CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 10, 2010

Persediaan untuk fully breastfeed :)

Masa saya mengandung kali pertama saya agak tak bersedia. Yela kan, first time preggy tak ingat ada benda yang lebih penting selain dari baju baby,stroller, baby cot semua tu. Jadi untuk kali ini saya tak kan buat kesilapan yang sama lagi dan saya memang berniat dan berazam sungguh-sungguh untuk fully breastfeed baby dari saat dia keluar dari perut hinggalah keumurnya 2 tahun nanti (maybe lebih). InyaAllah. So,untuk persediaannya saya berkira-kira nak lengkapkan semua peralatan keperluan menyusu terutama bila dah masuk kerja nanti selepas dua bulan (mungkin 3bln) :)




1. Medela Freestyle Breastpump

BP Spectra 3 akan saya tinggalkan di ofis, yang ini untuk kegunaan dirumah atau di luar. Saya dah survey beberapa online store dan insyaAllah akan saya dapatkannya sebelum saya due nanti. Pump ni agak ringan, senang nak bawa ke mana-mana,rechargeble, double pumping dan ada 2 phase expression:)



2. Nursing shirt

Baju menyusu bagi saya sangat penting. Kalau kita diluar rumah tak perlu selak baju dari bawah just buka sedikit di bahagian dada. Jadi ia menyenangkan ibu-ibu yang rajin bershopping tapi mahu membawa anak:)


3. Nursing Bra

Kalao dah ada baju menyusu, tak lengkap kalau takde bra menyusu :) Sama aje fungsinya seperti baju menyusu. Mudah, tak perlu selak semua..hihi.
4. Poncho
Selain bra dan shirt, saya nak beli poncho ni. Mudah untuk menyusu di mana saja anda berada :) Kau terselak-selak kat mana-mana bahagian pon tak perlu susah hati dengan adanya poncho ni. Macam-macam patern dan design ada dijual. Kalau ada ini, saya yakin saya akan lebih yakin! :)




5. Nursing pillow

Dulu tak terfikir pasal benda ni, jadi pepagi buta time ngantuk-ngantuk menyusu Syeefa sambil duduk lenguh ya amat. Kali ni saya nak beli nursing pillow ni supaya proses penyusuan saya akan menjadi lebih lancar dan gembira:) Tengok,macam-macam corak ada, menarik bukan? :)




6. Storage bottle

Bila dah ada pump harus la kena beli banyak-banyak storage ye tak? Tapi selain dari botol atau bekas macam kat atas ni, nak lebih jimat boleh beli bekas-bekas kecil macam dadih tu. Sama je fungsinya tapi mungkin tak sama kualitinya tapi lebih menjimatkan :)




7. Storage bags/liner


Selain botol saya cadang nak try guna plastik begini. Lebih jimat space. Tapi tak reusable macam botol yang boleh digunakan berulang kali. Plastik biru diatas tu macam menarik, boleh terus tulis date dia atasnya dan lebih senang diguna tapi harga agak mahal berbanding yang kaler pink tu :)



8. Drawer freezer.

Last but not least, saya mahu kan drawer freezer seperti ini! Berbanding deep freezer, yang ini rasanya lebih senang nak simpan tak payah tertonggeng nak simpan susu...hihi. Senang nk simpan liner dan ada compartment yang boleh asing-asing kan EBM mengikut bulan. Niat saya memang nak sangat buat stok EBM banyak-banyak kali. Syeefa pon buleh tumpang sekaki susu untuk adik nanti:)



Semoga semuanya dipermudahkan...AMIN:)

14 comments:

izzahazfar said...

wahai cik farah...

akak dari mlm td dok klik blog awak..nampak update tp takde..huhuhu

setuju.....oleh kerana akak dah ada bp akak tak beli..tp akak akan beli spare part dia...pasal bantal tupun mmg nak beli...kot2 la czer..bantal membantu untuk memudahkan penyusuan nanti...

*smlm baca blog awak dgn akmal kat rumah...dia senyum2 je tengok syeffa...hehehe

*sudah scan?baby apa kali ni?

MRS. K said...

gudluck dear!

~farah~ said...

kak izzah : akmal berkenan ke....hihi. dh scan baby tapi belum nmpk lagi, mybe geng syeefa kot... :)

ezan said...

bagusnya farah... proud of u dear... ezan pun teringin sgt nk beli freestyle tu..:)

~farah~ said...

mrs K : tq :)
ezan : jom kita beli sama2 ezan :)

a-y said...

salam kenal farah :)

wah bagus preparation nye ni. moga berjaya ye farah, insya allah.

♥ EeiNz ♥ said...

gudluck ! saya pun teringin nak fully bf kali nih. Anak 1st sekejap jek fully bf, pastu trus campur sampai umur 2thn setengah.

InsyaAllah ~ ;)

thx 4 ur info eh

~farah~ said...

a-y : salam kenal juga , tq :)

eeinz : sm2, moga awak pon berjaya ye kali ni :)

~mrs.yie~ said...

aku pun sedang mengusha2 breast pump..medela nmpk best but nk beli complete set sgt mahal..paling kuat pun almost 2k..huhu..
Spectra 3 dgn spectra 7, which is better ek??
kat bangi tgh ade promotion..spectra la..

~farah~ said...
This comment has been removed by the author.
~farah~ said...

dal : kalao ko nk beli medela, ada website yg offer lg murah dlm 1700++ je...utk spectra, spectra 3 lagi bagus, senyap, suction bagus, ada double pumping. spectra 7 selalunya kt hospital ada provide sbb dia lg besar, suction sama je rasa...
boleh compare kt cni
http://www.littlewhiz.com/pd-spectra-spectra-7-electric-breast-pump.cfm
http://www.littlewhiz.com/pd_spectra_spectra.cfm
happy breastfeed :)

Anonymous said...

This article gives the light in which we can observe the reality. this is very nice one and provides indepth information. many thanks for this good post.

tasha said...

salam, nk tny..kalao drawer freezer nie, ebm tahan brape lama ye? 6 bulan sama mcm deep freezer biasa jgk ke?

~farah~ said...

tasha : ye, ketahanannya sama mcm deep freezer juga, 6bulan atau lebih :)

Thursday, June 10, 2010

Persediaan untuk fully breastfeed :)

Masa saya mengandung kali pertama saya agak tak bersedia. Yela kan, first time preggy tak ingat ada benda yang lebih penting selain dari baju baby,stroller, baby cot semua tu. Jadi untuk kali ini saya tak kan buat kesilapan yang sama lagi dan saya memang berniat dan berazam sungguh-sungguh untuk fully breastfeed baby dari saat dia keluar dari perut hinggalah keumurnya 2 tahun nanti (maybe lebih). InyaAllah. So,untuk persediaannya saya berkira-kira nak lengkapkan semua peralatan keperluan menyusu terutama bila dah masuk kerja nanti selepas dua bulan (mungkin 3bln) :)




1. Medela Freestyle Breastpump

BP Spectra 3 akan saya tinggalkan di ofis, yang ini untuk kegunaan dirumah atau di luar. Saya dah survey beberapa online store dan insyaAllah akan saya dapatkannya sebelum saya due nanti. Pump ni agak ringan, senang nak bawa ke mana-mana,rechargeble, double pumping dan ada 2 phase expression:)



2. Nursing shirt

Baju menyusu bagi saya sangat penting. Kalau kita diluar rumah tak perlu selak baju dari bawah just buka sedikit di bahagian dada. Jadi ia menyenangkan ibu-ibu yang rajin bershopping tapi mahu membawa anak:)


3. Nursing Bra

Kalao dah ada baju menyusu, tak lengkap kalau takde bra menyusu :) Sama aje fungsinya seperti baju menyusu. Mudah, tak perlu selak semua..hihi.
4. Poncho
Selain bra dan shirt, saya nak beli poncho ni. Mudah untuk menyusu di mana saja anda berada :) Kau terselak-selak kat mana-mana bahagian pon tak perlu susah hati dengan adanya poncho ni. Macam-macam patern dan design ada dijual. Kalau ada ini, saya yakin saya akan lebih yakin! :)




5. Nursing pillow

Dulu tak terfikir pasal benda ni, jadi pepagi buta time ngantuk-ngantuk menyusu Syeefa sambil duduk lenguh ya amat. Kali ni saya nak beli nursing pillow ni supaya proses penyusuan saya akan menjadi lebih lancar dan gembira:) Tengok,macam-macam corak ada, menarik bukan? :)




6. Storage bottle

Bila dah ada pump harus la kena beli banyak-banyak storage ye tak? Tapi selain dari botol atau bekas macam kat atas ni, nak lebih jimat boleh beli bekas-bekas kecil macam dadih tu. Sama je fungsinya tapi mungkin tak sama kualitinya tapi lebih menjimatkan :)




7. Storage bags/liner


Selain botol saya cadang nak try guna plastik begini. Lebih jimat space. Tapi tak reusable macam botol yang boleh digunakan berulang kali. Plastik biru diatas tu macam menarik, boleh terus tulis date dia atasnya dan lebih senang diguna tapi harga agak mahal berbanding yang kaler pink tu :)



8. Drawer freezer.

Last but not least, saya mahu kan drawer freezer seperti ini! Berbanding deep freezer, yang ini rasanya lebih senang nak simpan tak payah tertonggeng nak simpan susu...hihi. Senang nk simpan liner dan ada compartment yang boleh asing-asing kan EBM mengikut bulan. Niat saya memang nak sangat buat stok EBM banyak-banyak kali. Syeefa pon buleh tumpang sekaki susu untuk adik nanti:)



Semoga semuanya dipermudahkan...AMIN:)

14 comments:

izzahazfar

wahai cik farah...

akak dari mlm td dok klik blog awak..nampak update tp takde..huhuhu

setuju.....oleh kerana akak dah ada bp akak tak beli..tp akak akan beli spare part dia...pasal bantal tupun mmg nak beli...kot2 la czer..bantal membantu untuk memudahkan penyusuan nanti...

*smlm baca blog awak dgn akmal kat rumah...dia senyum2 je tengok syeffa...hehehe

*sudah scan?baby apa kali ni?

MRS. K

gudluck dear!

~farah~

kak izzah : akmal berkenan ke....hihi. dh scan baby tapi belum nmpk lagi, mybe geng syeefa kot... :)

ezan

bagusnya farah... proud of u dear... ezan pun teringin sgt nk beli freestyle tu..:)

~farah~

mrs K : tq :)
ezan : jom kita beli sama2 ezan :)

a-y

salam kenal farah :)

wah bagus preparation nye ni. moga berjaya ye farah, insya allah.

♥ EeiNz ♥

gudluck ! saya pun teringin nak fully bf kali nih. Anak 1st sekejap jek fully bf, pastu trus campur sampai umur 2thn setengah.

InsyaAllah ~ ;)

thx 4 ur info eh

~farah~

a-y : salam kenal juga , tq :)

eeinz : sm2, moga awak pon berjaya ye kali ni :)

~mrs.yie~

aku pun sedang mengusha2 breast pump..medela nmpk best but nk beli complete set sgt mahal..paling kuat pun almost 2k..huhu..
Spectra 3 dgn spectra 7, which is better ek??
kat bangi tgh ade promotion..spectra la..

~farah~
This comment has been removed by the author.
~farah~

dal : kalao ko nk beli medela, ada website yg offer lg murah dlm 1700++ je...utk spectra, spectra 3 lagi bagus, senyap, suction bagus, ada double pumping. spectra 7 selalunya kt hospital ada provide sbb dia lg besar, suction sama je rasa...
boleh compare kt cni
http://www.littlewhiz.com/pd-spectra-spectra-7-electric-breast-pump.cfm
http://www.littlewhiz.com/pd_spectra_spectra.cfm
happy breastfeed :)

Anonymous

This article gives the light in which we can observe the reality. this is very nice one and provides indepth information. many thanks for this good post.

tasha

salam, nk tny..kalao drawer freezer nie, ebm tahan brape lama ye? 6 bulan sama mcm deep freezer biasa jgk ke?

~farah~

tasha : ye, ketahanannya sama mcm deep freezer juga, 6bulan atau lebih :)