CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, September 28, 2012

Merdeka Raya open house

Open house during merdeka hari tu was great! Ekceli nak buat weekend minggu kedua raya tapi got loadsss of invitations. Wedding la, open house la, engagement la, tahlil and etc.
So, 31 Ogos was the best date.

Some pics to share. Tapi tak ikut turutan, tah nape susah nak drag gambar2 ni, dulu ok je.
Whatever, janji ada buat kenangan.

It started from lepas Asar onwards. So got time to prepare. Saya masak seperiuk besar Mee Bandung, got so worried if tak cukup untuk tetamu. Dari pagi siapkan bahan2 alone (my other half did cleaning, tq), potong daging, sayur, bawang semua, siang udang, rebus, blend bla bla masak. Tak sangka so much work to do if nobody's helping. Siap pun agak lambat, even the first guest arrived still belum siap dgn baju comot bagai. In my defence, they actually came earlier before Asar. Clearly i didn't mind coz they had to help. A lot hehe.

Another strory to share, i burnt my baju kurung!! Kelam kabut sangat nk bersiap diri dan anak2, terlupa angkat iron dr baju, terus terbakar bahagian bontot. Geram rasanya. Baru pakai sekali je raya seken. Guess which one??
Back to the topic, tetamu tak ramai datang lepas Asar. Sangatlah risau sebab dah masak periuk besar still tak luak suku pun. Me and hubby blame each other. "tu la, masak penuh sangat, sape nak makan ni bla bla.." "ha la kang tak cukup cemana?..biar banyak takpe..bla bla"

God loves us, most of tetamu datang after Maghrib, ada yang berbuka puasa sekali. I was like "Yahooo, you seee...i told you kan? tak rugi buat banyak.." Memang ramai malam tu sampai we kept top up our dishes. Penat sangat tak sempat makan betul2, tak sempat berehat walau seminit tapi puas!

The menus.


Nasi impit by me. Ketupat daun palas by someone else, Rendang ayam and daging by in laws (so sedap, thank you!), satay and kuah kacang by order.

Kuey tiaw / mi bandung and puding koktel by yours truly (ehem, tetamu semua cakap sedap. want recipies?), puding laici by SIL.

Tetamu last balik pukul 12 malam. Makanan habis cukup-cukup and i was soooo happy! Lega ok, jenuh fikir sapa la nak makan banyak2 ni kalau takde tetamu malam. So lepas ni dah tau dah, kalau invite seramai ni, seperiuk tu sedang ok dah tu. Agree with me abg?? *flips hair* Oh, i made choc cake too tapi lupa nak serve masa petang, boleh? *slaps forehead*

Look who came? Opah datang exclusively dari Ipoh..hihi

Pics tak banyak, ini je pun yang ada. Tak menyempat nak posing.

Everything went very well. Even it was a small tiny mini one open house, i meant a lot to me! I'm a happy tuan rumah! Tq for coming!

Looking forward to Faris's birthday next month. No plan yet.

3 comments:

izzah azfar said...

rugi tak datang :)

dalilarahmad said...

rajin ko buat open house ek..tiap tahun rasenye..
kalau aku idak la..tambah pulak tukang masak pro (ayah mak) dah tak larat, nk order je, opkos la incik suami suruh masak (tepuk dahi la jwbnya), dengan anak kecik yang tak nak dok ngan org lain..so mmg tak de la..aku pun masak kejap jadi, kejap idak..haishhh
bila la dpt merasa jalan umah ko..jauh benau derrrr

~farah~ said...

kak izah : tu la, tgu jgk :) next time dtg k.

dal : biasala tu dal. aku buat sbb suka org dtg rumah. bila2 dtg la k :)

Friday, September 28, 2012

Merdeka Raya open house

Open house during merdeka hari tu was great! Ekceli nak buat weekend minggu kedua raya tapi got loadsss of invitations. Wedding la, open house la, engagement la, tahlil and etc.
So, 31 Ogos was the best date.

Some pics to share. Tapi tak ikut turutan, tah nape susah nak drag gambar2 ni, dulu ok je.
Whatever, janji ada buat kenangan.

It started from lepas Asar onwards. So got time to prepare. Saya masak seperiuk besar Mee Bandung, got so worried if tak cukup untuk tetamu. Dari pagi siapkan bahan2 alone (my other half did cleaning, tq), potong daging, sayur, bawang semua, siang udang, rebus, blend bla bla masak. Tak sangka so much work to do if nobody's helping. Siap pun agak lambat, even the first guest arrived still belum siap dgn baju comot bagai. In my defence, they actually came earlier before Asar. Clearly i didn't mind coz they had to help. A lot hehe.

Another strory to share, i burnt my baju kurung!! Kelam kabut sangat nk bersiap diri dan anak2, terlupa angkat iron dr baju, terus terbakar bahagian bontot. Geram rasanya. Baru pakai sekali je raya seken. Guess which one??
Back to the topic, tetamu tak ramai datang lepas Asar. Sangatlah risau sebab dah masak periuk besar still tak luak suku pun. Me and hubby blame each other. "tu la, masak penuh sangat, sape nak makan ni bla bla.." "ha la kang tak cukup cemana?..biar banyak takpe..bla bla"

God loves us, most of tetamu datang after Maghrib, ada yang berbuka puasa sekali. I was like "Yahooo, you seee...i told you kan? tak rugi buat banyak.." Memang ramai malam tu sampai we kept top up our dishes. Penat sangat tak sempat makan betul2, tak sempat berehat walau seminit tapi puas!

The menus.


Nasi impit by me. Ketupat daun palas by someone else, Rendang ayam and daging by in laws (so sedap, thank you!), satay and kuah kacang by order.

Kuey tiaw / mi bandung and puding koktel by yours truly (ehem, tetamu semua cakap sedap. want recipies?), puding laici by SIL.

Tetamu last balik pukul 12 malam. Makanan habis cukup-cukup and i was soooo happy! Lega ok, jenuh fikir sapa la nak makan banyak2 ni kalau takde tetamu malam. So lepas ni dah tau dah, kalau invite seramai ni, seperiuk tu sedang ok dah tu. Agree with me abg?? *flips hair* Oh, i made choc cake too tapi lupa nak serve masa petang, boleh? *slaps forehead*

Look who came? Opah datang exclusively dari Ipoh..hihi

Pics tak banyak, ini je pun yang ada. Tak menyempat nak posing.

Everything went very well. Even it was a small tiny mini one open house, i meant a lot to me! I'm a happy tuan rumah! Tq for coming!

Looking forward to Faris's birthday next month. No plan yet.

3 comments:

izzah azfar

rugi tak datang :)

dalilarahmad

rajin ko buat open house ek..tiap tahun rasenye..
kalau aku idak la..tambah pulak tukang masak pro (ayah mak) dah tak larat, nk order je, opkos la incik suami suruh masak (tepuk dahi la jwbnya), dengan anak kecik yang tak nak dok ngan org lain..so mmg tak de la..aku pun masak kejap jadi, kejap idak..haishhh
bila la dpt merasa jalan umah ko..jauh benau derrrr

~farah~

kak izah : tu la, tgu jgk :) next time dtg k.

dal : biasala tu dal. aku buat sbb suka org dtg rumah. bila2 dtg la k :)