CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 20, 2012

Syeefa nak pegi school.

My darling Syeefa turns 3 this year. Saya ada terfikir nak hantar dia ke sekolah. Yes, everyone said its too early but well, urmm..lets survey the school first, decide later.

So, ada satu kindy yang menepati citarasa hati nurani emaknya dan kebetulan mereka ada open day dalam masa terdekat. So the day before dah bagitau Syeefa -



"esok kita pegi tengok school Syeefa tau"



"yeay, nak pegi school"




*terus lari ambil beg*






Syeefa was so excited asik cakap nak pegi school. Nak bawak beg pink. Nak bawak book mickey mouse. Nak bawak air masak. Padahal baru nak survey tgk cemana school tu je pun -_____-





Siap bawak beg lagi, as if dh ready nk masuk school hari tu. Beg pun besar dari tuan :P


Ekceli beg tu free gift masa simpan dalam tabung Nuri.


Off we went to Star Khaliff (Khalifah Bintang). Ramai parents tengah dengar briefing from the teachers.







Sedikit jamuan ringan disediakan.




Melawat kawasan.

Classroom.


Playgroup area.



Ada banyak lagi spaces cuma tak sempat nk pegi snap semua. Boleh tengok website Star Khaliff dan blogspot mereka.





"Syeefa nak school kat cni?"



"nakk"






Ekceli, this kindy jauh sikit dari rumah. Bukan kat area taman perumahan kami tapi taman sebelah. Tak la jauh mana pun, 5 minutes drive je. Area taman perumahan memang ada tadika perpaduan, tadika minda kreatif, pasti dan apa tah lagi satu. Tapi semuanya untuk 4 tahun ke atas dan tak memenuhi kehendak dan silibus yg ibu nak.






Why Star Khalif?






First, english-islamic based. Pagi-pagi the kids akan buat solat dhuha, bacaan iqra, mengaji, subject macam biasa (english, science, maths etc), di ajar nilai-nilai murni like baca doa sekian sekian, bagi salam when you bla bla, how to talk with other people and so on. Dan ada playgroup juga untuk 3 and 4 years old kiddos. I like.






Second, located at taman perumahan double storey house dan bukannye rumah kedai ke shopping complex ke. So ada kawasan yang selesa untuk anak-anak bermain dan beraktiviti.






Third, teachers ada qualifications dan uniform cantik..hihihi






However, kindy ni just accept 4-6 years old children BUT kalau nak hantar yang 3 tahun still boleh asalkan mereka 'matang'. Means boleh bercakap, dengar arahan, tak pegang bantal busuk atau sewaktu dengannya :)












So, saya memang mahukan Syeefa ada basic agama dahulu sebelum nk hantar class english, drawing, swimming, ballet etc. Sebab bila dah ada islamic base, senang nak membentuk anak bila dia sendiri dah tau solat, mengaji, baik buruk, do's dan don'ts. Akhirat first, duniawi later :)




Ada dua pilihan. Half day dan full day. Half - 7.30 sampai 12.30 (RM220). Full - 7.30 sampai 6 petang (RM350). Pendaftaran dalam RM800 plus plus untuk books, uniforms, insurans etc. I'm happy with that. Very reasonable. Pas amik anak, boleh singgah soping kat carrefour sebelah jek. Ok itu keseronokan sampingan je.






Tapi, masalahnye pulak, ibu ingat nak hantar half day je. Pagi kalau ibu tak sempat papa boleh hantar tapi sapa plak nak ambil tengahari. Kalau opis sebelah tadika takde hal. Boleh songlap kejap pi amik anak. Tak berani kecik2 dah nak naik van bagai. Risau.




Kalau full day plak, ibu boleh ambil pas balik keje. Tapi sangat kesian pulak kalau Syifa duduk lama sangat. Baru 3 tahun sobs sobs. Kang dok lama-lama, makan apa tidur cemana mandi lagi. Balik kang pengsan je. Opah nye lagi plak "hantar sekerat ari jela, sian kalau full day. Ada anak kawan ibu tu hantar anak dia full day selalu demam sebab letih sangat pagi sampai ke petang sekolah. Kecik lagi dengan bergaul ramai-ramai berjangkit selsema batuk".




-_____-




Biasalah opah, kalau bercakap lambat sket nak fullstop hihihihihi. (Hai opah, ailebiu lah!)




Dah ibu yang mudah tersentuh bab anak ni susah hati pulak memikirkan.


SIGH.








So, Syeefa still belum masuk school betul2 lagi. Masih homeschool dengan ibu kat rumah. Tengok lah tengah tahun nanti mcm mana kan. Maybe ade resolution lain.







"bye bye school, nanti Syeefa datang lagi"











Ibu-ibu yang lain cemana? Ada problem macam saya?






Kadang-kadang saya rasa bertuahnyakan mommies yang duduk rumah boleh hantar ambil anak sendiri. Siapkan breakfast, lunch anak. Pakaikan baju, sapukan bedak, share cerita dalam kereta otw nsk ke school. But god knows best. Everyone has their own path. Mothers are great. They always want the best for their babies/kids rite?






Go for it mommies!









1 comment:

izzah azfar said...

hehe..syefa dah potty train?klu dh senang...akak dlm proses...

akmal pun dah hari2 kelek buku dan beg sekolah dia..

Friday, January 20, 2012

Syeefa nak pegi school.

My darling Syeefa turns 3 this year. Saya ada terfikir nak hantar dia ke sekolah. Yes, everyone said its too early but well, urmm..lets survey the school first, decide later.

So, ada satu kindy yang menepati citarasa hati nurani emaknya dan kebetulan mereka ada open day dalam masa terdekat. So the day before dah bagitau Syeefa -



"esok kita pegi tengok school Syeefa tau"



"yeay, nak pegi school"




*terus lari ambil beg*






Syeefa was so excited asik cakap nak pegi school. Nak bawak beg pink. Nak bawak book mickey mouse. Nak bawak air masak. Padahal baru nak survey tgk cemana school tu je pun -_____-





Siap bawak beg lagi, as if dh ready nk masuk school hari tu. Beg pun besar dari tuan :P


Ekceli beg tu free gift masa simpan dalam tabung Nuri.


Off we went to Star Khaliff (Khalifah Bintang). Ramai parents tengah dengar briefing from the teachers.







Sedikit jamuan ringan disediakan.




Melawat kawasan.

Classroom.


Playgroup area.



Ada banyak lagi spaces cuma tak sempat nk pegi snap semua. Boleh tengok website Star Khaliff dan blogspot mereka.





"Syeefa nak school kat cni?"



"nakk"






Ekceli, this kindy jauh sikit dari rumah. Bukan kat area taman perumahan kami tapi taman sebelah. Tak la jauh mana pun, 5 minutes drive je. Area taman perumahan memang ada tadika perpaduan, tadika minda kreatif, pasti dan apa tah lagi satu. Tapi semuanya untuk 4 tahun ke atas dan tak memenuhi kehendak dan silibus yg ibu nak.






Why Star Khalif?






First, english-islamic based. Pagi-pagi the kids akan buat solat dhuha, bacaan iqra, mengaji, subject macam biasa (english, science, maths etc), di ajar nilai-nilai murni like baca doa sekian sekian, bagi salam when you bla bla, how to talk with other people and so on. Dan ada playgroup juga untuk 3 and 4 years old kiddos. I like.






Second, located at taman perumahan double storey house dan bukannye rumah kedai ke shopping complex ke. So ada kawasan yang selesa untuk anak-anak bermain dan beraktiviti.






Third, teachers ada qualifications dan uniform cantik..hihihi






However, kindy ni just accept 4-6 years old children BUT kalau nak hantar yang 3 tahun still boleh asalkan mereka 'matang'. Means boleh bercakap, dengar arahan, tak pegang bantal busuk atau sewaktu dengannya :)












So, saya memang mahukan Syeefa ada basic agama dahulu sebelum nk hantar class english, drawing, swimming, ballet etc. Sebab bila dah ada islamic base, senang nak membentuk anak bila dia sendiri dah tau solat, mengaji, baik buruk, do's dan don'ts. Akhirat first, duniawi later :)




Ada dua pilihan. Half day dan full day. Half - 7.30 sampai 12.30 (RM220). Full - 7.30 sampai 6 petang (RM350). Pendaftaran dalam RM800 plus plus untuk books, uniforms, insurans etc. I'm happy with that. Very reasonable. Pas amik anak, boleh singgah soping kat carrefour sebelah jek. Ok itu keseronokan sampingan je.






Tapi, masalahnye pulak, ibu ingat nak hantar half day je. Pagi kalau ibu tak sempat papa boleh hantar tapi sapa plak nak ambil tengahari. Kalau opis sebelah tadika takde hal. Boleh songlap kejap pi amik anak. Tak berani kecik2 dah nak naik van bagai. Risau.




Kalau full day plak, ibu boleh ambil pas balik keje. Tapi sangat kesian pulak kalau Syifa duduk lama sangat. Baru 3 tahun sobs sobs. Kang dok lama-lama, makan apa tidur cemana mandi lagi. Balik kang pengsan je. Opah nye lagi plak "hantar sekerat ari jela, sian kalau full day. Ada anak kawan ibu tu hantar anak dia full day selalu demam sebab letih sangat pagi sampai ke petang sekolah. Kecik lagi dengan bergaul ramai-ramai berjangkit selsema batuk".




-_____-




Biasalah opah, kalau bercakap lambat sket nak fullstop hihihihihi. (Hai opah, ailebiu lah!)




Dah ibu yang mudah tersentuh bab anak ni susah hati pulak memikirkan.


SIGH.








So, Syeefa still belum masuk school betul2 lagi. Masih homeschool dengan ibu kat rumah. Tengok lah tengah tahun nanti mcm mana kan. Maybe ade resolution lain.







"bye bye school, nanti Syeefa datang lagi"











Ibu-ibu yang lain cemana? Ada problem macam saya?






Kadang-kadang saya rasa bertuahnyakan mommies yang duduk rumah boleh hantar ambil anak sendiri. Siapkan breakfast, lunch anak. Pakaikan baju, sapukan bedak, share cerita dalam kereta otw nsk ke school. But god knows best. Everyone has their own path. Mothers are great. They always want the best for their babies/kids rite?






Go for it mommies!









1 comments:

izzah azfar

hehe..syefa dah potty train?klu dh senang...akak dlm proses...

akmal pun dah hari2 kelek buku dan beg sekolah dia..