CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, November 20, 2009

Selamat ulang bulan ke 9, Syeefa :)

Hari ini Jumaat bersamaan 20/11/2009 :)
Tepat 9bulan yang lalu, juga di Jumaat penuh berkat saya melahirkan seorang Syeefa.
Jadi mari flashback sekarang :)
  • 1 pagi bukaan masih 2cm
  • 10 pagi sesi cek bukaan beramai-ramai oleh doktor. Dah 7cm!!
  • Kalau patient yang baru buka 3 - 4cm mereka ditolak dengan wheel chair, tapi misi sorong saya atas katil beroda (tak tau panggil apa) laju-laju sebab dh terbukak luas :)
  • Malam tadinya saya tak tidur menahan sakit pinggang teramat sangat, tapi pagi itu sikit pun tak rasa apa, tau-tau aje dah 7cm tapi saya masih sempat belenggang kangkung dan mandi manda :)
  • Masuk labour room dalam pukul 11 am.
  • Tepat 3.03pm keluar lah Syeefa seberat 3.32kg :) Fuhh...legaaa!!


Hari ni Syeefa 9bulan.
Kalau mengandung dah nak 'meletup' dah kan...hihi.
Syeefa dah banyak akal sekarang sampai tak tercapai akal saya ni, hehehe. Hari-hari saya rindu si tecik ini bila di ofis. Bayangkan kalau Syeefa tak ada....wahhh, saya tak nak bayangkan!!
Sepanjang 9 bulan, tak pernah lagi Syeefa dan saya berjauhan. Hari-hari tidur bawah ketiak ibu..hehehe.
Cuti raya haji ni, mak mertua nak ke rumah kakak ipar di Langkawi. Mereka nak bawa Syeefa ke sana seminggu.
Saya tak fikir berkali-kali dah, saya reject permohonan itu...ekeke.
Saya belum boleh berpisah dengan anak itu.
Kasihan juga dengan mereka tak boleh nak kesana lama-lama sebab saya tak cuti. Tunggu hujung tahun nanti ye :)
Ok, mari lihat perkembangan Syeefa ::)

1. Yahuu, akhirnya Syeefa dah ada sebatang gigi tajam. Excited tau :) Saya nervous mula-mula, sebab orang kata nanti kalau anak tumbuh gigi akan demam. Alhamdulillah, Syeefa tak demam. Sekarang ni pandai main gigit-gigit bila menyusu badan. Bak kata orang utara, 'seriau' bila tiap kali Syeefa menyusu, terkejut satu rumah dengar saya menjerit...huhu. Saya tampar punggung dia ketawa dan gigit lagi. Haiihh la Syeefa.......

2. Bila nyanyi 'pok amai amai', dia tepuk tangan sekuat hati...hihi

3. Bila nyanyi 'cak ceko udang gamit', dia genggam-buka-genggam buka tangannya.

4. Saya sebut "miaw..miaw" terus mata tengok tv, sebab dia suka tengok iklan whiskas. Kalau kat bilik, dia akan cari patung CJ7 sebab dia ingat tu kucing kot...hihi. Tapi suami sebut "aung" sebab dia kata macam tu la bunyi kucing. Orang Penang panggil lain ke? Confius anak...hihi.

5. Petang lepas mandi mesti resah gelisah kalau tak dibawa keluar. Bila diluar senyap pulak. Maktoknya rajin bawa tawaf satu taman...:)

6. Depan laptop, Syeefa berlagak dewasa. Ambil mouse dan gerak-gerak kan atas mouse pad. Okeh, taon depan jadi blogger ye Syeefa...hihiks.

7. Pusing 360 darjah laju-laju macam helikopter dalam posisi meniarap. Sila bayangkan sekarang :P

8. Mentang-mentang ada gigi, habis jari runcing, pipi, dagu, hidung ibu digigitnya. Gatal gusi barangkali.

9. Pantang tengok sesiapa bertudung, mesti merengek minta di ambil. Macam tau je orang nak gi jalan-jalan. Satu hari tu, Syeefa terjaga pukul 6.30 pagi time saya bersiap nak ke opis, menangis dia tak nak kat papa, nak ibu jugak.. :) Ibu keje la cayang...

10. Bila Syeefa melambai tangan, dia akan sebut "vavaa...vavaaa..". Babai la kot...hihi.

11. Makan semangkuk penuh licin!

12. Err, lupa la .Nanti ingat saya tulis lagi :P

Perkembangannya membahagiakan saya :D
Walaupun mungkin tak secepat orang lain, (macam anak yang jiran saya mengasuh, 9bulan dah boleh berlari), tapi saya bangga dengan apa saja yang dilakukan :)

Moga Syeefa sihat, sempurna, murah rezeki, panjang umur, bijak, cerdik, cerdas, aktif, ceria selalu, terang hati, lembut hati, berilmu, sayangkan keluarga, mendengar kata, berakhlak mulia, solehah, pandai, beriman, baik hati, berjaya dalam hidup,bertanggungjawab, berjasa, mendapat pasangan yang hensem baik, bahagia sentiasa dan dilindungi Allah SWT. AMIN.
Nota 9bulan : Kak izzah, farah tag mu untuk entri akmal :)

3 comments:

izzahazfar said...

farah....percaya tak bila baca entry ini mata aka berkaca...entah...maybe sebab anak kita sebaya kot..cuma beza awak anak gigil akak lak boboy...huhuhu...

jeles tang gigi...akmal lum ada lagi...tunggu entry akmal 23/11 ni..

Cik Zizee said...

Selamat ulangtahun syeefa..eh silap..selamat ulangbulan syeefa ku syg....hehe

Intan said...

Happy 9 months old syeefa!

Oooo mana leh "pisah" ngan anak spi seminggu tuuu...mau nanes tiap2 malam kang...ekeke :)

Friday, November 20, 2009

Selamat ulang bulan ke 9, Syeefa :)

Hari ini Jumaat bersamaan 20/11/2009 :)
Tepat 9bulan yang lalu, juga di Jumaat penuh berkat saya melahirkan seorang Syeefa.
Jadi mari flashback sekarang :)
  • 1 pagi bukaan masih 2cm
  • 10 pagi sesi cek bukaan beramai-ramai oleh doktor. Dah 7cm!!
  • Kalau patient yang baru buka 3 - 4cm mereka ditolak dengan wheel chair, tapi misi sorong saya atas katil beroda (tak tau panggil apa) laju-laju sebab dh terbukak luas :)
  • Malam tadinya saya tak tidur menahan sakit pinggang teramat sangat, tapi pagi itu sikit pun tak rasa apa, tau-tau aje dah 7cm tapi saya masih sempat belenggang kangkung dan mandi manda :)
  • Masuk labour room dalam pukul 11 am.
  • Tepat 3.03pm keluar lah Syeefa seberat 3.32kg :) Fuhh...legaaa!!


Hari ni Syeefa 9bulan.
Kalau mengandung dah nak 'meletup' dah kan...hihi.
Syeefa dah banyak akal sekarang sampai tak tercapai akal saya ni, hehehe. Hari-hari saya rindu si tecik ini bila di ofis. Bayangkan kalau Syeefa tak ada....wahhh, saya tak nak bayangkan!!
Sepanjang 9 bulan, tak pernah lagi Syeefa dan saya berjauhan. Hari-hari tidur bawah ketiak ibu..hehehe.
Cuti raya haji ni, mak mertua nak ke rumah kakak ipar di Langkawi. Mereka nak bawa Syeefa ke sana seminggu.
Saya tak fikir berkali-kali dah, saya reject permohonan itu...ekeke.
Saya belum boleh berpisah dengan anak itu.
Kasihan juga dengan mereka tak boleh nak kesana lama-lama sebab saya tak cuti. Tunggu hujung tahun nanti ye :)
Ok, mari lihat perkembangan Syeefa ::)

1. Yahuu, akhirnya Syeefa dah ada sebatang gigi tajam. Excited tau :) Saya nervous mula-mula, sebab orang kata nanti kalau anak tumbuh gigi akan demam. Alhamdulillah, Syeefa tak demam. Sekarang ni pandai main gigit-gigit bila menyusu badan. Bak kata orang utara, 'seriau' bila tiap kali Syeefa menyusu, terkejut satu rumah dengar saya menjerit...huhu. Saya tampar punggung dia ketawa dan gigit lagi. Haiihh la Syeefa.......

2. Bila nyanyi 'pok amai amai', dia tepuk tangan sekuat hati...hihi

3. Bila nyanyi 'cak ceko udang gamit', dia genggam-buka-genggam buka tangannya.

4. Saya sebut "miaw..miaw" terus mata tengok tv, sebab dia suka tengok iklan whiskas. Kalau kat bilik, dia akan cari patung CJ7 sebab dia ingat tu kucing kot...hihi. Tapi suami sebut "aung" sebab dia kata macam tu la bunyi kucing. Orang Penang panggil lain ke? Confius anak...hihi.

5. Petang lepas mandi mesti resah gelisah kalau tak dibawa keluar. Bila diluar senyap pulak. Maktoknya rajin bawa tawaf satu taman...:)

6. Depan laptop, Syeefa berlagak dewasa. Ambil mouse dan gerak-gerak kan atas mouse pad. Okeh, taon depan jadi blogger ye Syeefa...hihiks.

7. Pusing 360 darjah laju-laju macam helikopter dalam posisi meniarap. Sila bayangkan sekarang :P

8. Mentang-mentang ada gigi, habis jari runcing, pipi, dagu, hidung ibu digigitnya. Gatal gusi barangkali.

9. Pantang tengok sesiapa bertudung, mesti merengek minta di ambil. Macam tau je orang nak gi jalan-jalan. Satu hari tu, Syeefa terjaga pukul 6.30 pagi time saya bersiap nak ke opis, menangis dia tak nak kat papa, nak ibu jugak.. :) Ibu keje la cayang...

10. Bila Syeefa melambai tangan, dia akan sebut "vavaa...vavaaa..". Babai la kot...hihi.

11. Makan semangkuk penuh licin!

12. Err, lupa la .Nanti ingat saya tulis lagi :P

Perkembangannya membahagiakan saya :D
Walaupun mungkin tak secepat orang lain, (macam anak yang jiran saya mengasuh, 9bulan dah boleh berlari), tapi saya bangga dengan apa saja yang dilakukan :)

Moga Syeefa sihat, sempurna, murah rezeki, panjang umur, bijak, cerdik, cerdas, aktif, ceria selalu, terang hati, lembut hati, berilmu, sayangkan keluarga, mendengar kata, berakhlak mulia, solehah, pandai, beriman, baik hati, berjaya dalam hidup,bertanggungjawab, berjasa, mendapat pasangan yang hensem baik, bahagia sentiasa dan dilindungi Allah SWT. AMIN.
Nota 9bulan : Kak izzah, farah tag mu untuk entri akmal :)

3 comments:

izzahazfar

farah....percaya tak bila baca entry ini mata aka berkaca...entah...maybe sebab anak kita sebaya kot..cuma beza awak anak gigil akak lak boboy...huhuhu...

jeles tang gigi...akmal lum ada lagi...tunggu entry akmal 23/11 ni..

Cik Zizee

Selamat ulangtahun syeefa..eh silap..selamat ulangbulan syeefa ku syg....hehe

Intan

Happy 9 months old syeefa!

Oooo mana leh "pisah" ngan anak spi seminggu tuuu...mau nanes tiap2 malam kang...ekeke :)