangis pon means ada berlakunya pendarahan dalaman.

b) Baby aktif or not macam biasa. Kalau tak aktif and nampak lembab then it is not ok.

c) Kalau baby muntah pon is not a good sign too.

Benda nie kena monitor syeefa dlm 24hrs. Kalo takde means dia ok and no need to see a doctor kay dear :)

~FARAH~ said...

intan : thanks a lot bg advice ye..........

a)syeefa nangis x lama kejap ja, mungkin tekejut kot....mamai2 tetiba jatuh.

b)syeefa still aktif mcm biasa.

c)nasib baik syeefa x muntah.....lega saya.

Alhamdullilah, semua ok. thanks dear...

adda said...

hi farah.. syeefa dh 6 bulan kan? exact time my syafi pn dh mula jatuh2 katil.. bukan sekali tp 3 kali tau untill we decided utk tidur kat bawah ajer.. masa tu baru ok.. ni pn selepas beberapa org kawan advise (ikut pengalaman diorg).. mungkin farah dh kene consider ajak syeefa tdo bawah..

sebelum ni dh hadang ddgn bantal bagai tp syafi jatuh gak.. so, fikir2 la sebab dia dh mula lasak tuh..

apa yg intan ckp tu mmg betul.. dont worry too much ok. mende ni biasa..setiap budak mesti merasa jatuh katil huhuu

~FARAH~ said...

adda : iye kan adda, kena la bergelimpangan di bawah pula pas ni, hihi.

nanti dh leh merangkak, berjalan nanti kena pikir tangga la pulak...step by step kaedahnye...:)

thank a lot adda...:)

Pn. Siken said...

hi farah,haritu u ada tinggalkan jejak di blog i tp tak perasan,sebab entry tu dah lama..anyway..nice blog..

~FARAH~ said...

hai pn. siken...thank sudi singgah :)

Thursday, September 3, 2009

SYEEFA JATUH KATIL!

Salam semua.

Entri ni fresh from the oven kalian. Tangan saya terketar-ketar menaip di keyboard. Pagi tadi suami saya call saya tapi saya tak sempat angkat. Baru sebentar tadi saya telefon suami semula. Dia beritahu saya yang Syeefa jatuh katil!!!
Begini dialog kami :

Saya : Hello, bang. Kenapa kol tadi ?
Suami : Saje-saje (mungkin taknak saya terkujat kot, tu yang bertapis-tapis dulu)
Saya : Laa, ingat apa. Menyesal tepon (buleh kukikuki lagi)
Suami : @^^* jatuh #^%^katil (saya kurang jelas part ni tadi)
Saya : Habis tu? (Saya ingat dia nak beritahu remote ekon jatuh bwh katil)
Suami : SYEEFA JATUH KATIL
Saya : Haaahhhh!!! Jatuh macam mana????? Abg tak sedar ke??? Kenapa tak sendal dengan bantal???? Abg tido mana tadi??!! (air mata dh bergenang-genang, saya fikir yang tidak-tidak saja)
Suami : Abg tido bawah, tak sedar, tiba-tiba dengar bunyi. Dia tergolek tepi almari tv.
Saya : (Ya ampunn, saya takleh bayang kan. Saya terjatuh katil pun sakit badan-badan) ~saya membebel-itu-ini~
*Dialog purple : saya bermonolog sendirian

Sepatutnya selepas subuh tadi suami tidur sebelah Syeefa, saya sedang bersiap pergi kerja. Entah macam mana dia ubah posisi tidur di bawah pula tanpa hadang Syeefa dengan apa-apa objek ~sigh~ Syeefa suka golek-golek-pusing-pusing-badan sekarang nih.
Aduh kalian. Saya termengalir air mata di depan PC. Suami kata dia ok. Menangis sekejap saja (sekadar menyedapkan hati saya kah?) Tapi saya dapat rasakan dia sakit. Sedihnya saya. Saya call mertua dirumah, katanya tak perlu balik. Syeefa baik sahaja. Baru mahu mandi. Saya minta mereka berikan air zam-zam. Saya risau ada kecederaan dalaman yang tak nampak dengan mata kasar. ~Ya Allah, lindungilah Syeefa dari sebarang keadaan yang tidak diingini.. Amin~

Syeefa jatuh dari katil ini :(

Macam mana ya kalian? Perlu kah saya pulang sekarang jenguk Syeefa? Perlukah saya bawa dia jumpa doktor untuk cek apa-apa yang tak kena? Pernah tak terjadi anak-anak kalian terjatuh dari mana-mana? Saya sungguh tidak keruan, tapi masih sempat berblogging. :P

8 comments:

♥ EeiNz ♥

ala..ciannye syeefa. Einz pun ade pengalaman camni gak. Sarah jatuh katil. Memang takut. Tapi alhamdulillah...takde pape. Nxt time kene alert. Kene letak tilam bwh katil jugak ;)

~FARAH~

hope syeefa xde ape2 jugak...risau dibuatnye.
xdpt bygkan mcm mn dia jatuh :(

Intan

Alaaa cian nya syeefa but dun wori farah kay. Dun cry ye dear...

Arissa pon pernah gak jatuh katil and doc ckp kena perati 3 perkara kalo bb jatuh nie:

a) Baby terus nangis tak after jatuh. Kalau tak nangis then something is wrong. Mesti nangis kuat but tak berpanjangan and kalau berterusan nangis pon means ada berlakunya pendarahan dalaman.

b) Baby aktif or not macam biasa. Kalau tak aktif and nampak lembab then it is not ok.

c) Kalau baby muntah pon is not a good sign too.

Benda nie kena monitor syeefa dlm 24hrs. Kalo takde means dia ok and no need to see a doctor kay dear :)

~FARAH~

intan : thanks a lot bg advice ye..........

a)syeefa nangis x lama kejap ja, mungkin tekejut kot....mamai2 tetiba jatuh.

b)syeefa still aktif mcm biasa.

c)nasib baik syeefa x muntah.....lega saya.

Alhamdullilah, semua ok. thanks dear...

adda

hi farah.. syeefa dh 6 bulan kan? exact time my syafi pn dh mula jatuh2 katil.. bukan sekali tp 3 kali tau untill we decided utk tidur kat bawah ajer.. masa tu baru ok.. ni pn selepas beberapa org kawan advise (ikut pengalaman diorg).. mungkin farah dh kene consider ajak syeefa tdo bawah..

sebelum ni dh hadang ddgn bantal bagai tp syafi jatuh gak.. so, fikir2 la sebab dia dh mula lasak tuh..

apa yg intan ckp tu mmg betul.. dont worry too much ok. mende ni biasa..setiap budak mesti merasa jatuh katil huhuu

~FARAH~

adda : iye kan adda, kena la bergelimpangan di bawah pula pas ni, hihi.

nanti dh leh merangkak, berjalan nanti kena pikir tangga la pulak...step by step kaedahnye...:)

thank a lot adda...:)

Pn. Siken

hi farah,haritu u ada tinggalkan jejak di blog i tp tak perasan,sebab entry tu dah lama..anyway..nice blog..

~FARAH~

hai pn. siken...thank sudi singgah :)