CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 20, 2011

Tiramisu Batik Cheesecake

Dalam hati nak buat tiramisu. Tapi susahnya nak cari biskutnya.
Lady finger pun tak jumpa so hentam je lah. Tak tertahan nk buat jugak-jugak.

Lets do it!

Bahan-bahan : whipping cream, cream cheese (tak jumpa brand Phidalephia kat Giant), gula, nescafe 3 in 1 dan biskut marie.
Ye, guna biskut marie je uols, sbb dah takde sangat kan pfffttttt.

Sebelum tu tengok sapa kacau ibu pepagi buta. Gigih pas subuh menyelinap ke dapur tapi dua ketul ni dapat bau-bau ibu kat dapur kot. Tu yang tak berapa nk jadi tu...haha.



Ok, first putar kan whip cream + cream cheese + gula (1 cawan). Ikut suka nk manis tahap mana ye puan-puan :)

Rendam biskut dalam nescafe.

Susun dalam bekas. Kalau ada biskut yang proper lagi bagus.


Lapis kan dengan banchan cream tadik.





Lapiskan dengan biskut yang direndam nescafe lagik sekali dan layerkan lagi dengan cream. Saya buat 3 lapis sudahnya cream paling atas tinggal sikit sampai nampak bentuk badan biskut.



Last, ayakkan serbuk koko. Eh, tapi saya guna milo je hehe. Koko takde stok.



Dan sejukkan dalam fridge :)



Dah sejuk boleh makan. Nampak layernye bukan macam tiramisu tapi jadi kek batik pulak sebab guna biskut marie. Rasanya ala-ala cheesekek pun ada sbb tak rasa sangat kopinya. So sesuailah saya namakan TIRAMISU BATIK CHEESECAKE :)






No comments:

Tuesday, December 20, 2011

Tiramisu Batik Cheesecake

Dalam hati nak buat tiramisu. Tapi susahnya nak cari biskutnya.
Lady finger pun tak jumpa so hentam je lah. Tak tertahan nk buat jugak-jugak.

Lets do it!

Bahan-bahan : whipping cream, cream cheese (tak jumpa brand Phidalephia kat Giant), gula, nescafe 3 in 1 dan biskut marie.
Ye, guna biskut marie je uols, sbb dah takde sangat kan pfffttttt.

Sebelum tu tengok sapa kacau ibu pepagi buta. Gigih pas subuh menyelinap ke dapur tapi dua ketul ni dapat bau-bau ibu kat dapur kot. Tu yang tak berapa nk jadi tu...haha.



Ok, first putar kan whip cream + cream cheese + gula (1 cawan). Ikut suka nk manis tahap mana ye puan-puan :)

Rendam biskut dalam nescafe.

Susun dalam bekas. Kalau ada biskut yang proper lagi bagus.


Lapis kan dengan banchan cream tadik.





Lapiskan dengan biskut yang direndam nescafe lagik sekali dan layerkan lagi dengan cream. Saya buat 3 lapis sudahnya cream paling atas tinggal sikit sampai nampak bentuk badan biskut.



Last, ayakkan serbuk koko. Eh, tapi saya guna milo je hehe. Koko takde stok.



Dan sejukkan dalam fridge :)



Dah sejuk boleh makan. Nampak layernye bukan macam tiramisu tapi jadi kek batik pulak sebab guna biskut marie. Rasanya ala-ala cheesekek pun ada sbb tak rasa sangat kopinya. So sesuailah saya namakan TIRAMISU BATIK CHEESECAKE :)






0 comments: