CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 6, 2011

EBM : Sikit-sikit lama-lama jadi bukit :)


Entri ini bukan lah untuk bersaing 'sapa-paling-banyak-stok-dia-menang'
ataupun 'susu-sape-paling-meriah-abad-ini?'
jauh sekali 'tengok susu ku, kau hader??'..hehe.
Tidak sama sekali ye kawan-kawan. Ianya sekadar untuk berkongsi dan memberi semangat kepada diri sendiri. Atau manalah tau boleh dijadikan inspirasi kepada ibu-ibu lain jua (ferasan). Sebab saya juga rasa semangat Malaysia boleh bila lihat blog-blog ibu bekerjaya yang mengumpul stok EBM demi memberikan yang terbaik untuk anak mereka :)
Kan dah dapat pahala dan kegembiraan disitu :)
Stok EBM saya tidaklah semeriah dan sehebat mana. Tidaklah berguni, jauh skali berkaton-katon. Saya cuma berusaha sekadar termampu. Ramai lagi ibu-ibu diluar sana yang amat mengagumkan saya dan selalu membuatkan saya bersemangat waja bila melihat perjuangan mereka :) (macam nak berperang je bunyiknya..hihi)
Ekceli, saya mula mengumpul stok EBM secara serius ialah pada 20 hari sebelum masuk kerja.
Eh, ade plak serius tak seriusnye ye..hihi.
Saya mengepam juga pada awalnya tetapi tak dibuat stok. Mengepam bila anak tidak menyusu lebih dari 3 jam dan susu perahan akan dihabiskan oleh Syeefa :) Sebabnya saya lebih fokus untuk direct feeding at least 30hari pertama bayi untuk mengelakkan nipple confusion. Kalau saya buat stok awal kang, mungkin saya akan lebih cenderung untuk beritahu suami atau mak mentua saya "bagi EBM lah" bila saya bizi nak bertungku berbarut bagai. Prevention is better than cure...cewahhh :P
Mula sikit-sikit dulu. Pam selepas anak menyusu dan terasa masih belum kosong sepenuhnya. Dapat sikit pun tak mengapa asalkan jangan skip waktu mengepam supaya badan mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu :)
Botol tak cukup, guna storage liners pula. Lebih jimat ruang :)



Dah tak tersusun. Lambakkan aje lah dalam freezer :)


Tambah lagi EBM storage :)


Liner yang ini boleh tegak berdiri ini beratur ditepi :)



Reshuffle stok EBM ikut date. Senang nak ambil nanti. Semua ni stok bulan 12.


Model sulung baru bangun tidur. Muka stress nampak..hihi :)

Susun semua di bahagian atas. Bahagian bawah bagi ruang untuk ayam dan ikan kesayangan..ekeke.


Sudahnya ayam ikan kena beralah jua demi EBM...hihi. Jadilah ada la space sikit. Sedikit tips: simpan bahan basah didalam bekas kedap udara supaya tidak mencemarkan EBM :P


Frozen food terpaksa dihabiskan untuk EBM mengambil alih tempat mereka :D



Tak cukup space untuk EBM sudah. Merajuk si ayam dan ikan, terpaksa bawa diri...hiihi. (merepek je kau farah).

Terima kasih buat fridge ini kena banyak berjasa :)

Dan................

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Yeszaa..EBM ada 'rumah' baru yang lebih selesa :) Baru sampai semalam setelah lebih satu minggu order. Sesak napas saya pikir mana nak letak EBM kalau masih tak sampai lagi :)


Akhirnya jumpa yang berkenan dihati - upright freezer. Ada 4 compartment boleh susun EBM ikut date :)



Ibu : Moga perjalanan breastfeed anak sehingga 2 tahun dipermudahkan dan diberkati ALLAH SWT. Amin.

4 comments:

mamanoa said...

Farah..baper ekk arge frezeer FABER tu..tgh berkira-kira nk amik sebiji ni..mcm menarik plak..
tp mertua mcm ckp xyah plak..tp nk tau gak...

~farah~ said...

mamanoa : saya beli rm699. jenuh cari gak ni, slalu kat kedai ade chest freezer je :)

Nurul Farhana Kasim said...

salam..mana awk beli ye?i mean, kedai elektrik ke atau kat supermarket?ssh laa nk cari freezer cmni..tp sgt menarik..sy pon ingat nk beli jugak...nway, thnks sbb bg gmbar tu, memudahkan kerja nk cari...

~farah~ said...

farhana : sy beli kt kedai letrik. tp selalunya tak byk display yg mcm ni. kena order dulu. most welcome :)

Thursday, January 6, 2011

EBM : Sikit-sikit lama-lama jadi bukit :)


Entri ini bukan lah untuk bersaing 'sapa-paling-banyak-stok-dia-menang'
ataupun 'susu-sape-paling-meriah-abad-ini?'
jauh sekali 'tengok susu ku, kau hader??'..hehe.
Tidak sama sekali ye kawan-kawan. Ianya sekadar untuk berkongsi dan memberi semangat kepada diri sendiri. Atau manalah tau boleh dijadikan inspirasi kepada ibu-ibu lain jua (ferasan). Sebab saya juga rasa semangat Malaysia boleh bila lihat blog-blog ibu bekerjaya yang mengumpul stok EBM demi memberikan yang terbaik untuk anak mereka :)
Kan dah dapat pahala dan kegembiraan disitu :)
Stok EBM saya tidaklah semeriah dan sehebat mana. Tidaklah berguni, jauh skali berkaton-katon. Saya cuma berusaha sekadar termampu. Ramai lagi ibu-ibu diluar sana yang amat mengagumkan saya dan selalu membuatkan saya bersemangat waja bila melihat perjuangan mereka :) (macam nak berperang je bunyiknya..hihi)
Ekceli, saya mula mengumpul stok EBM secara serius ialah pada 20 hari sebelum masuk kerja.
Eh, ade plak serius tak seriusnye ye..hihi.
Saya mengepam juga pada awalnya tetapi tak dibuat stok. Mengepam bila anak tidak menyusu lebih dari 3 jam dan susu perahan akan dihabiskan oleh Syeefa :) Sebabnya saya lebih fokus untuk direct feeding at least 30hari pertama bayi untuk mengelakkan nipple confusion. Kalau saya buat stok awal kang, mungkin saya akan lebih cenderung untuk beritahu suami atau mak mentua saya "bagi EBM lah" bila saya bizi nak bertungku berbarut bagai. Prevention is better than cure...cewahhh :P
Mula sikit-sikit dulu. Pam selepas anak menyusu dan terasa masih belum kosong sepenuhnya. Dapat sikit pun tak mengapa asalkan jangan skip waktu mengepam supaya badan mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu :)
Botol tak cukup, guna storage liners pula. Lebih jimat ruang :)



Dah tak tersusun. Lambakkan aje lah dalam freezer :)


Tambah lagi EBM storage :)


Liner yang ini boleh tegak berdiri ini beratur ditepi :)



Reshuffle stok EBM ikut date. Senang nak ambil nanti. Semua ni stok bulan 12.


Model sulung baru bangun tidur. Muka stress nampak..hihi :)

Susun semua di bahagian atas. Bahagian bawah bagi ruang untuk ayam dan ikan kesayangan..ekeke.


Sudahnya ayam ikan kena beralah jua demi EBM...hihi. Jadilah ada la space sikit. Sedikit tips: simpan bahan basah didalam bekas kedap udara supaya tidak mencemarkan EBM :P


Frozen food terpaksa dihabiskan untuk EBM mengambil alih tempat mereka :D



Tak cukup space untuk EBM sudah. Merajuk si ayam dan ikan, terpaksa bawa diri...hiihi. (merepek je kau farah).

Terima kasih buat fridge ini kena banyak berjasa :)

Dan................

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Yeszaa..EBM ada 'rumah' baru yang lebih selesa :) Baru sampai semalam setelah lebih satu minggu order. Sesak napas saya pikir mana nak letak EBM kalau masih tak sampai lagi :)


Akhirnya jumpa yang berkenan dihati - upright freezer. Ada 4 compartment boleh susun EBM ikut date :)



Ibu : Moga perjalanan breastfeed anak sehingga 2 tahun dipermudahkan dan diberkati ALLAH SWT. Amin.

4 comments:

mamanoa

Farah..baper ekk arge frezeer FABER tu..tgh berkira-kira nk amik sebiji ni..mcm menarik plak..
tp mertua mcm ckp xyah plak..tp nk tau gak...

~farah~

mamanoa : saya beli rm699. jenuh cari gak ni, slalu kat kedai ade chest freezer je :)

Nurul Farhana Kasim

salam..mana awk beli ye?i mean, kedai elektrik ke atau kat supermarket?ssh laa nk cari freezer cmni..tp sgt menarik..sy pon ingat nk beli jugak...nway, thnks sbb bg gmbar tu, memudahkan kerja nk cari...

~farah~

farhana : sy beli kt kedai letrik. tp selalunya tak byk display yg mcm ni. kena order dulu. most welcome :)