CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, September 8, 2009

DECLARE YOUR LOVE CONTEST

Saya kembali bercontest! :P Contest yang menerujakan ini dianjurkan oleh Ibu Damia. Saya sebenarnya segan nak masuk contest ni (malu bila suami baca, ahaks), tapi disebabkan hadiahnya sangat best, saya tepis-tepis ketepi sifat segan-megan-tak-bertempat saya itu, hihi.

Untuk contest ini, saya perlu menceritakan bagaimana saya dan pasangan "Declare Our Love" . Bak kata Ibu Damia, untuk mengimbas semula saat-saat kami mula meluahkan rasa cinta disamping kisah ini dapat dibaca oleh anak-anak, pasangan dan keluarga. ~seram sejuk~. Memandangkan tarikh tutup contest ni adalah pada 10 September ini, saya kalut-kalut flashback kisah cintan-cintun saya kira-kira 5 tahun yang lepas, hihiks. Berapa patah perkataan pun tidak kisah (mujur, kalau dihadkan mesti saya tak dapat habiskan bab pengenalan pun, ekeke).

Kisah ini adalah diadaptasikan dari kisah benar saya, dan saya edit mana yang patut untuk mengelakkan kemuntahan teruk, hihi.

Mari Mulakan :P

Saya bertemu si dia (sekarang : suami) ketika saya belajar di Pulau Pinang. (terima kasih ibu, sebab hantar saya study di Penang, kalau tidak saya tak jumpa la si dia, hihi). Si dia sudah bekerja ketika itu. (nasib baik, tak perlu tunggu lama nak kumpul duit, hehe).

Pertemuan kali pertama 2 pasang mata bundar (hukhuks) :P

Tarikh/masa : 21 Mac 2004, 2.30 pagi - hari pilihanraya
Tempat : Restoran Nasi Kandar Pelita, Chai Leng Park, Perai, Penang
Suasana : Riuh rendah

Situasi kami : Saya - mengantuk yang amat2 (pukul 2 pagi). Dia - (tak perasan, tak tengok muka sangat) :P


Kisahnya, pada tengah-tengah malam itu, kawan saya, Liza (bukan nama sebenar) iaitu kawan kepada si dia juga, mengajak saya keluar minum bersama. Saya tolak, kerana malas dan mengantuk. Saya bukan jenis keluar lewat malam tau kalian, apatah lagi dah pukul 2 pagi. Tapi sebab Liza sunguh-sunguh ajak saya, saya pun bangun bermalas-malas dan bersiap. Si dia datang ambil kami di rumah Liza. baru habis berkempen katanya. Dalam kereta gelap gelita, jadi saya tak perasan mukanya. Saya duduk senyap-senyap dibahagian belakang. Sampai di Pelita Nasi Kandar, kami turun kereta (wah, turun kereta pun kena cerita kah?, hehe). Tiba-tiba saya dan Si dia, berpandangan sesama sendiri. Malunya saya! saya ingat nak pandang sipi-sipi saja, rupa nya dia pandang saya, saya pandang dia, hehe. Sepanjang di restoran, sepatah perkataan pun saya tak bercakap dengan si dia (cuma senyum senyum simpul saja, ekeke). Pulang.

2 3 hari selepas kejadian, ketika di Ipoh, saya terima call dari no public phone di Penang. Masa tu, saya tak sangka si dia yang call. Terkezut juga. Begini dialog kami :

Dia : Assalamualaikum, farah ye?

Saya : (dah telefon saya, harus la saya yg angkat ye dak?) iye,sapa neh?

Dia : M ni.

Saya : Oo..M, Liza xde la. Farah kat Ipoh ni. (saya speku, beliau mahu ckp dengan Liza, sebab sebelum ni Liza pernah guna hp saya untuk call dia kerana hp nya rusakk).

Dia : Bukan nak cakap dengan Liza, dengan Farah la :P

Saya : Ye ke..(dalam hati berbunga jugak) (sebenarnye dah dapat agak dia akan call sebab si dia penah beritahu Liza dia mahu kenal dengan saya dan Liza terbocor rahsia sudaaa, hihiks).

Dia : Tengah buat apa?

Saya : (mesti la tengah cakap dgn awak, lagi mau tanya ka? hehe) Saya dalam kereta, baru balik dari Jusco.

Dia : Ganggu ke ni?

Saya : Tak lah (memang saya tengah tunggu awak telefon pun, hehe -miang).

*Tiba-tiba bateri handphone berbunyi-bunyi.

Saya : Alamak, bateri saya kong la. Nanti call balik ye.
Dia : Ok ok, bye.
Saya : (tak sempat ber bye-bye) Putus.

Balik rumah, saya cas handphone. Semangat saya tunggu si dia kol semula. Hampa, tiada sebarang panggilan :( :P

Esoknya saya minta no telefon bimbitnya dari Liza dan call si dia (kalian mesti kata saya gediks kan?). Tak salah mengeratkan silaturrahim sesama insan tak begitu? HiHi.

Dialog lagi (diambil part-part penting sahaja. Hehehe).
Saya : semalam kenapa tak call balik?
Dia : ingatkan Farah tak sudi cakap dengan M? Mana la tau, saja-saja buat alasan bateri kong. M pun tak nak la kacau dah.
Saya : (laa, tak terpikir laks)
Kalian bayangkan kalau la saya berdiam diri dulu, mesti sekarang saya tak kawen-kawen lagi. Ehehe.

End bab perkenalan. (Fuhh, sesi kenal mengenal je dah berjela kan? ) Kawan-kawan, sila sediakan besen disebelah untuk tadahan muntah. Hihi. Saya akan sambung lagi ni. :P

Declaration of love (la sangat, hihi). Rasminya saya mempunyai 'seseorang'. :P

Tarikh/masa : 7 April 2004, lebih kurang 12 malam
Tempat : On-line (dalam telefon je kalian).
Suasana : Sunyi sepi nan mendamai
Situasi kami : Saya - mata segar bugar, landing-landing atas katil. Dia - tak tahu (dia di hujung talia, hehe)
Siapa declare : Pastinya si dia (saya masih berfikiran kolot - tak mahu digelar perigi cari timba, hihi)
Tempoh berkasih-kasihan : 2 tahun
Kami sembang-sembang di telefon. Tiba-tiba dia beritahu mahu serius dengan saya. Saya terkujat seketika, saya pasti apa yang saya dengar tapi saya sengaja suruh si dia ulang semula, hihi. Si dia tak mahu ulang tau kalian, malu kah? (haiih, lelaki zaman sekarang ~geleng kepala~) hehe. Setelah dipaksa-paksa, akhirnya dia ulang jua (boleh paksa-paksa plak, despratenya watak ini ya, ekeke). Kalian rasa-rasa apa jawapan saya? (ececeh, ni sapa yang punya contest ni ??) :P
Dan, kami pun declare sebagai kekasih (janggal pulak sebut perkataan kekasih, hihi). Kami ber 'teman' selama 2 tahun. Sepanjang itu mesti lah ada onak duri nya. Tapi tak perlu lah cerita ya. Lari tajuk contest pula nanti. Tunggu kalau ada blogger mahu anjur contest ''ranjau penuh duri bersama pasangan'' atau pun "cabaran dan dugaan bercinta", kuikuikui.
Tarikh nafas panjang-panjang ya. Saya sambung :)
Kami bertunang
Tarikh/masa : 30April 2006, 1.00 tengahari
Tempat : Rumah si wanita :P
Suasana : Riuh rendah orang ramai
Situasi kami : Saya - gumbira, teruja, senyum sowang-sowang, nervous sket. Dia - tak rasa apa-apa kot, sebab emaknya yang bertugas menyarung cincin, dia rilek aje. Hehe
Tempoh bertunang-lanang : 2 tahun juga :)
Saya bertunang pada umur 21 tahun. Masa itu saya masih bekerja secara kontrak di sektor swasta. Jadinya seperti mahu-tapi-malu untuk bertunang. Si dia mahu terikat katanya (supaya saya tak lari katanya) Kalau tak bolah lari, saya jalan saja, hehehe. Nak beritahu ibu pun terketar-ketar. Nasibla ibu memahami niat anaknya (yang gatal nak kawen nih, hihi). Dalam tempoh bertunang pun macam-macam hal juga. Kalau saya cerita nanti, entri ini saja akan bersamaan dengan 18 entri panjangnya, hehe. Jadi saya simpan dalam hati saja ya. :P.
Termeterai cinta dua hati (jadi satu) :P
Tarikh/masa nikah : 23 Mei 2008 (10 pagi)
Tempat nikah : Masjid Kg Sungai Rokam, Ipoh, Perak
Suasana : Setenang air di kali :)
Situasi Kami : Saya - santai, nervous, rimas bermekap tebal, tak sabar, lega :P Dia - Nervous amat2!
Tarikh/masa kenduri (saya ) : 25 Mei 2008 (11 pagi - 4 petang)
Tempat : Rumah pengantin perempuan di Ipoh
Suasana : Ramai, riuh, meriah
Situasi kami : Saya - best, syok, excited, gembira sangat, canteks, malu. Dia - sama seperti saya rasanya :P
Tarikh/masa kenduri (dia ) : 1 Jun 2008 ( 12 tengahari - 6 petang)
Tempat : Rumah pengantin lelaki di Penang
Suasana : Seperti diatas
Situasi kami : Saya - sama seperti di atas plus rimas pakai korset lama-lama, hihi. Dia - Syiokk kot. hihi.
*untuk lihat gambar-gambar kawen kami, sila zoom sini, sini dan sini :P
Saya sertakan gambar comot kami sebelum berkawen. Maaf, kualiti gambar kurang jelas kerana diambil dengan kamera handphone cap ayam. (identiti jenis handphone terpaksa dirahsiakan atas keselamatan pihak-pihak tertentu, hihi).
Begitulah kisah saya dan suami. Rasa mahu sambung cerita honeymoon, tapi risau Ibu Damia disqualifiedkan saya, kuikuikui. Ok lah kawan-kawan, Sekian dahulu ya.
(pesana penaja : saya mohon maaf, jika ada baris-baris ayat di entri ini yang tidak menyenangkan pembaca)
**Buat Ibu Damia, Happy Anniversary yang ke-5 :)

1 comment:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

oraittt...dah terjah.....everythings done.....

good luck...

Tuesday, September 8, 2009

DECLARE YOUR LOVE CONTEST

Saya kembali bercontest! :P Contest yang menerujakan ini dianjurkan oleh Ibu Damia. Saya sebenarnya segan nak masuk contest ni (malu bila suami baca, ahaks), tapi disebabkan hadiahnya sangat best, saya tepis-tepis ketepi sifat segan-megan-tak-bertempat saya itu, hihi.

Untuk contest ini, saya perlu menceritakan bagaimana saya dan pasangan "Declare Our Love" . Bak kata Ibu Damia, untuk mengimbas semula saat-saat kami mula meluahkan rasa cinta disamping kisah ini dapat dibaca oleh anak-anak, pasangan dan keluarga. ~seram sejuk~. Memandangkan tarikh tutup contest ni adalah pada 10 September ini, saya kalut-kalut flashback kisah cintan-cintun saya kira-kira 5 tahun yang lepas, hihiks. Berapa patah perkataan pun tidak kisah (mujur, kalau dihadkan mesti saya tak dapat habiskan bab pengenalan pun, ekeke).

Kisah ini adalah diadaptasikan dari kisah benar saya, dan saya edit mana yang patut untuk mengelakkan kemuntahan teruk, hihi.

Mari Mulakan :P

Saya bertemu si dia (sekarang : suami) ketika saya belajar di Pulau Pinang. (terima kasih ibu, sebab hantar saya study di Penang, kalau tidak saya tak jumpa la si dia, hihi). Si dia sudah bekerja ketika itu. (nasib baik, tak perlu tunggu lama nak kumpul duit, hehe).

Pertemuan kali pertama 2 pasang mata bundar (hukhuks) :P

Tarikh/masa : 21 Mac 2004, 2.30 pagi - hari pilihanraya
Tempat : Restoran Nasi Kandar Pelita, Chai Leng Park, Perai, Penang
Suasana : Riuh rendah

Situasi kami : Saya - mengantuk yang amat2 (pukul 2 pagi). Dia - (tak perasan, tak tengok muka sangat) :P


Kisahnya, pada tengah-tengah malam itu, kawan saya, Liza (bukan nama sebenar) iaitu kawan kepada si dia juga, mengajak saya keluar minum bersama. Saya tolak, kerana malas dan mengantuk. Saya bukan jenis keluar lewat malam tau kalian, apatah lagi dah pukul 2 pagi. Tapi sebab Liza sunguh-sunguh ajak saya, saya pun bangun bermalas-malas dan bersiap. Si dia datang ambil kami di rumah Liza. baru habis berkempen katanya. Dalam kereta gelap gelita, jadi saya tak perasan mukanya. Saya duduk senyap-senyap dibahagian belakang. Sampai di Pelita Nasi Kandar, kami turun kereta (wah, turun kereta pun kena cerita kah?, hehe). Tiba-tiba saya dan Si dia, berpandangan sesama sendiri. Malunya saya! saya ingat nak pandang sipi-sipi saja, rupa nya dia pandang saya, saya pandang dia, hehe. Sepanjang di restoran, sepatah perkataan pun saya tak bercakap dengan si dia (cuma senyum senyum simpul saja, ekeke). Pulang.

2 3 hari selepas kejadian, ketika di Ipoh, saya terima call dari no public phone di Penang. Masa tu, saya tak sangka si dia yang call. Terkezut juga. Begini dialog kami :

Dia : Assalamualaikum, farah ye?

Saya : (dah telefon saya, harus la saya yg angkat ye dak?) iye,sapa neh?

Dia : M ni.

Saya : Oo..M, Liza xde la. Farah kat Ipoh ni. (saya speku, beliau mahu ckp dengan Liza, sebab sebelum ni Liza pernah guna hp saya untuk call dia kerana hp nya rusakk).

Dia : Bukan nak cakap dengan Liza, dengan Farah la :P

Saya : Ye ke..(dalam hati berbunga jugak) (sebenarnye dah dapat agak dia akan call sebab si dia penah beritahu Liza dia mahu kenal dengan saya dan Liza terbocor rahsia sudaaa, hihiks).

Dia : Tengah buat apa?

Saya : (mesti la tengah cakap dgn awak, lagi mau tanya ka? hehe) Saya dalam kereta, baru balik dari Jusco.

Dia : Ganggu ke ni?

Saya : Tak lah (memang saya tengah tunggu awak telefon pun, hehe -miang).

*Tiba-tiba bateri handphone berbunyi-bunyi.

Saya : Alamak, bateri saya kong la. Nanti call balik ye.
Dia : Ok ok, bye.
Saya : (tak sempat ber bye-bye) Putus.

Balik rumah, saya cas handphone. Semangat saya tunggu si dia kol semula. Hampa, tiada sebarang panggilan :( :P

Esoknya saya minta no telefon bimbitnya dari Liza dan call si dia (kalian mesti kata saya gediks kan?). Tak salah mengeratkan silaturrahim sesama insan tak begitu? HiHi.

Dialog lagi (diambil part-part penting sahaja. Hehehe).
Saya : semalam kenapa tak call balik?
Dia : ingatkan Farah tak sudi cakap dengan M? Mana la tau, saja-saja buat alasan bateri kong. M pun tak nak la kacau dah.
Saya : (laa, tak terpikir laks)
Kalian bayangkan kalau la saya berdiam diri dulu, mesti sekarang saya tak kawen-kawen lagi. Ehehe.

End bab perkenalan. (Fuhh, sesi kenal mengenal je dah berjela kan? ) Kawan-kawan, sila sediakan besen disebelah untuk tadahan muntah. Hihi. Saya akan sambung lagi ni. :P

Declaration of love (la sangat, hihi). Rasminya saya mempunyai 'seseorang'. :P

Tarikh/masa : 7 April 2004, lebih kurang 12 malam
Tempat : On-line (dalam telefon je kalian).
Suasana : Sunyi sepi nan mendamai
Situasi kami : Saya - mata segar bugar, landing-landing atas katil. Dia - tak tahu (dia di hujung talia, hehe)
Siapa declare : Pastinya si dia (saya masih berfikiran kolot - tak mahu digelar perigi cari timba, hihi)
Tempoh berkasih-kasihan : 2 tahun
Kami sembang-sembang di telefon. Tiba-tiba dia beritahu mahu serius dengan saya. Saya terkujat seketika, saya pasti apa yang saya dengar tapi saya sengaja suruh si dia ulang semula, hihi. Si dia tak mahu ulang tau kalian, malu kah? (haiih, lelaki zaman sekarang ~geleng kepala~) hehe. Setelah dipaksa-paksa, akhirnya dia ulang jua (boleh paksa-paksa plak, despratenya watak ini ya, ekeke). Kalian rasa-rasa apa jawapan saya? (ececeh, ni sapa yang punya contest ni ??) :P
Dan, kami pun declare sebagai kekasih (janggal pulak sebut perkataan kekasih, hihi). Kami ber 'teman' selama 2 tahun. Sepanjang itu mesti lah ada onak duri nya. Tapi tak perlu lah cerita ya. Lari tajuk contest pula nanti. Tunggu kalau ada blogger mahu anjur contest ''ranjau penuh duri bersama pasangan'' atau pun "cabaran dan dugaan bercinta", kuikuikui.
Tarikh nafas panjang-panjang ya. Saya sambung :)
Kami bertunang
Tarikh/masa : 30April 2006, 1.00 tengahari
Tempat : Rumah si wanita :P
Suasana : Riuh rendah orang ramai
Situasi kami : Saya - gumbira, teruja, senyum sowang-sowang, nervous sket. Dia - tak rasa apa-apa kot, sebab emaknya yang bertugas menyarung cincin, dia rilek aje. Hehe
Tempoh bertunang-lanang : 2 tahun juga :)
Saya bertunang pada umur 21 tahun. Masa itu saya masih bekerja secara kontrak di sektor swasta. Jadinya seperti mahu-tapi-malu untuk bertunang. Si dia mahu terikat katanya (supaya saya tak lari katanya) Kalau tak bolah lari, saya jalan saja, hehehe. Nak beritahu ibu pun terketar-ketar. Nasibla ibu memahami niat anaknya (yang gatal nak kawen nih, hihi). Dalam tempoh bertunang pun macam-macam hal juga. Kalau saya cerita nanti, entri ini saja akan bersamaan dengan 18 entri panjangnya, hehe. Jadi saya simpan dalam hati saja ya. :P.
Termeterai cinta dua hati (jadi satu) :P
Tarikh/masa nikah : 23 Mei 2008 (10 pagi)
Tempat nikah : Masjid Kg Sungai Rokam, Ipoh, Perak
Suasana : Setenang air di kali :)
Situasi Kami : Saya - santai, nervous, rimas bermekap tebal, tak sabar, lega :P Dia - Nervous amat2!
Tarikh/masa kenduri (saya ) : 25 Mei 2008 (11 pagi - 4 petang)
Tempat : Rumah pengantin perempuan di Ipoh
Suasana : Ramai, riuh, meriah
Situasi kami : Saya - best, syok, excited, gembira sangat, canteks, malu. Dia - sama seperti saya rasanya :P
Tarikh/masa kenduri (dia ) : 1 Jun 2008 ( 12 tengahari - 6 petang)
Tempat : Rumah pengantin lelaki di Penang
Suasana : Seperti diatas
Situasi kami : Saya - sama seperti di atas plus rimas pakai korset lama-lama, hihi. Dia - Syiokk kot. hihi.
*untuk lihat gambar-gambar kawen kami, sila zoom sini, sini dan sini :P
Saya sertakan gambar comot kami sebelum berkawen. Maaf, kualiti gambar kurang jelas kerana diambil dengan kamera handphone cap ayam. (identiti jenis handphone terpaksa dirahsiakan atas keselamatan pihak-pihak tertentu, hihi).
Begitulah kisah saya dan suami. Rasa mahu sambung cerita honeymoon, tapi risau Ibu Damia disqualifiedkan saya, kuikuikui. Ok lah kawan-kawan, Sekian dahulu ya.
(pesana penaja : saya mohon maaf, jika ada baris-baris ayat di entri ini yang tidak menyenangkan pembaca)
**Buat Ibu Damia, Happy Anniversary yang ke-5 :)