CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 25, 2010

Breastfeeding : Bukan mudah tapi menyenangkan :)


Apa yang saya lalui sepanjang 13bulan menyusukan anak bukanlah sesuatu yang mudah atau easy atau simple like kacang goreng kata orang...tapi ianya tak pernah menyusahkan jauh sekali membebankan, malah saya rasa berbesar hati dapat memberikan yang terbaik!

Cabaran? Dugaan?
Tipulah kalau saya kata tak ada langsung.

Satu masa dulu, saya kurang ilmu tentang penyusuan susu ibu. Niat di hati memang nak sangat-sangat menyusukan secara exclusive (tanpa FM, air masak etc)...semasa mengandung lagi, saya pasang niat untuk beri anak 100% susu ibu. Saya beli buku, majalah apa saja yang berkaitan dengan breastfeeding. Tapi, ilmu masih tak cukup lagi sebenarnya. Baaaaanyak lagi yang perlu saya tahu selain kebaikan susu ibu semata.

Contohnya :

1. BreastPump mana yang bagus bagi ibu-ibu yang mahu menyusukan anaknya?
2. Bagaimana cara membuat stok EBM?
3. Macam mana cara penyimpanannya EBM pula?
4. Apa supplement yang diperlukan untuk ibu menyusu?
5. Bagaimana cara mengepam di ofis? Berapa kali sehari kah?


Saya tiada pengetahuan langsung mengenai itu semua. Yang saya tau adalah kebaikan susu ibu SAHAJA.

Setelah saya melahirkan, saya berkobar-kobar sangat nak beri Syeefa susu terbaik kerana saya tahu tak ada lagi dah yang lebih baik dari susu ibu.
TAPI, masa tu saya tiada sokongan. Eh ada. Ibu saya menyokong. Tapinya, beliau setakat menyokong "bagilah susu badan, jangan campur susu tepung ye". Done. Selebihnya saya pandai-pandai sendiri sebab Ibu jauh nun di Ipoh :(

Semasa dalam pantang, orang di kiri kanan atas bawah yang mula menyuruh saya ajar anak minum FM. Takut nanti nak kerja payah. Tapi saya degil. Saya tak beli pun FM. Saya nak tunggu sampai habis confinement period jugak-jugak. Sehinggalah hari ke 45, saya akur juga.

Saya dah mula beri Syeefa FM! Bila ingat balik memang sedih :( Tapi saya still breastfeed sepenuhnya sampai 2 bulan.
Plus masa tu tak da broadband bagai lagi di rumah, so nak search internet pun memang tak lah. Takkan dalam pantang, berkain batik, bersanggul tinggi nak masuk CC plak.....hihii.


Dan, saya agak bernasib baik jugalah, semasa Syeefa berusia 2 bulan lebih tak silap saya. Saya terserempak dengan Kak Izzah. Kami mengandung sama-sama, dan bersalin pon lebih kurang sama juga. Bila dah bersalin tak teringat plak nak tanya. Haishhh, menyesal tak sudah!. Dia encourage saya untuk beli Spectra 3 dan kembali fully breastfeed.
Mulai saat itu, saya tak pandang lagik dah FM...saya pam 3 - 4 kali di ofis, bangun tengah-tengah malam sampai tersengguk-sengguk untuk mengepam punya pasal. Alhamdulillah, saya dapat kembali BF Syeefa! Walaupun stok saya tak lah semeriah Kak Izzah, tapi cukup untuk mengenyangkan Syeefa!


Nak tengok pump apa yang saya pakai dulu? Malu plak nak cerita...hikhik.



Saya pernah pakai pump getah ini. Kalau setakat nak melegakan breast yang bengkak tu ok lah, tapi kalau nk buat stok EBM, memang no no no lah :)

Kemudian saya tukar kepada pump manual jenama Pureen. Owh...memang lenguh tangan memerah susu berjam-jam tapi tak penuh-penuh juga botol saya. Mungkin salah teknik kot...hihi.

Dan ini Spectra 3 yang saya guna sampai sekarang. Berbaloi-baloi, mudah, tak bising, tak lenguh tangan dan boleh mengepam sambil menaip :)

Betul. Bukan mudah untuk menyusukan anak. Ibu perlu kuat dan sentiasa berfikiran positif. Jangan pedulikan kata-kata orang lain. Kalau ibu mahukan yang terbaik untuk anak, ibu juga harus berusaha untuk menghasilkan yang terbaik itu! Berkorban sedikit masa untuk mengepam samada dirumah ataupun di ofis, laburkan sedikit wang untuk membeli pump yang sesuai, tempat penyimpanan EBM (freezer), botol atau liner sebagai storage dan lain-lain. Kalau FM lagi mahal rasanya kot...hehehe. Dan sokongan padu suami amat penting. Selain sokong dari segi bajet, suami pun kena bantu isteri sediakan peralatan mengepam, basuhkan alat-alat yang dah guna, gerak isteri bangun-pegi-pam-susu-cepat...hihi.

Tapi. Walaupun tak mudah untuk menyusukan anak, tapi ianya menyenangkan. Eh, apa saya cakap berbelit-belit ni? tadi kata tak mudah, sekarang senang pulak? Memang senang kalian.....kalau keluar ke Mall atau kemana-mana, apa yang perlu kita buat adalah, cari tempat duduk, selak dan sumbat. Senang tak? Instead of nak bawak air panas, susu tepung, botol lagi. Lagi satu, kalau anak terjaga 2 3 kali satu malam mahukan susu, tak perlu susah payah bangun bancuh susu. Oh...saya ni ibu yang berkerja subuh sepi'e kena keluar rumah dah, so saya sangat tak mahu mengalami masalah kemengantukan dek terpaksa bangun malam neh :)

Macam Kak Izzah yang EP mom pun walaupun dia tak direct feeding tapi malam-malam dah ready fresh EBM lagi tu untuk anak. So kalau bangun, sumbat aje kan Kak Izzah? :)

What a wondeful moment :)

Saya pernah down juga bila masa stok kurang, susu pun ala kadar je.Tapi bila saya fikir ianya untuk anak darah daging kita sendiri jadi saya kuatkan semangat. Saya baca blog, web tentang breastfeeding supaya saya kembali bersemangat waja! Saya pernah ambil cuti semata-mata untuk bersama Syeefa dan menyusukan secara direct supaya pengaliran susu akan lebih baik. Baby kan breastpump paling berkesan :)

Bukannya lama masa untuk menyusukan anak ni. 2 tahun (atau lebih) saja. Lepas dari itu pasti saya sangat sangat rindukan saat begini. Pasti :(

Pengalaman menyusu semasa mengandung? Akan saya ceritakan di next entry. Berjela dah ni :)

3 comments:

Sitisifir10 said...

really? sambil menaip....? saya guna tangan aje sbb anak sentiasa bersama...stok buat dlm 4-5 btl in case nk gi market aje

~farahsyeefa~ said...

iye kak...sambil buat kerja opis sambil mengepam. Corong tu melekat pd breast, tak pyh pegang dah :)

izzahazfar said...

farah....akak tabik spring...dan akak rasa akak sangat bangga sebab farah mampu teruskan penyusuan...kebetulan syeefa pulak seorg anak yg baik...menerima susu ibunya walaupun tekak sudahpun menerima susu lain...

berbeza dgn akmal...mungkin masa akak dulu...akak kurang usaha untuk BF direct,ilmu cetek dan akmal pulak mmg refuse giler breast akak,jenuh gaduh...dan akak tak kuat utk hadapai nya,sejak itulah kisah pumping moms mula...

tp farah,akak jadikan itu sbg satu pengajaran utk anak kedua..insyaAllah,ramai yang akan membantu untuk pastikan akak berjaya nanti..hehhehe..dah ramai kawan untuk minta tunjuk ajar,dan farah mungkin boleh tolong akak nanti...

good girl...pump sajer di manapun kita berada...akak mmg buat mcm tu...kalau ibu2 lain selak baju bg anak breast...akak pulak selak baju utk pump susu...hehehhe...

cuma akak risau kalau mengandung skrg...entahlah...tak terbayang akmal minum susu lain sebab stok pun dah ala-ala sajer....

pump hon tu comel...hehhehetak terbayang farah pakai mcmana...

Thursday, March 25, 2010

Breastfeeding : Bukan mudah tapi menyenangkan :)


Apa yang saya lalui sepanjang 13bulan menyusukan anak bukanlah sesuatu yang mudah atau easy atau simple like kacang goreng kata orang...tapi ianya tak pernah menyusahkan jauh sekali membebankan, malah saya rasa berbesar hati dapat memberikan yang terbaik!

Cabaran? Dugaan?
Tipulah kalau saya kata tak ada langsung.

Satu masa dulu, saya kurang ilmu tentang penyusuan susu ibu. Niat di hati memang nak sangat-sangat menyusukan secara exclusive (tanpa FM, air masak etc)...semasa mengandung lagi, saya pasang niat untuk beri anak 100% susu ibu. Saya beli buku, majalah apa saja yang berkaitan dengan breastfeeding. Tapi, ilmu masih tak cukup lagi sebenarnya. Baaaaanyak lagi yang perlu saya tahu selain kebaikan susu ibu semata.

Contohnya :

1. BreastPump mana yang bagus bagi ibu-ibu yang mahu menyusukan anaknya?
2. Bagaimana cara membuat stok EBM?
3. Macam mana cara penyimpanannya EBM pula?
4. Apa supplement yang diperlukan untuk ibu menyusu?
5. Bagaimana cara mengepam di ofis? Berapa kali sehari kah?


Saya tiada pengetahuan langsung mengenai itu semua. Yang saya tau adalah kebaikan susu ibu SAHAJA.

Setelah saya melahirkan, saya berkobar-kobar sangat nak beri Syeefa susu terbaik kerana saya tahu tak ada lagi dah yang lebih baik dari susu ibu.
TAPI, masa tu saya tiada sokongan. Eh ada. Ibu saya menyokong. Tapinya, beliau setakat menyokong "bagilah susu badan, jangan campur susu tepung ye". Done. Selebihnya saya pandai-pandai sendiri sebab Ibu jauh nun di Ipoh :(

Semasa dalam pantang, orang di kiri kanan atas bawah yang mula menyuruh saya ajar anak minum FM. Takut nanti nak kerja payah. Tapi saya degil. Saya tak beli pun FM. Saya nak tunggu sampai habis confinement period jugak-jugak. Sehinggalah hari ke 45, saya akur juga.

Saya dah mula beri Syeefa FM! Bila ingat balik memang sedih :( Tapi saya still breastfeed sepenuhnya sampai 2 bulan.
Plus masa tu tak da broadband bagai lagi di rumah, so nak search internet pun memang tak lah. Takkan dalam pantang, berkain batik, bersanggul tinggi nak masuk CC plak.....hihii.


Dan, saya agak bernasib baik jugalah, semasa Syeefa berusia 2 bulan lebih tak silap saya. Saya terserempak dengan Kak Izzah. Kami mengandung sama-sama, dan bersalin pon lebih kurang sama juga. Bila dah bersalin tak teringat plak nak tanya. Haishhh, menyesal tak sudah!. Dia encourage saya untuk beli Spectra 3 dan kembali fully breastfeed.
Mulai saat itu, saya tak pandang lagik dah FM...saya pam 3 - 4 kali di ofis, bangun tengah-tengah malam sampai tersengguk-sengguk untuk mengepam punya pasal. Alhamdulillah, saya dapat kembali BF Syeefa! Walaupun stok saya tak lah semeriah Kak Izzah, tapi cukup untuk mengenyangkan Syeefa!


Nak tengok pump apa yang saya pakai dulu? Malu plak nak cerita...hikhik.



Saya pernah pakai pump getah ini. Kalau setakat nak melegakan breast yang bengkak tu ok lah, tapi kalau nk buat stok EBM, memang no no no lah :)

Kemudian saya tukar kepada pump manual jenama Pureen. Owh...memang lenguh tangan memerah susu berjam-jam tapi tak penuh-penuh juga botol saya. Mungkin salah teknik kot...hihi.

Dan ini Spectra 3 yang saya guna sampai sekarang. Berbaloi-baloi, mudah, tak bising, tak lenguh tangan dan boleh mengepam sambil menaip :)

Betul. Bukan mudah untuk menyusukan anak. Ibu perlu kuat dan sentiasa berfikiran positif. Jangan pedulikan kata-kata orang lain. Kalau ibu mahukan yang terbaik untuk anak, ibu juga harus berusaha untuk menghasilkan yang terbaik itu! Berkorban sedikit masa untuk mengepam samada dirumah ataupun di ofis, laburkan sedikit wang untuk membeli pump yang sesuai, tempat penyimpanan EBM (freezer), botol atau liner sebagai storage dan lain-lain. Kalau FM lagi mahal rasanya kot...hehehe. Dan sokongan padu suami amat penting. Selain sokong dari segi bajet, suami pun kena bantu isteri sediakan peralatan mengepam, basuhkan alat-alat yang dah guna, gerak isteri bangun-pegi-pam-susu-cepat...hihi.

Tapi. Walaupun tak mudah untuk menyusukan anak, tapi ianya menyenangkan. Eh, apa saya cakap berbelit-belit ni? tadi kata tak mudah, sekarang senang pulak? Memang senang kalian.....kalau keluar ke Mall atau kemana-mana, apa yang perlu kita buat adalah, cari tempat duduk, selak dan sumbat. Senang tak? Instead of nak bawak air panas, susu tepung, botol lagi. Lagi satu, kalau anak terjaga 2 3 kali satu malam mahukan susu, tak perlu susah payah bangun bancuh susu. Oh...saya ni ibu yang berkerja subuh sepi'e kena keluar rumah dah, so saya sangat tak mahu mengalami masalah kemengantukan dek terpaksa bangun malam neh :)

Macam Kak Izzah yang EP mom pun walaupun dia tak direct feeding tapi malam-malam dah ready fresh EBM lagi tu untuk anak. So kalau bangun, sumbat aje kan Kak Izzah? :)

What a wondeful moment :)

Saya pernah down juga bila masa stok kurang, susu pun ala kadar je.Tapi bila saya fikir ianya untuk anak darah daging kita sendiri jadi saya kuatkan semangat. Saya baca blog, web tentang breastfeeding supaya saya kembali bersemangat waja! Saya pernah ambil cuti semata-mata untuk bersama Syeefa dan menyusukan secara direct supaya pengaliran susu akan lebih baik. Baby kan breastpump paling berkesan :)

Bukannya lama masa untuk menyusukan anak ni. 2 tahun (atau lebih) saja. Lepas dari itu pasti saya sangat sangat rindukan saat begini. Pasti :(

Pengalaman menyusu semasa mengandung? Akan saya ceritakan di next entry. Berjela dah ni :)

3 comments:

Sitisifir10

really? sambil menaip....? saya guna tangan aje sbb anak sentiasa bersama...stok buat dlm 4-5 btl in case nk gi market aje

~farahsyeefa~

iye kak...sambil buat kerja opis sambil mengepam. Corong tu melekat pd breast, tak pyh pegang dah :)

izzahazfar

farah....akak tabik spring...dan akak rasa akak sangat bangga sebab farah mampu teruskan penyusuan...kebetulan syeefa pulak seorg anak yg baik...menerima susu ibunya walaupun tekak sudahpun menerima susu lain...

berbeza dgn akmal...mungkin masa akak dulu...akak kurang usaha untuk BF direct,ilmu cetek dan akmal pulak mmg refuse giler breast akak,jenuh gaduh...dan akak tak kuat utk hadapai nya,sejak itulah kisah pumping moms mula...

tp farah,akak jadikan itu sbg satu pengajaran utk anak kedua..insyaAllah,ramai yang akan membantu untuk pastikan akak berjaya nanti..hehhehe..dah ramai kawan untuk minta tunjuk ajar,dan farah mungkin boleh tolong akak nanti...

good girl...pump sajer di manapun kita berada...akak mmg buat mcm tu...kalau ibu2 lain selak baju bg anak breast...akak pulak selak baju utk pump susu...hehehhe...

cuma akak risau kalau mengandung skrg...entahlah...tak terbayang akmal minum susu lain sebab stok pun dah ala-ala sajer....

pump hon tu comel...hehhehetak terbayang farah pakai mcmana...