CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, June 17, 2010

Revision : The best milk for babies :)

Memandangkan tak berapa lama lagi je baby kedua bakal menjengah dunia, maka mulai sekarang entri-entri selepas ini akan lebih berkisarkan tentang "all about mummies & babies" :) Bukan apa, ianya lebih kepada revision atau ulangkaji saya untuk menempuh hari-hari istimewa yang bakal mendatang supaya lebih bersedia, faham dan berpengetahuan. Tak nak dah saya mengulang sejarah lalu, tak de ilmu, tak reti apa-apa, blur. Kali ni saya lebih bersemangat dan determine nk menyusukan dengan susu ibu SAHAJA. Saya amat mengalu-alukan sesiapa sahaja baik ibu, bakal ibu, belum ibu yang mahu berkongsi cerita, pengalaman, atau info-info ya :)


Info-info disini adalah apa yang ibu-ibu perlu tahu, wajib tahu, dan harus tahu sebagai persediaan menerima kehadiran bayi nanti yang mana saya dulu banyak yang tak tahu. Jadi apa yang saya akan kongsikan disini ianya berdasarkan serba sedikit pengetahuan yang saya kumpulkan melalui pembacaan dari sumber-sumber seperti majalah, buku, internet, menghadiri kursus serta pengalaman dan ilmu yang tidak seberapa dari saya :)



Disclaimer : Entri ini adalah pendapat dan kepercayaan saya terhadap kebaikan susu ibu tanpa ada sebarang niat memandang rendah ibu yang tidak dapat menyusukan anak dengan susu ibu. Ianya sekadar panduan dan info untuk berkongsi dengan ibu-ibu yang lain. Saya percaya semua ibu di dunia adalah ibu yang baik walau tidak memberi susu ibu sekalipun dan sentiasa tahu apa yang terbaik untuk anaknya :)



Saya mulakan dengan yang paling asas iaitu KEBAIKAN SUSU IBU ya :)



KEBAIKAN SUSU IBU BAGI BAYI

1.Susu ibu adalah permulaan yang sangat baik bagi bayi. Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, adalah sangat digalakkan untuk menyusukan bayi dalam tempoh satu jam selepas melahirkan. Tapi saya dulu terlajak sampai 3 jam baru mula menyusu sebab lepas keluar dari perut, Syeefa tido dengan nyenyak sekali dan saya join tido sama...letih meneran kot...hehe.

2. Susu ibu terhasil secara semulajadi apabila ibu melahirkan anak. Malah ada ibu-ibu angkat yang berjaya menyusukan bayi angkatnya macam Misha Omar (sekadar menyebut contoh yang dikenali ramai)dengan susunya sendiri! Saya sangat kagum! Ada ibu yang susunya terlalu banyak tetapi tiada ibu yang susunya sedikit. Susu yang dihasilkan adalah apa yang diperlukan oleh setiap bayi :) Menarik kan? Jadi jangan risau ye ibu-ibu, susu badan kita pasti cukup punyalah. Pertama kali saya menyusukan bayi, ianya adalah momen terindah, bila tengok bayi kita sendiri pandai latch dengan baik. Ya, bayi mempuyai naluri menghisap yang kuat sebaik sahaja ianya dilahirkan. Mungkin 2 3 hari pertama susu masih 'segan' nak keluar. Jangan risau, pastikan bayi sentiasa bersama untuk menyusukannya at least setiap 2 jam untuk merangsang pengaliran susu :)

3. Susu ibu ada lebih dari 100 bahan yang tidak terkandung dalam susu formula dan tiada satu susu formula pun yang dapat menandingi kandungan di dalam susu ibu. Yang mana saya rasa susu formula, terdapat lebih kurang 20 sahaja bahan rumusan seperti DHA, AHA, EPA apa tah lagi tu..hihi. Susu ibu ada rumusan yang seimbang seperti asid lemak, laktosa, air, asid amino, zat, sel-sel hidup, imunoglobin serta vitamin-vitamin yang cukup untuk tumbesaran bayi dan komposisinya berubah mengikut umur bayi itu sendiri. Hebatkan? - semuanya tidak mampu diciplak oleh susu formula. Contohnya, kandungan lemak semakin lama semakin tinggi sesuai dengan usia bayi dan keperluan badannya :) Bagi bayi pre-mature sekali pon, penghasilan susu ibu akan sejajar dengan perkembangannya (kurang laktosa, lebih protein etc etc).


4. Kandungan susu ibu seimbang seterusnya melancarkan proses penghadaman, perkembangan otak dan tumbesaran bayi. Mengandungi antibodi, enzim baik dan tidak terdedah kepada sebarang pencemaran. Kiranya anytime and everywhere ibu boleh meyusukan bayi tanpa ragu-ragu :) Kajian menunjukkan kira-kira 80% daripada sel-sel dalam susu ibu mampu membunuh bakteria, kulat dan virus. Dan jangan bimbang ye ibu-ibu, susu ibu sama sekali tak akan mendatangkan penyakit :)

5. Selalunya, bayi yang baru lahir yang minum susu ibu, najisnya akan cair dan kehitaman seperti gambar di atas. Bermakna susu ibu berupaya menyingkirkan mekonium (lendir dalam usus) yang terdapat pada bayi. Selepas 2 atau 3 hari najisnya akan bertukar kekuningan. Masa dulu saya risau sebab najis Syeefa kehitaman dan sangat cair macam cirit birit, rupanya itu normal. Dulu saya yang tak tau :) Lepas beberapa hari poo poo nya kuning keemasan sudahh...ekeke.

6. Bayi berkemungkinan mengalami alahan jika diberi makan selain susu ibu (susu formula, air masak) kerana ini akan merosakkan ususnya. Sebabnya, ususnya masih belum matang dan tidak boleh menerima makanan selain susu ibu sahaja. Kesian sangat kan bayi yang masih kecil kalau diberi 'bendasing' yang tidak boleh diterima sistem badannya :(


7. Bayi yang diberi minum susu ibu amat kurang dijangkiti penyakit seperti kolik, lelah, penyakit kulit, batuk, selsema, demam, bronkitis, meningitis, masalah penglihatan dan macam-macam lagi serta mempercepatkan sembuhnya jaundis (demam kuning). Malah, penyakit seperti masalah penglihatan, kencing manis, jantung, kanser dan obesiti dapat dielakkan dikemudian hari. Kebaikan susu berterusan sampai ke-tua nanti! :)

8. Saya ada terbaca di satu artikel dimana kajian menunjukkan bayi yang minum susu ibunya mempunyai IQ 5.2% lebih tinggi dan mempunyai point markah 8 mata lebih tinggi dari yang yang sebaliknya. Satu lagi kajian dari buku (Panduan Susu Ibu-Persatuan Pengguna Pulau Pinang), ujian telah dijalankan keatas 400 kanak-kanan dan mendapati IQ tertinggi (130 ke atas) dimiliki oleh kanak-kanak yang meminum susu ibu antara 4-9 bulan! Wow tak??


9. Susu ibu mengandungi 88% air, sangat cukup memenuhi keperluan bayi sehingga 6 bulan pertama dan tak perlu air masak, minuman glukose atau sebagainya. Makanan selain susu ibu akan menyingkirkan lapisan yang dibina di dalam usus. So,macam rugi amatlah kan? Dulu saya agak keliru samada nak bagi airmasak atau tak? Saya tanya nurse di klinik ada yang kata kena bagi, ada yang kata tak payah bagi. Kali ni saya takkan ragu-ragu lagi. Jawapannya : TIDAK PERLU :)

10. Tahukah anda? Perut bayi baru lahir hanya boleh memuatkan 4 sudu kecil susu. Ada juga pendapat yang mengatakan perut bayi newborn hanyalah sebesar guli! Sebab itu lah, ibu tak perlu risau jika bayi minum susu terlalu sedikit kerana dia sendiri tahu sebanyak mana susu yang dia perlukan. Ye, dulu saya amat risau Syeefa minum sedikit dan tertido. Risau dia tak kenyang padahal apa yang dia minum itu lah yang dia mahukan :)


11. Bayi susu ibu akan menunjukkan perkembangan yang memberansangkan, malah lebih cepat. Contohnya seperti, proses meniarap, merangkak, berdiri berjalan, bercakap dan seterusnya. Syeefa dulu tak merangkak terus berjalan, terlebih cepat kah?? :P


12. Antara kelebihan yang lain adalah seperti meransang pembentukan rahang dan gigi dengan sempurna, berkulit cantik dan kurang sensitif (gigitan serangga, ruam etc), bebas dari hormon tiruan (lembu biasanya disuntik hormon bagi menghasilkan susu yg banyak seterusnya diproses menjadi susu formula) dan baanyyak lagi.

*suma gambar kredit to google*

Ibu : Ciptaan Allah itu indah, sangat indah:)

6 comments:

~aSHa~ said...

semoga dpt bagi baby susu kita sepenuhnya...itu yang terbaik antara terbaik..

tak lama dah tu kan....

~farah~ said...

asha : makin nk dkt makin neves...hihi:)

DedOllY said...

wah k.farah...
best sgt artikel ni...
sgt2 berguna...
tq.

~baru la nolly tau, nape anak buah nolly lambat berjalan...da setahun, tp just leh menapak jer.. huhuhu.

~farah~ said...

nolly : dh ada baby nanti praktikkan tau :)

~mrs.yie~ said...

credit to puan farah for all the knowledge..
tak perlu susah2 aku cari info..tenkiu yeeee..post la lagi..

~farah~ said...

dal : welkam dal :)

Thursday, June 17, 2010

Revision : The best milk for babies :)

Memandangkan tak berapa lama lagi je baby kedua bakal menjengah dunia, maka mulai sekarang entri-entri selepas ini akan lebih berkisarkan tentang "all about mummies & babies" :) Bukan apa, ianya lebih kepada revision atau ulangkaji saya untuk menempuh hari-hari istimewa yang bakal mendatang supaya lebih bersedia, faham dan berpengetahuan. Tak nak dah saya mengulang sejarah lalu, tak de ilmu, tak reti apa-apa, blur. Kali ni saya lebih bersemangat dan determine nk menyusukan dengan susu ibu SAHAJA. Saya amat mengalu-alukan sesiapa sahaja baik ibu, bakal ibu, belum ibu yang mahu berkongsi cerita, pengalaman, atau info-info ya :)


Info-info disini adalah apa yang ibu-ibu perlu tahu, wajib tahu, dan harus tahu sebagai persediaan menerima kehadiran bayi nanti yang mana saya dulu banyak yang tak tahu. Jadi apa yang saya akan kongsikan disini ianya berdasarkan serba sedikit pengetahuan yang saya kumpulkan melalui pembacaan dari sumber-sumber seperti majalah, buku, internet, menghadiri kursus serta pengalaman dan ilmu yang tidak seberapa dari saya :)



Disclaimer : Entri ini adalah pendapat dan kepercayaan saya terhadap kebaikan susu ibu tanpa ada sebarang niat memandang rendah ibu yang tidak dapat menyusukan anak dengan susu ibu. Ianya sekadar panduan dan info untuk berkongsi dengan ibu-ibu yang lain. Saya percaya semua ibu di dunia adalah ibu yang baik walau tidak memberi susu ibu sekalipun dan sentiasa tahu apa yang terbaik untuk anaknya :)



Saya mulakan dengan yang paling asas iaitu KEBAIKAN SUSU IBU ya :)



KEBAIKAN SUSU IBU BAGI BAYI

1.Susu ibu adalah permulaan yang sangat baik bagi bayi. Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, adalah sangat digalakkan untuk menyusukan bayi dalam tempoh satu jam selepas melahirkan. Tapi saya dulu terlajak sampai 3 jam baru mula menyusu sebab lepas keluar dari perut, Syeefa tido dengan nyenyak sekali dan saya join tido sama...letih meneran kot...hehe.

2. Susu ibu terhasil secara semulajadi apabila ibu melahirkan anak. Malah ada ibu-ibu angkat yang berjaya menyusukan bayi angkatnya macam Misha Omar (sekadar menyebut contoh yang dikenali ramai)dengan susunya sendiri! Saya sangat kagum! Ada ibu yang susunya terlalu banyak tetapi tiada ibu yang susunya sedikit. Susu yang dihasilkan adalah apa yang diperlukan oleh setiap bayi :) Menarik kan? Jadi jangan risau ye ibu-ibu, susu badan kita pasti cukup punyalah. Pertama kali saya menyusukan bayi, ianya adalah momen terindah, bila tengok bayi kita sendiri pandai latch dengan baik. Ya, bayi mempuyai naluri menghisap yang kuat sebaik sahaja ianya dilahirkan. Mungkin 2 3 hari pertama susu masih 'segan' nak keluar. Jangan risau, pastikan bayi sentiasa bersama untuk menyusukannya at least setiap 2 jam untuk merangsang pengaliran susu :)

3. Susu ibu ada lebih dari 100 bahan yang tidak terkandung dalam susu formula dan tiada satu susu formula pun yang dapat menandingi kandungan di dalam susu ibu. Yang mana saya rasa susu formula, terdapat lebih kurang 20 sahaja bahan rumusan seperti DHA, AHA, EPA apa tah lagi tu..hihi. Susu ibu ada rumusan yang seimbang seperti asid lemak, laktosa, air, asid amino, zat, sel-sel hidup, imunoglobin serta vitamin-vitamin yang cukup untuk tumbesaran bayi dan komposisinya berubah mengikut umur bayi itu sendiri. Hebatkan? - semuanya tidak mampu diciplak oleh susu formula. Contohnya, kandungan lemak semakin lama semakin tinggi sesuai dengan usia bayi dan keperluan badannya :) Bagi bayi pre-mature sekali pon, penghasilan susu ibu akan sejajar dengan perkembangannya (kurang laktosa, lebih protein etc etc).


4. Kandungan susu ibu seimbang seterusnya melancarkan proses penghadaman, perkembangan otak dan tumbesaran bayi. Mengandungi antibodi, enzim baik dan tidak terdedah kepada sebarang pencemaran. Kiranya anytime and everywhere ibu boleh meyusukan bayi tanpa ragu-ragu :) Kajian menunjukkan kira-kira 80% daripada sel-sel dalam susu ibu mampu membunuh bakteria, kulat dan virus. Dan jangan bimbang ye ibu-ibu, susu ibu sama sekali tak akan mendatangkan penyakit :)

5. Selalunya, bayi yang baru lahir yang minum susu ibu, najisnya akan cair dan kehitaman seperti gambar di atas. Bermakna susu ibu berupaya menyingkirkan mekonium (lendir dalam usus) yang terdapat pada bayi. Selepas 2 atau 3 hari najisnya akan bertukar kekuningan. Masa dulu saya risau sebab najis Syeefa kehitaman dan sangat cair macam cirit birit, rupanya itu normal. Dulu saya yang tak tau :) Lepas beberapa hari poo poo nya kuning keemasan sudahh...ekeke.

6. Bayi berkemungkinan mengalami alahan jika diberi makan selain susu ibu (susu formula, air masak) kerana ini akan merosakkan ususnya. Sebabnya, ususnya masih belum matang dan tidak boleh menerima makanan selain susu ibu sahaja. Kesian sangat kan bayi yang masih kecil kalau diberi 'bendasing' yang tidak boleh diterima sistem badannya :(


7. Bayi yang diberi minum susu ibu amat kurang dijangkiti penyakit seperti kolik, lelah, penyakit kulit, batuk, selsema, demam, bronkitis, meningitis, masalah penglihatan dan macam-macam lagi serta mempercepatkan sembuhnya jaundis (demam kuning). Malah, penyakit seperti masalah penglihatan, kencing manis, jantung, kanser dan obesiti dapat dielakkan dikemudian hari. Kebaikan susu berterusan sampai ke-tua nanti! :)

8. Saya ada terbaca di satu artikel dimana kajian menunjukkan bayi yang minum susu ibunya mempunyai IQ 5.2% lebih tinggi dan mempunyai point markah 8 mata lebih tinggi dari yang yang sebaliknya. Satu lagi kajian dari buku (Panduan Susu Ibu-Persatuan Pengguna Pulau Pinang), ujian telah dijalankan keatas 400 kanak-kanan dan mendapati IQ tertinggi (130 ke atas) dimiliki oleh kanak-kanak yang meminum susu ibu antara 4-9 bulan! Wow tak??


9. Susu ibu mengandungi 88% air, sangat cukup memenuhi keperluan bayi sehingga 6 bulan pertama dan tak perlu air masak, minuman glukose atau sebagainya. Makanan selain susu ibu akan menyingkirkan lapisan yang dibina di dalam usus. So,macam rugi amatlah kan? Dulu saya agak keliru samada nak bagi airmasak atau tak? Saya tanya nurse di klinik ada yang kata kena bagi, ada yang kata tak payah bagi. Kali ni saya takkan ragu-ragu lagi. Jawapannya : TIDAK PERLU :)

10. Tahukah anda? Perut bayi baru lahir hanya boleh memuatkan 4 sudu kecil susu. Ada juga pendapat yang mengatakan perut bayi newborn hanyalah sebesar guli! Sebab itu lah, ibu tak perlu risau jika bayi minum susu terlalu sedikit kerana dia sendiri tahu sebanyak mana susu yang dia perlukan. Ye, dulu saya amat risau Syeefa minum sedikit dan tertido. Risau dia tak kenyang padahal apa yang dia minum itu lah yang dia mahukan :)


11. Bayi susu ibu akan menunjukkan perkembangan yang memberansangkan, malah lebih cepat. Contohnya seperti, proses meniarap, merangkak, berdiri berjalan, bercakap dan seterusnya. Syeefa dulu tak merangkak terus berjalan, terlebih cepat kah?? :P


12. Antara kelebihan yang lain adalah seperti meransang pembentukan rahang dan gigi dengan sempurna, berkulit cantik dan kurang sensitif (gigitan serangga, ruam etc), bebas dari hormon tiruan (lembu biasanya disuntik hormon bagi menghasilkan susu yg banyak seterusnya diproses menjadi susu formula) dan baanyyak lagi.

*suma gambar kredit to google*

Ibu : Ciptaan Allah itu indah, sangat indah:)

6 comments:

~aSHa~

semoga dpt bagi baby susu kita sepenuhnya...itu yang terbaik antara terbaik..

tak lama dah tu kan....

~farah~

asha : makin nk dkt makin neves...hihi:)

DedOllY

wah k.farah...
best sgt artikel ni...
sgt2 berguna...
tq.

~baru la nolly tau, nape anak buah nolly lambat berjalan...da setahun, tp just leh menapak jer.. huhuhu.

~farah~

nolly : dh ada baby nanti praktikkan tau :)

~mrs.yie~

credit to puan farah for all the knowledge..
tak perlu susah2 aku cari info..tenkiu yeeee..post la lagi..

~farah~

dal : welkam dal :)