CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 30, 2012

Cheesy baked macaroni

Telan air luir tengah menaip entri makanan.

Bahan : Makaroni, minced beef, telur, tomato puri, bawang, mentega, sliced cheese, cooking cream, fresh milk.

Saya buat kuahnya lebih kurang macam kuah sos bolognese jugak.

Bawang + minced meat + tomato + puri tomato + fresh milk (utk kepekatan). Kalau tambah tomato atau sosej atau cendawan lagi best.

Gaulkan kuah dengan makaroni yang dah direbusin. Nampak tak macam tetiba ada spagethi kat situ? Ada balance2 so saya campurkan sekali jek.

Masukan sebijik telur. Gaul gaul gaul sebati.

Untuk first try saya buat sos putih sekali.

Panaskan marjerin + cooking cream + sliced cheese sekeping + cheddar cheese + fresh milk + garam + tepung (bancuh dgn air suam).

Tuang atas makaroni tadi.


Tabur parutan keju cheddar. Lagi sedap letak mozarela, parmesan, montary jack bla bla.
Tapi menangis dulu tengok harga, terus tak jadi beli.

Kita bako! 180 degree selama 45 minit atau sampai masak.
Depends on memasing punya oven.

Saya terkuatkan suhu dan terlama masak, so dia jadi cenggini. Overcooked di sekeliling.

Bolehla makan. Tapi sebab maybe letak sebijik je telur dan makaroninya banyak jadi dia tak berapa nak melekat sangat.

Tapi sedap jugak. Cheesy!

Ok, kali kedua buat lagi sebab ada balance bahan2.

Resepi yang sama cuma dah malas nk buat white saucenye.




Just parutkan cheddar untuk topping.


Ha, kali ni dah belajar dari kesilapan so tak berderai dah.

Tips diri sendiri: telur masih sebijik tapi kurangkan makaroni dan sebelum letak cheese tekan2 dengan sudu supaya mampat tepat padat dulu :)

Selamat bermakaroni!



No comments:

Monday, January 30, 2012

Cheesy baked macaroni

Telan air luir tengah menaip entri makanan.

Bahan : Makaroni, minced beef, telur, tomato puri, bawang, mentega, sliced cheese, cooking cream, fresh milk.

Saya buat kuahnya lebih kurang macam kuah sos bolognese jugak.

Bawang + minced meat + tomato + puri tomato + fresh milk (utk kepekatan). Kalau tambah tomato atau sosej atau cendawan lagi best.

Gaulkan kuah dengan makaroni yang dah direbusin. Nampak tak macam tetiba ada spagethi kat situ? Ada balance2 so saya campurkan sekali jek.

Masukan sebijik telur. Gaul gaul gaul sebati.

Untuk first try saya buat sos putih sekali.

Panaskan marjerin + cooking cream + sliced cheese sekeping + cheddar cheese + fresh milk + garam + tepung (bancuh dgn air suam).

Tuang atas makaroni tadi.


Tabur parutan keju cheddar. Lagi sedap letak mozarela, parmesan, montary jack bla bla.
Tapi menangis dulu tengok harga, terus tak jadi beli.

Kita bako! 180 degree selama 45 minit atau sampai masak.
Depends on memasing punya oven.

Saya terkuatkan suhu dan terlama masak, so dia jadi cenggini. Overcooked di sekeliling.

Bolehla makan. Tapi sebab maybe letak sebijik je telur dan makaroninya banyak jadi dia tak berapa nak melekat sangat.

Tapi sedap jugak. Cheesy!

Ok, kali kedua buat lagi sebab ada balance bahan2.

Resepi yang sama cuma dah malas nk buat white saucenye.




Just parutkan cheddar untuk topping.


Ha, kali ni dah belajar dari kesilapan so tak berderai dah.

Tips diri sendiri: telur masih sebijik tapi kurangkan makaroni dan sebelum letak cheese tekan2 dengan sudu supaya mampat tepat padat dulu :)

Selamat bermakaroni!



0 comments: