CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 18, 2011

Heartless!!

I just cannot do my work before i blog about this.

I am very sure, most of you dah tau pasal kejadian ni.




SEORANG BUDAK 2 TAHUN DI CHINA DIGILIS LORI TAPI LORI TU TAK STOP PUN DAN GILIS LAGI SEKALI TAPI 18 ORANG YANG LALU LALANG BUAT TAK NAMPAK SEHINGGA LAGI SEKALI DIGILIS KENDERAAN SAMPAI LAH SEORANG WANITA YANG ADA SEDIKIT PERIKEMANUSIAN ANGKAT BUDAK TU KE TEPI DAN SELEPAS 10 MINIT BARULAH IBU BAPANYA DATANG DAN MERAUNG!!




Bila saya tengok dengan mata kepala (di Buletin Utama), rasa nak meletup jantung.


What happened to people nowadays??

HEARTLESSSSSSS!!!!





Chinese Kid was hit by a car. Driver recognise that the kid
was insured, but decided to continue his way and hit the kid again with his back
wheel.18 people pass the kid and do not care what happen. A further car is
coming on the road and hit the kid once more. After 10 minutes someone carry the
kid out of the road and the mother of it is coming.This happend in a busy street
in Guangzhou Foshan (see the small shop around there. Shop owner and passing
people did not care at all) The father who talks explains what the driver of the
car told him. All he asked was his bank account and how much compensation he
want. Incredible how heartless people can be here in China.



1. Pemandu lori itu dah perasan dia terlanggar something. Why on earth dia takda insiatif nak berhenti dan tengok apa yang dia langgar?? Driver tersebut teruskan memandu dan gilis lagi sekali dengan tayar belakang pulak! Thank God dia dah pun ditahan tapi the worst part?? The father who talks explains what the driver of the car told him. All he asked was his bank account and how much compensation he want!



2. 18 people yang lalu lalang. How come mereka boleh biarkan dan tengok budak tu terbaring atas jalan?? Ingat tengah berlakon ke apa? Yang naik motor boleh pandang dan blah je?? Lebih kurang 10 minit budak tu terbaring di atas jalan. Oh, saya yang menaip ni pun rasa bagai dihiris-hiris jantung.



3. Second driver yang gilis kaki budak tu. Yakin sangat dia nampak ada manusia terbaring kat jalan dan dia tak stop tapi terus menggilis? Kalau taknak tolong sekalipun, taknak alih budak tu ketepi, at least elak la budak tu! Hishh, emosi lah!



4. Parents itu sendiri patut disalahkan. Saya tak tau apa yang membuatkan parents budak tu ralit sangat sampai tak sedar anak tak da kat sisi. Sampai anak dah kena langgar dua tiga kali baru muncul. KENAPA? MANA MEREKA PERGI? TAK PERASAN ANAK TAKDE KAHHHH?


Meraung pun tak guna :(




Emosi terganggu sejak video tersebut di Buletin Utama semalam. Sampai tak lalu nak makan. Sedih memikirkan budak 2 tahun itu. Dia sangat kecil. Semalam dilaporkan dia masih koma tetapi pagi ni dapat berita dia telah meninggal dunia. RIP dear :( Even dia berlainan bangsa dan agama, that kid dont deserved this!


Saya ada anak lebih kurang umurnya dan semalam saya tengok tv dengan Syeefa. Terus pegang dan peluk dia. Sapa yang tak rasa terganggu emosi bila tengok video tu. I'm sure kat fb, youtube atau mana-mana blog letak video tu tapi saya tak sanggup nak tengok buat kali kedua apatah lagi nak letak kat sini. Tak sanggup.



Pagi ni Hotfm bangkitkan topik ini dan ada seorang caller bernama Liza menceritakan pengalamannya membantu seorang lelaki yang kemalangan dan terbaring di jalan tetapi takda seorang pun yang membantu. Dia minta suaminya u-turn untuk tolong lelaki tersebut. Mereka datang berhampiran dan dapati lelaki tersebut pengsan dan berdarah. Mereka kejutkan lelaki tersebut dan tanya apa yang terjadi.




Dialog lebih kurang :



Mereka : Kenapa ni encik?

Lelaki : Saya eksiden.

Mereka : Takda orang datang tolong ke?

Lelaki : Ada yang berhenti tapi tengok je.

Mereka : Rumah dimana? Kami bawa ke klinik atau hospital ok.



Lelaki tersebut nak bawa motor tetapi mereka menghalang.



Isteri (Liza) : Encik tak payah naik motor. Suami akan bawa. Encik naik kereta dengan saya.

Lelaki : Tapi saya kotor ni.

Isteri : Kotor pun takpe, janji encik selamat ke hospital.



Sampai di hospital, pihak hospital tersebut tanya hubungan mereka.


Isteri : Saya tak kenal tapi saya jumpa dia kemalangan

Pihak hosipital : Kalau tak kenal kenapa tolong?




Saya yang mendengar cerita dia pun marah dengan respon inikan pula yang mengalami sendiri. So, kalau nampak manusia cedera terbaring dijalan dan tak kenal maka tak perlu lah tolong sebab tak kenal, begitu mungkin pemikirannya.



Saya RESPECT caller tersebut dan suami. Nasib baik ada juga yang berperikemanusiaan seperti mereka. Dan menurut Liza, lelaki tersebut dan wifenya masih keep in touch dan menjadi kawan mereka sehingga sekarang. I'm touched!


At least dengar cerita tu, sejuk sikit hati.



People out there, jom jomlah kita tanamkan sikap mulia, berperikemanusiaan, tak mementingkan diri sendiri (bercakap pada diri sendiri juga). Bayangkan kalau kita berada berada dalam kesudahan tetapi takda sapa pun teringin nak bantu, apa rasa?




Tapi saya yakin ramai lagi penduduk Malaysia yang sangat prihatin. Alhamdulillah.


6 comments:

Siti Syuhada said...

mmg kejam gilerkan...!!aku tgk ngan laki aku pon rasa cam aku plak yg nak tercabut nyawa...duk bayang klau ryan kat situ...huhuh

mamano'a said...

fara>> tau x sampai la ni saya xnk tgk video tu..even dgr n tgk gamba pun da haunted..inikan plak tgk video tu...serius xleh tahan..mmg manusia ni HEARTLESS..JAGA KAIN SENDIRI JER..XDER HATI PERUT..

terbayang kalu la jadi kat ank sindri..or diri sindri..org xnk tolong..mmg keciwa..

aritu ms almost kna robbed(dkat keta-dgn ank-ank dlm keta) sy tgh buka pintu gate uma..xder jiran berani keluar..or dtg dekat..sume juz bertanya dr pintu memasing je..mmg keciwa..

HidayahMuda said...

eeeeee....geram betul la tgk smlam... ade ke patut orang kat situ tgk je... ingat budak tue saje2 posing je kot posing atas jalan, xpun dorang igt budak tue anak patung ke hape..... semalam tgk pun rasa nak gugur dah jantung nie,air mata xyah cakap la dah menitis xhenti2 bila tgk kena gilis dan dibiarkan cam tue je.... KEJAMMMM....

~aSHa~ said...

mmg geram tgk video tu...terbayang anak sendiri...budak tu tetap ahli syurga...walau dia bukan agama islam...sbb dia belum lagi baligh...rasanye la...


kenapa hospital tanya mcm tu yer? apa sbb dia boleh keluar soalan begitu...hairan sungguh ni...abih tu kakitangan hospital tu tlg org sakit yg kenal sahaja kah.....

dalilarahmad said...

menitik ayor mata bila buletin utama mainkan video tuh..mlm tu dok bermain2 dlm pale otak aku..just imagine kalau anak kita??ya Allah..meroyan!!
aku harap kat mesia ni jgn la ada manusia yang sekejam gitu..buat tak reti jek..demmmm

~farah~ said...

ct : aku nyesal tertengok..sbb asik trbayang jek weh!!

mamanoa : memang heartless tahap langit ke 7! geram!!!!

hidayah : tak sanggup nak tgk balik kan? sedih sangat sangat :(

asha : sedih sgt mbygkan budak tu sakit kena gilis dua kali! terlalu sedih bila kita nampak dgn mata :(

dal : bygkan 18 org passer by tu boleh lalu mcm tgk kucing mati!! sedih sgtttttt!!!!

Tuesday, October 18, 2011

Heartless!!

I just cannot do my work before i blog about this.

I am very sure, most of you dah tau pasal kejadian ni.




SEORANG BUDAK 2 TAHUN DI CHINA DIGILIS LORI TAPI LORI TU TAK STOP PUN DAN GILIS LAGI SEKALI TAPI 18 ORANG YANG LALU LALANG BUAT TAK NAMPAK SEHINGGA LAGI SEKALI DIGILIS KENDERAAN SAMPAI LAH SEORANG WANITA YANG ADA SEDIKIT PERIKEMANUSIAN ANGKAT BUDAK TU KE TEPI DAN SELEPAS 10 MINIT BARULAH IBU BAPANYA DATANG DAN MERAUNG!!




Bila saya tengok dengan mata kepala (di Buletin Utama), rasa nak meletup jantung.


What happened to people nowadays??

HEARTLESSSSSSS!!!!





Chinese Kid was hit by a car. Driver recognise that the kid
was insured, but decided to continue his way and hit the kid again with his back
wheel.18 people pass the kid and do not care what happen. A further car is
coming on the road and hit the kid once more. After 10 minutes someone carry the
kid out of the road and the mother of it is coming.This happend in a busy street
in Guangzhou Foshan (see the small shop around there. Shop owner and passing
people did not care at all) The father who talks explains what the driver of the
car told him. All he asked was his bank account and how much compensation he
want. Incredible how heartless people can be here in China.



1. Pemandu lori itu dah perasan dia terlanggar something. Why on earth dia takda insiatif nak berhenti dan tengok apa yang dia langgar?? Driver tersebut teruskan memandu dan gilis lagi sekali dengan tayar belakang pulak! Thank God dia dah pun ditahan tapi the worst part?? The father who talks explains what the driver of the car told him. All he asked was his bank account and how much compensation he want!



2. 18 people yang lalu lalang. How come mereka boleh biarkan dan tengok budak tu terbaring atas jalan?? Ingat tengah berlakon ke apa? Yang naik motor boleh pandang dan blah je?? Lebih kurang 10 minit budak tu terbaring di atas jalan. Oh, saya yang menaip ni pun rasa bagai dihiris-hiris jantung.



3. Second driver yang gilis kaki budak tu. Yakin sangat dia nampak ada manusia terbaring kat jalan dan dia tak stop tapi terus menggilis? Kalau taknak tolong sekalipun, taknak alih budak tu ketepi, at least elak la budak tu! Hishh, emosi lah!



4. Parents itu sendiri patut disalahkan. Saya tak tau apa yang membuatkan parents budak tu ralit sangat sampai tak sedar anak tak da kat sisi. Sampai anak dah kena langgar dua tiga kali baru muncul. KENAPA? MANA MEREKA PERGI? TAK PERASAN ANAK TAKDE KAHHHH?


Meraung pun tak guna :(




Emosi terganggu sejak video tersebut di Buletin Utama semalam. Sampai tak lalu nak makan. Sedih memikirkan budak 2 tahun itu. Dia sangat kecil. Semalam dilaporkan dia masih koma tetapi pagi ni dapat berita dia telah meninggal dunia. RIP dear :( Even dia berlainan bangsa dan agama, that kid dont deserved this!


Saya ada anak lebih kurang umurnya dan semalam saya tengok tv dengan Syeefa. Terus pegang dan peluk dia. Sapa yang tak rasa terganggu emosi bila tengok video tu. I'm sure kat fb, youtube atau mana-mana blog letak video tu tapi saya tak sanggup nak tengok buat kali kedua apatah lagi nak letak kat sini. Tak sanggup.



Pagi ni Hotfm bangkitkan topik ini dan ada seorang caller bernama Liza menceritakan pengalamannya membantu seorang lelaki yang kemalangan dan terbaring di jalan tetapi takda seorang pun yang membantu. Dia minta suaminya u-turn untuk tolong lelaki tersebut. Mereka datang berhampiran dan dapati lelaki tersebut pengsan dan berdarah. Mereka kejutkan lelaki tersebut dan tanya apa yang terjadi.




Dialog lebih kurang :



Mereka : Kenapa ni encik?

Lelaki : Saya eksiden.

Mereka : Takda orang datang tolong ke?

Lelaki : Ada yang berhenti tapi tengok je.

Mereka : Rumah dimana? Kami bawa ke klinik atau hospital ok.



Lelaki tersebut nak bawa motor tetapi mereka menghalang.



Isteri (Liza) : Encik tak payah naik motor. Suami akan bawa. Encik naik kereta dengan saya.

Lelaki : Tapi saya kotor ni.

Isteri : Kotor pun takpe, janji encik selamat ke hospital.



Sampai di hospital, pihak hospital tersebut tanya hubungan mereka.


Isteri : Saya tak kenal tapi saya jumpa dia kemalangan

Pihak hosipital : Kalau tak kenal kenapa tolong?




Saya yang mendengar cerita dia pun marah dengan respon inikan pula yang mengalami sendiri. So, kalau nampak manusia cedera terbaring dijalan dan tak kenal maka tak perlu lah tolong sebab tak kenal, begitu mungkin pemikirannya.



Saya RESPECT caller tersebut dan suami. Nasib baik ada juga yang berperikemanusiaan seperti mereka. Dan menurut Liza, lelaki tersebut dan wifenya masih keep in touch dan menjadi kawan mereka sehingga sekarang. I'm touched!


At least dengar cerita tu, sejuk sikit hati.



People out there, jom jomlah kita tanamkan sikap mulia, berperikemanusiaan, tak mementingkan diri sendiri (bercakap pada diri sendiri juga). Bayangkan kalau kita berada berada dalam kesudahan tetapi takda sapa pun teringin nak bantu, apa rasa?




Tapi saya yakin ramai lagi penduduk Malaysia yang sangat prihatin. Alhamdulillah.


6 comments:

Siti Syuhada

mmg kejam gilerkan...!!aku tgk ngan laki aku pon rasa cam aku plak yg nak tercabut nyawa...duk bayang klau ryan kat situ...huhuh

mamano'a

fara>> tau x sampai la ni saya xnk tgk video tu..even dgr n tgk gamba pun da haunted..inikan plak tgk video tu...serius xleh tahan..mmg manusia ni HEARTLESS..JAGA KAIN SENDIRI JER..XDER HATI PERUT..

terbayang kalu la jadi kat ank sindri..or diri sindri..org xnk tolong..mmg keciwa..

aritu ms almost kna robbed(dkat keta-dgn ank-ank dlm keta) sy tgh buka pintu gate uma..xder jiran berani keluar..or dtg dekat..sume juz bertanya dr pintu memasing je..mmg keciwa..

HidayahMuda

eeeeee....geram betul la tgk smlam... ade ke patut orang kat situ tgk je... ingat budak tue saje2 posing je kot posing atas jalan, xpun dorang igt budak tue anak patung ke hape..... semalam tgk pun rasa nak gugur dah jantung nie,air mata xyah cakap la dah menitis xhenti2 bila tgk kena gilis dan dibiarkan cam tue je.... KEJAMMMM....

~aSHa~

mmg geram tgk video tu...terbayang anak sendiri...budak tu tetap ahli syurga...walau dia bukan agama islam...sbb dia belum lagi baligh...rasanye la...


kenapa hospital tanya mcm tu yer? apa sbb dia boleh keluar soalan begitu...hairan sungguh ni...abih tu kakitangan hospital tu tlg org sakit yg kenal sahaja kah.....

dalilarahmad

menitik ayor mata bila buletin utama mainkan video tuh..mlm tu dok bermain2 dlm pale otak aku..just imagine kalau anak kita??ya Allah..meroyan!!
aku harap kat mesia ni jgn la ada manusia yang sekejam gitu..buat tak reti jek..demmmm

~farah~

ct : aku nyesal tertengok..sbb asik trbayang jek weh!!

mamanoa : memang heartless tahap langit ke 7! geram!!!!

hidayah : tak sanggup nak tgk balik kan? sedih sangat sangat :(

asha : sedih sgt mbygkan budak tu sakit kena gilis dua kali! terlalu sedih bila kita nampak dgn mata :(

dal : bygkan 18 org passer by tu boleh lalu mcm tgk kucing mati!! sedih sgtttttt!!!!