CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, November 20, 2011

JJCM : Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelek

Banyak sangat pic kehulur kehilir dalam folder pendrive.

Sayang plak kalau tak enterprame..haha. Sebabnya boleh belek-belek balik nanti.
Kalau pendrive hilang atleast ada jugak back-up dalam belog.
Gigih explain macam ada orang kesah sangat.


Ok.
Dah lama dah kejadiannya. Lepas hantar MIL pegi haji.
Lagi berapa hari je dia nak balik Malaysia dah, baru nk cerita sekarang.

We went to Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelek, at Bukit Mertajam, Penang.
My husband yang suggest. Best katanya, macam-macam ada. Padahal dia pun tak pernah datang lagi. Dengar cakap orang je pffftt.

Bila sampai situ we were all like "whoaaaa...nice nice".
Padahal baru kat tempat parking.
Bila masuk ke dalam, masing-masing "waaaaa....cantik. Kenapa tak pernah tau pun tempat ni?". Duduk pun belum lagi. Betapa pentingnya first impression :P


But seriyesly, tempat sangat cantik.
Kalau sesiapa yang tak pernah datang macam saya, memang tak espect pun masuk dalam kawasan kampung ni ada tempat makan yang best.

Actually tempat ni owned by one company, something like perladangan or pertanian kot.
Entah, tak tau la, Tau makan je.

So, every hidangan memang fresh dari ladang :)

Boleh pilih nak duduk open air atau dalam aircond.

Pelanggan sangat ramaiii esp hari minggu.
Tapi jangan risau, tempat sangat luas. Meja sangat banyak.

Pilih je nk duduk celahan mana. Atas kerusi? Nak bersila? Bawah pondok? Tepi kolam? Dalam ekon? Surau yang selesa pun disediakan.



So, kami pilih duduk secara bersimpuh :P Menu sangat banyak. Tak tau nk pilih apa. Memasing kusyuk study menu sampai berejam. Ostrich, arnab, rusa pun ada. Ada sapa teringin nak makan telur ostrich? Sebijik boleh makan untuk 15 orang! Pffffttt.


Bersama ipar duai.


Kami order set macam selalu like siakap 3 rasa, tomyam, kailan, sotong goreng plus kambing masala dan daging masak apa tah. Western dan ala carte juga. Semua sedap aitelyu!



Side orders yang lain, ABC puncak. Memang memuncak. Semangkuk boleh makan 5 - 6 orang sebab sangat besar sampai nyesal order sampai 3. Tak mampu menghabiskan.


Sheeshh, sapa la yang tak dan-dan ni. Ish3. Boleh tepi sikit tak orang nak amik gambo dulu? *sambil cekak pinggang*


Ha, good. Baru nampak food. Oh, saya order tapai with ice cream. Lama dah mengidam sejak Siti Nurhaliza men-tweet dulu, sekarang dah dapat. Rasa mcm diawangan bila dapat makan. Ok exaggerate. Tapi sedapppppp!


Nampak Miss 'Siakap' Universe tu? Posing cantik merah menyala. Seekor pun besar. Termengah-mengah mengabihkan.

Minggu depannya saya datang lagi dengan family sendiri. Sebab rasa tak puas.
Nak cuba yang lain pulak. Yela, aritu orang belanja, melampau plak nak order bagai-bagai.
Dalam hati ni rasa teringin nak makan ostrich, tapi macam hesitate pulak.
Rasa macam nak try, tapi rasa tak berani cuba pelik-pelik. Hihi.
Dan waiter yang amik order tunggu depan muka, so order pun cepat-cepat malas nak memikir.





Mintak mahap la,baru sampai je dah senget-benget dah tudung ibu ha. Takleh dibawak mejelis.



Kat sini, bukan sekadar makan. Dah macam restoren dalam zoo jugak rasanya. Ke zoo dalam restoren? Sementara nak tungu order sampai boleh bawak anak2 tengok animals yang ada. So memang tak bosan melangut kat meja.




Nak ber-fish feeding pun boleh. Makanan ikan ada dijual. Syeefa sangat excited nak mengenyangkan fish dari perut sendiri. Asikla "Ibu, jom la kita bagi fish makanan" :P







Goat farm, rabbit farm pun ada. Tapi malam tutup. Mereka tido awal.

Nasi beriani kambing masala. Nampak tak menarik dalam gambar, tapi sedap ye puan puan. Rasanya kalo 20kali pegi, 20 kali my hasben order set ni.

Dan 20kali jugak saya akan order ice cream tapai ni. Enak bangat!


Satay ayam gemok-gemok *drool*

Chicken Maryland. Food price kat sini reasonable. Harga biasa-biasa je, takde la sampai terkeluar bijik mata time nak bayar.








Pendek kata, puas hati. Selesa. Harga patut. Nice place. Tak boring. Service sangat cepat walaupun pelanggan ramai. Confirm akan datang lagi next week lepas MIL balik haji.


Hmm, nampaknya kena claim royalti as a spokeperson untuk restoran ni.

3 comments:

NOORHARIZAH AZFAR ALI BAHRUN said...

kalau akak, komennya tak suka g tempat ni..hehhehe...ntah tak menepati citarasa, harga tak sesuai dengan hidangan..emm mmg tak sukala pendek kata...pernah gak g sana dua tiga kali..tu yg tak puas hati tu..hehhehe

~farah~ said...

ye ke..frh suka, hari2 pun takpa..hihi

mama tisya said...

mmg best mkn sini rmi2..byk pilihan..tmptnye pn menarik ...kg pelet bkn kg pelek...aritupn kita confuse gk..hehe

Sunday, November 20, 2011

JJCM : Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelek

Banyak sangat pic kehulur kehilir dalam folder pendrive.

Sayang plak kalau tak enterprame..haha. Sebabnya boleh belek-belek balik nanti.
Kalau pendrive hilang atleast ada jugak back-up dalam belog.
Gigih explain macam ada orang kesah sangat.


Ok.
Dah lama dah kejadiannya. Lepas hantar MIL pegi haji.
Lagi berapa hari je dia nak balik Malaysia dah, baru nk cerita sekarang.

We went to Puncak Mutiara Cafe, Kg Pelek, at Bukit Mertajam, Penang.
My husband yang suggest. Best katanya, macam-macam ada. Padahal dia pun tak pernah datang lagi. Dengar cakap orang je pffftt.

Bila sampai situ we were all like "whoaaaa...nice nice".
Padahal baru kat tempat parking.
Bila masuk ke dalam, masing-masing "waaaaa....cantik. Kenapa tak pernah tau pun tempat ni?". Duduk pun belum lagi. Betapa pentingnya first impression :P


But seriyesly, tempat sangat cantik.
Kalau sesiapa yang tak pernah datang macam saya, memang tak espect pun masuk dalam kawasan kampung ni ada tempat makan yang best.

Actually tempat ni owned by one company, something like perladangan or pertanian kot.
Entah, tak tau la, Tau makan je.

So, every hidangan memang fresh dari ladang :)

Boleh pilih nak duduk open air atau dalam aircond.

Pelanggan sangat ramaiii esp hari minggu.
Tapi jangan risau, tempat sangat luas. Meja sangat banyak.

Pilih je nk duduk celahan mana. Atas kerusi? Nak bersila? Bawah pondok? Tepi kolam? Dalam ekon? Surau yang selesa pun disediakan.



So, kami pilih duduk secara bersimpuh :P Menu sangat banyak. Tak tau nk pilih apa. Memasing kusyuk study menu sampai berejam. Ostrich, arnab, rusa pun ada. Ada sapa teringin nak makan telur ostrich? Sebijik boleh makan untuk 15 orang! Pffffttt.


Bersama ipar duai.


Kami order set macam selalu like siakap 3 rasa, tomyam, kailan, sotong goreng plus kambing masala dan daging masak apa tah. Western dan ala carte juga. Semua sedap aitelyu!



Side orders yang lain, ABC puncak. Memang memuncak. Semangkuk boleh makan 5 - 6 orang sebab sangat besar sampai nyesal order sampai 3. Tak mampu menghabiskan.


Sheeshh, sapa la yang tak dan-dan ni. Ish3. Boleh tepi sikit tak orang nak amik gambo dulu? *sambil cekak pinggang*


Ha, good. Baru nampak food. Oh, saya order tapai with ice cream. Lama dah mengidam sejak Siti Nurhaliza men-tweet dulu, sekarang dah dapat. Rasa mcm diawangan bila dapat makan. Ok exaggerate. Tapi sedapppppp!


Nampak Miss 'Siakap' Universe tu? Posing cantik merah menyala. Seekor pun besar. Termengah-mengah mengabihkan.

Minggu depannya saya datang lagi dengan family sendiri. Sebab rasa tak puas.
Nak cuba yang lain pulak. Yela, aritu orang belanja, melampau plak nak order bagai-bagai.
Dalam hati ni rasa teringin nak makan ostrich, tapi macam hesitate pulak.
Rasa macam nak try, tapi rasa tak berani cuba pelik-pelik. Hihi.
Dan waiter yang amik order tunggu depan muka, so order pun cepat-cepat malas nak memikir.





Mintak mahap la,baru sampai je dah senget-benget dah tudung ibu ha. Takleh dibawak mejelis.



Kat sini, bukan sekadar makan. Dah macam restoren dalam zoo jugak rasanya. Ke zoo dalam restoren? Sementara nak tungu order sampai boleh bawak anak2 tengok animals yang ada. So memang tak bosan melangut kat meja.




Nak ber-fish feeding pun boleh. Makanan ikan ada dijual. Syeefa sangat excited nak mengenyangkan fish dari perut sendiri. Asikla "Ibu, jom la kita bagi fish makanan" :P







Goat farm, rabbit farm pun ada. Tapi malam tutup. Mereka tido awal.

Nasi beriani kambing masala. Nampak tak menarik dalam gambar, tapi sedap ye puan puan. Rasanya kalo 20kali pegi, 20 kali my hasben order set ni.

Dan 20kali jugak saya akan order ice cream tapai ni. Enak bangat!


Satay ayam gemok-gemok *drool*

Chicken Maryland. Food price kat sini reasonable. Harga biasa-biasa je, takde la sampai terkeluar bijik mata time nak bayar.








Pendek kata, puas hati. Selesa. Harga patut. Nice place. Tak boring. Service sangat cepat walaupun pelanggan ramai. Confirm akan datang lagi next week lepas MIL balik haji.


Hmm, nampaknya kena claim royalti as a spokeperson untuk restoran ni.

3 comments:

NOORHARIZAH AZFAR ALI BAHRUN

kalau akak, komennya tak suka g tempat ni..hehhehe...ntah tak menepati citarasa, harga tak sesuai dengan hidangan..emm mmg tak sukala pendek kata...pernah gak g sana dua tiga kali..tu yg tak puas hati tu..hehhehe

~farah~

ye ke..frh suka, hari2 pun takpa..hihi

mama tisya

mmg best mkn sini rmi2..byk pilihan..tmptnye pn menarik ...kg pelet bkn kg pelek...aritupn kita confuse gk..hehe