CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, May 11, 2012

Revision 15 : Milk Boosters

Since i'm still fully breastfeed and still pumping untuk anak2 bertuah tu, so nak share sikit beberapa milk boosters yang berkesan. Means, bila consume, memang ada good effects :)


1) Longan kering


Masa mula-mula try nak minum longan, saya try yang ni. Red dates longan. My colleague suggested to try. Dalam pack ade sachets, nak minum bancuh je. Lepas tu rasa mcm eh okay jugak, beli lagi satu pack lah. Kat supermarket memang jumpa. Brand Super.




Lepas tu beli yang jenis macam ni pulak. Kena rebus sampai kembang dan letak gula sikit. Kat tesco, giant ada jual. Beli timbang boleh, siap dalam paket pun ada.



Then, beli yang macam ni pulak. Longan kering jugak tapi tak buang kulit lagi. Bila nak rebus baru kopek satu2. Officemate tolong belikan sebab dia pun beli jenis ni sebab yang dah siap kupas tu tak tau cara dia salai macam mana, terdedah ke apa ke, binatang pijak2 ke. So, betul jugak. Start dari tu beli yang ni je and minum sampai tak lalu nak minum dah (read : malas rebus)





2) Soya






Selalu beli yang fresh kat pasar malam, memang lepas minum susu lebih meriah penghasilannya.




Taufufah pun dah asalnya dari soya kan. Pantang jumpa, mesti beli. Sedapnya!




3. Oats





Rajin minum pagi2 dengan susu. Tapi tak selalu sangat makan. Sebab selalu lupa, pastu kalo tak lupa, malas pulak, kalau tak malas, kenyang pulak. Haihhh.





4. Horlicks




Ho ho ho horlicks! Selalu breakfast dengan horlicks. Memang berkesan! Both oats dgn horlicks contain malt. Like lembu2 New Zealand diberi makan malt untuk produce more susu. Yes, we do function like a cow here -__-". No wonder lah minum horlicks susu bertambah.


5. Anmum Lacta



Untuk energy tambahan jugak. Can helps replenish your nutriens stores. Minum susu untuk produce susu. Tapi sekarang dah tak minum dah la. Mula2 dulu je. Why? Dont ask.





6) Vitagen.



Can you believe it? Yap, mula perasan sebab selalu curi minum vitagen anak. Pastu bila pam susu, jadi extra oz. At first rasa maybe kebetulan je, pastu try minum lagi pastu pumping, memang it helps to increase my milk! It works for me, you can try if you want. Tak jumpa mana2 artikel lagi pasal vitagen as booster. Tak tau la dalam vitagen contains apa yang buat susu bertambah, tak habis research lagi hehe.




7) Lobak Putih



Saja try masa beli lauk kat kedai. Susu memang bertambah lepas makan. Adala dalam ermm 3 - 4 kali makan kot. Pastu taknampak dah orang jual. Malas nak masak sendiri.




8) Masak asam



Tak kira lauk apa pun asalkan masak asam memang buat susu bertambah. Bcoz, asam jawa adalah salah satu milk booster. I did research for you. Yes, you're welcome.



9) Shaklee product



Beli trial pack sebab nak try untuk sebulan dulu. Hasil memang bertambah jugak dan susu jadi lebih pekat. Tapi saya dah tak continue lepas habis sbb haiyaaa my weakness is makan banyak jenis ubat dalam satu2 masa. Rasa nak terkeluar balik je. 5 bulan baru habis. Sekian.



10) Catalyst Virgin Coconut Oil



Atau dalam BMnya minyak kelapa dara. VCO adalah minyak paling sihat didunia! Sangat banyak khasiat. Hari first telan sebijik pastu hasil pumping bertambah. Selalu kalau sekali pam dapat 5 - 6oz tu kira ok dah tu, tapi sekarang pam dapat sampai 10oz! Terkejut okey. Sesuai untuk ibu mengandung jugak :) Bukan untuk menyusu aje, tapi untuk kesihatan dalaman. Jadi kurang letih, penghadaman sangat baik. Baru consume tak sampai 2 minggu. Boleh baca kat sini untuk more info. Atau google je, macam-macam ada. Saya makan yang softgel (pil), ada jugak jenis liquid, collagen pun ada. Dan yang penting tak mahal- RM39.90 utk 60bijik untuk sebulan. I'm so in love with this! Ok ok, enuff promote, go try.




HOWEVER, kesan milk boosters tak sama untuk setiap orang. Ada orang sangat berkesan dan cepat, ada yang lambat, ada yang tak serasi. Jadi ikut kesesuaian diri masing-masing ok. I just share my boosters in case you wanna try :)




Ibu : Happy mothers day! Happy breastfeeding! 19 months and counting :)



* Most of the pics googled. Tq.

4 comments:

nur ramziyah halil said...

wooo...hebat mama farah ni...
akak dah topup fm sudah...
huru hara tol...tp masih keep on pumping...skrg ni tgh cuba pelbagai milk booster utk tingkatkan production...
nak try yg las tu lah....
tq for sharing

amalina said...

sy amik minyak kelapa dara. tapi bentuk cecair punya. satu hari satu sudu je. kang klu mkn byk bertambah lebar & 'tebal' lak...ahaha...

dalilarahmad said...

aku tak leh g ngan longan tu..baru minum 2 3 hari terus batuk sampai nk tercabut kepala..pastu tak minum dah.
dah le siap beli sekilo.adui..sapo nk perbihkan tu???emmm

mama pipie said...

mama suka horlick.. n soya hihi

Friday, May 11, 2012

Revision 15 : Milk Boosters

Since i'm still fully breastfeed and still pumping untuk anak2 bertuah tu, so nak share sikit beberapa milk boosters yang berkesan. Means, bila consume, memang ada good effects :)


1) Longan kering


Masa mula-mula try nak minum longan, saya try yang ni. Red dates longan. My colleague suggested to try. Dalam pack ade sachets, nak minum bancuh je. Lepas tu rasa mcm eh okay jugak, beli lagi satu pack lah. Kat supermarket memang jumpa. Brand Super.




Lepas tu beli yang jenis macam ni pulak. Kena rebus sampai kembang dan letak gula sikit. Kat tesco, giant ada jual. Beli timbang boleh, siap dalam paket pun ada.



Then, beli yang macam ni pulak. Longan kering jugak tapi tak buang kulit lagi. Bila nak rebus baru kopek satu2. Officemate tolong belikan sebab dia pun beli jenis ni sebab yang dah siap kupas tu tak tau cara dia salai macam mana, terdedah ke apa ke, binatang pijak2 ke. So, betul jugak. Start dari tu beli yang ni je and minum sampai tak lalu nak minum dah (read : malas rebus)





2) Soya






Selalu beli yang fresh kat pasar malam, memang lepas minum susu lebih meriah penghasilannya.




Taufufah pun dah asalnya dari soya kan. Pantang jumpa, mesti beli. Sedapnya!




3. Oats





Rajin minum pagi2 dengan susu. Tapi tak selalu sangat makan. Sebab selalu lupa, pastu kalo tak lupa, malas pulak, kalau tak malas, kenyang pulak. Haihhh.





4. Horlicks




Ho ho ho horlicks! Selalu breakfast dengan horlicks. Memang berkesan! Both oats dgn horlicks contain malt. Like lembu2 New Zealand diberi makan malt untuk produce more susu. Yes, we do function like a cow here -__-". No wonder lah minum horlicks susu bertambah.


5. Anmum Lacta



Untuk energy tambahan jugak. Can helps replenish your nutriens stores. Minum susu untuk produce susu. Tapi sekarang dah tak minum dah la. Mula2 dulu je. Why? Dont ask.





6) Vitagen.



Can you believe it? Yap, mula perasan sebab selalu curi minum vitagen anak. Pastu bila pam susu, jadi extra oz. At first rasa maybe kebetulan je, pastu try minum lagi pastu pumping, memang it helps to increase my milk! It works for me, you can try if you want. Tak jumpa mana2 artikel lagi pasal vitagen as booster. Tak tau la dalam vitagen contains apa yang buat susu bertambah, tak habis research lagi hehe.




7) Lobak Putih



Saja try masa beli lauk kat kedai. Susu memang bertambah lepas makan. Adala dalam ermm 3 - 4 kali makan kot. Pastu taknampak dah orang jual. Malas nak masak sendiri.




8) Masak asam



Tak kira lauk apa pun asalkan masak asam memang buat susu bertambah. Bcoz, asam jawa adalah salah satu milk booster. I did research for you. Yes, you're welcome.



9) Shaklee product



Beli trial pack sebab nak try untuk sebulan dulu. Hasil memang bertambah jugak dan susu jadi lebih pekat. Tapi saya dah tak continue lepas habis sbb haiyaaa my weakness is makan banyak jenis ubat dalam satu2 masa. Rasa nak terkeluar balik je. 5 bulan baru habis. Sekian.



10) Catalyst Virgin Coconut Oil



Atau dalam BMnya minyak kelapa dara. VCO adalah minyak paling sihat didunia! Sangat banyak khasiat. Hari first telan sebijik pastu hasil pumping bertambah. Selalu kalau sekali pam dapat 5 - 6oz tu kira ok dah tu, tapi sekarang pam dapat sampai 10oz! Terkejut okey. Sesuai untuk ibu mengandung jugak :) Bukan untuk menyusu aje, tapi untuk kesihatan dalaman. Jadi kurang letih, penghadaman sangat baik. Baru consume tak sampai 2 minggu. Boleh baca kat sini untuk more info. Atau google je, macam-macam ada. Saya makan yang softgel (pil), ada jugak jenis liquid, collagen pun ada. Dan yang penting tak mahal- RM39.90 utk 60bijik untuk sebulan. I'm so in love with this! Ok ok, enuff promote, go try.




HOWEVER, kesan milk boosters tak sama untuk setiap orang. Ada orang sangat berkesan dan cepat, ada yang lambat, ada yang tak serasi. Jadi ikut kesesuaian diri masing-masing ok. I just share my boosters in case you wanna try :)




Ibu : Happy mothers day! Happy breastfeeding! 19 months and counting :)



* Most of the pics googled. Tq.

4 comments:

nur ramziyah halil

wooo...hebat mama farah ni...
akak dah topup fm sudah...
huru hara tol...tp masih keep on pumping...skrg ni tgh cuba pelbagai milk booster utk tingkatkan production...
nak try yg las tu lah....
tq for sharing

amalina

sy amik minyak kelapa dara. tapi bentuk cecair punya. satu hari satu sudu je. kang klu mkn byk bertambah lebar & 'tebal' lak...ahaha...

dalilarahmad

aku tak leh g ngan longan tu..baru minum 2 3 hari terus batuk sampai nk tercabut kepala..pastu tak minum dah.
dah le siap beli sekilo.adui..sapo nk perbihkan tu???emmm

mama pipie

mama suka horlick.. n soya hihi