CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 21, 2011

Revision 12 : Why breastfeeding?



Nak sambung buat revision, boleh tak? Sharing is caring:)





1. Best milk ever for babies.


Semasa mengandung atau sebelum melahirkan, saya tak pernah prepare any formula milk, tak pernah fikirkan susu cap apa yang ada di pasaran, survey susu tepung mana yang paling banyak zat dan tak ambil tahu pasal formula milk. TAK PERNAH. Sebab saya tahu susu ibu adalah the best, terbaik dan perfect! Tiada apa yang dapat menandingi susu semulajadi anugerah tuhan. Komposisi yang cukup sempurna untuk bayi, dijamin bersih, bebas dari sebarang bahan kimia, sedia bila-bila masa dan cukup. Segala kebaikan hanya terdapat dalam susu ibu *clap clap*



2. Permulaan yang baik untuk anak.


Babies are fragile. Perutnya kecil. Ususnya lembut. Mereka perlukan sesuatu yang semula jadi. Sesuatu yang sesuai dengan tubuh badan mereka yang kecil. Seriously, saya tak tahu apa yang ada dalam FM, macam mana cara pembuatannya, dari sumber mana, susu dari lembu yang sihat dan gemokkah, bersihkah kilangnya dan sebagainya. We never know right? Melainkan kita pergi melawat sendiri cara-cara memproses FM dari A to Z. Hey, i'm not against formula milk. But, i love moms milk so much! Saya juga minum susu lembu :) Tetapi untuk bayi kecil, susu ibu adalah terbaik! *standing ovasion*




3. Jimat belanja.


To be honest, ini adalah salah satu sebab kenapa saya memilih susu ibu. BUT, ini bukan sebab UTAMA. Ini adalah sebab yang entah keberapa selepas susu ibu terbaik, susu ibu bagus, susu ibu sihat, susu ibu baik utk ibu dan anak, susu ibu cukup khasiat, anak cerdik minum susu ibu, susu ibu membuatkan bla bla bla, dan barulah saya akui susu ibu memang menjimatkan...hehehe. Tak payah keluar duit untuk beli bertin-tin FM. Setin susu sekarang mahal kemain lebih-lebih lagi yang paling banyak DHA, AHA, AAA apa lagi entah :P Bayangkan susu ibu kalau ditinkan? Tak muat nak tulis keliling tin tu semua khasiatnya....hihi. Dipercayai lebih 400 khasiat terdapat dalam susu ibu! *applause*


4. Senang.



Kalau orang cakap leceh, saya rasa bagi saya memang senang. No need to bring all the air panas, air masak, botol, sabun cuci botol, berus cuci botol, bakul susu dan sebagainya bila keluar ke mana-mana. Breastaurant always open 24/7. Ok cuma mungkin ramai menganggap nak mengepam susu tu lecehnya ye dak? Tapi berbalik pada sebab pertama, kebaikan susu ibu yang tiada tolok bandingnya. Its priceless! Paling best, waktu malam tak payah bangun bancuh-susu-sampai-air-panas-tuang-ditangan-akibat-mengantuk. Terus tak mengantuk la kan, terkejut kena air panas, jadi satu keje plak nak sapu ubat pukul 3 pagi...(eh, sapa ada experience begini? mengaku sekarangg!) hehehe.

5. Bonding.



Anak yang minum susu ibu akan rapat dengan ibu sampai mereka besar. Akan taat, berjasa dan mendengar kata dan menghormati ibunya, insyaAllah. Sapa yang taknak begitu? Lebih lama menyusu, lebih banyak impact yang baik. Percayalah! Ada satu story semasa duduk dikalangan saudara mara, sembang-sembang terkeluar pasal saya full bf dan they were all like "Bagusnyaaaa bagi susu ibu. Anak nanti taat tau, dengar kata, senang..bla bla". Even mereka tak bf tapi mereka support bf! Ce bagitau, sapa yang happy? Maknya jugak *grins*






EBM reshuffled. Yang dah 3 bulan lepak dalam freezer dua pintu, transfer ke upright freezer pulak supaya dapat extend lepak lama sikit :) Entri tempoh ketahanan EBM disini ya.





So mommies, say YES to breastfeeding!





Ibu : Ehem, EBM means Expressed Breast Milk not Extra Breast Milk. Peace!



5 comments:

izzahazfar said...

suka entry farah :)

akak sejak anak sulung,tak pernah survey tak pernah tahu..eh masih ingat masa terpaksa pilih susu untuk akmal masa preggy dina...wah merembes air mata masa kat supermarket, suamipun sama..last2 kami keluar...menangis dalam keta...hehehe

hp bf mommy!

~anismj~ said...

tak boleh laa farah....susu aku abis after bulan ke 3...time first 2 months pon mmg xbnyk....pump pon xkuar...so, lps 3bulan abis trus..mmg kering...so, anak aku have to minum susu formula...sian aku kn...

ezan said...

yes to breasfeeding !!!! :)

+ GEE + said...

yeay..mmg bersemangat ye akak bca ...akak masih fully bf until now...

iSWa said...

Alhamdulillah.. mmg sgt bagus breast feed ni.. sy anak ke-2 baru fully breast feed.. Anak sulung dulu, lom cukup ilmu (",)

Friday, October 21, 2011

Revision 12 : Why breastfeeding?



Nak sambung buat revision, boleh tak? Sharing is caring:)





1. Best milk ever for babies.


Semasa mengandung atau sebelum melahirkan, saya tak pernah prepare any formula milk, tak pernah fikirkan susu cap apa yang ada di pasaran, survey susu tepung mana yang paling banyak zat dan tak ambil tahu pasal formula milk. TAK PERNAH. Sebab saya tahu susu ibu adalah the best, terbaik dan perfect! Tiada apa yang dapat menandingi susu semulajadi anugerah tuhan. Komposisi yang cukup sempurna untuk bayi, dijamin bersih, bebas dari sebarang bahan kimia, sedia bila-bila masa dan cukup. Segala kebaikan hanya terdapat dalam susu ibu *clap clap*



2. Permulaan yang baik untuk anak.


Babies are fragile. Perutnya kecil. Ususnya lembut. Mereka perlukan sesuatu yang semula jadi. Sesuatu yang sesuai dengan tubuh badan mereka yang kecil. Seriously, saya tak tahu apa yang ada dalam FM, macam mana cara pembuatannya, dari sumber mana, susu dari lembu yang sihat dan gemokkah, bersihkah kilangnya dan sebagainya. We never know right? Melainkan kita pergi melawat sendiri cara-cara memproses FM dari A to Z. Hey, i'm not against formula milk. But, i love moms milk so much! Saya juga minum susu lembu :) Tetapi untuk bayi kecil, susu ibu adalah terbaik! *standing ovasion*




3. Jimat belanja.


To be honest, ini adalah salah satu sebab kenapa saya memilih susu ibu. BUT, ini bukan sebab UTAMA. Ini adalah sebab yang entah keberapa selepas susu ibu terbaik, susu ibu bagus, susu ibu sihat, susu ibu baik utk ibu dan anak, susu ibu cukup khasiat, anak cerdik minum susu ibu, susu ibu membuatkan bla bla bla, dan barulah saya akui susu ibu memang menjimatkan...hehehe. Tak payah keluar duit untuk beli bertin-tin FM. Setin susu sekarang mahal kemain lebih-lebih lagi yang paling banyak DHA, AHA, AAA apa lagi entah :P Bayangkan susu ibu kalau ditinkan? Tak muat nak tulis keliling tin tu semua khasiatnya....hihi. Dipercayai lebih 400 khasiat terdapat dalam susu ibu! *applause*


4. Senang.



Kalau orang cakap leceh, saya rasa bagi saya memang senang. No need to bring all the air panas, air masak, botol, sabun cuci botol, berus cuci botol, bakul susu dan sebagainya bila keluar ke mana-mana. Breastaurant always open 24/7. Ok cuma mungkin ramai menganggap nak mengepam susu tu lecehnya ye dak? Tapi berbalik pada sebab pertama, kebaikan susu ibu yang tiada tolok bandingnya. Its priceless! Paling best, waktu malam tak payah bangun bancuh-susu-sampai-air-panas-tuang-ditangan-akibat-mengantuk. Terus tak mengantuk la kan, terkejut kena air panas, jadi satu keje plak nak sapu ubat pukul 3 pagi...(eh, sapa ada experience begini? mengaku sekarangg!) hehehe.

5. Bonding.



Anak yang minum susu ibu akan rapat dengan ibu sampai mereka besar. Akan taat, berjasa dan mendengar kata dan menghormati ibunya, insyaAllah. Sapa yang taknak begitu? Lebih lama menyusu, lebih banyak impact yang baik. Percayalah! Ada satu story semasa duduk dikalangan saudara mara, sembang-sembang terkeluar pasal saya full bf dan they were all like "Bagusnyaaaa bagi susu ibu. Anak nanti taat tau, dengar kata, senang..bla bla". Even mereka tak bf tapi mereka support bf! Ce bagitau, sapa yang happy? Maknya jugak *grins*






EBM reshuffled. Yang dah 3 bulan lepak dalam freezer dua pintu, transfer ke upright freezer pulak supaya dapat extend lepak lama sikit :) Entri tempoh ketahanan EBM disini ya.





So mommies, say YES to breastfeeding!





Ibu : Ehem, EBM means Expressed Breast Milk not Extra Breast Milk. Peace!



5 comments:

izzahazfar

suka entry farah :)

akak sejak anak sulung,tak pernah survey tak pernah tahu..eh masih ingat masa terpaksa pilih susu untuk akmal masa preggy dina...wah merembes air mata masa kat supermarket, suamipun sama..last2 kami keluar...menangis dalam keta...hehehe

hp bf mommy!

~anismj~

tak boleh laa farah....susu aku abis after bulan ke 3...time first 2 months pon mmg xbnyk....pump pon xkuar...so, lps 3bulan abis trus..mmg kering...so, anak aku have to minum susu formula...sian aku kn...

ezan

yes to breasfeeding !!!! :)

+ GEE +

yeay..mmg bersemangat ye akak bca ...akak masih fully bf until now...

iSWa

Alhamdulillah.. mmg sgt bagus breast feed ni.. sy anak ke-2 baru fully breast feed.. Anak sulung dulu, lom cukup ilmu (",)