CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, August 23, 2010

18 Months : Kamus dan Milestone Syeefa :)



Yang Merah adalah updates dan penambahbaikan :)

1. Papa : Papa

2. Abah : Bah

3. Mama : Mama

4. Abang : Baa Bang

5. Atok : Tuk

6. Nek (nenek) : Nyek Nek

7. Fish : ishh.. fish

8. Kakak : tatak

9. Anjing : Uk..ukkk (bunyi menyalak)

10. Monyet : nyett

11. Kuda : Un..daa..

12. Rabbit : Ebit

13. Hantu : aatuuu.. antuu

14. Nak minum : nak nom nak inom

15. Nak naik : nak nek

16. Kambing : bekk

17. Shoes : yush shush

18. Jom : du.. dom

19. Baby : bebe

20. Kawan : wawa

21. Ball : baa..

22. Lembu : muuu..

23. Bird : Bek

24. Ben 10 : Ten ten :)

25. Kereta : teta

26. Car : tar

27. Nak susu : nak nenen

28. Sejuk : jujukk

29. Mengaduh sakit : aaduh!

30. Sakit : atitt.

31. Tutup : totok

32. Buka : tata

33. Licin : cin

34. Jatuh : atuh

35. Tumpah : mpah

36. Sotong : toton

37. Lipas : pashh

38. Cicak : cak

39. Nak mandi : nak ani

40. Tepi sikit : pi ikit

41. Finish : nish (sambil pusing2 tangan)

42. Gajah : dajah

43. Gigi: jiji

44. Duit : wit

45. Adik : dekk

46. Flying kiss : muahhh (sambil tangan dan mulut buat action fkying kiss) :)

47. Cantik : atikk

48. Nak duduk sini : nak dok ini :)

49. Betul betul betul (upin ipin) : tul tul tul :)

50. Kaki : ati

51. Pedas : dash

52. Panas : nash
53. Assalamualaikum : a la tum :)

And, last but not least...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
54. Ibu : Buu :) :D :)


Finally, yang sangat sangat dinantikan oleh ibu! Syeefa dah boleh panggil BU..!!
Touching tau :(

Update lain :

1. Banyak perkara yang diserap sampai saya sendiri pun macam tak percaya dari mana la dia belajar cakap/buat macam tu :)

2. Rajin merajuk plak sekarang. Kalau tak bagi dia main benda merbahaya ke atau buat2 marah dia ke, dia meniarap atas lantai sambil tutup muka ataupun lari pegi belakang langsir..huhu.

3. Nampak kita pegang penyapu, terus dia pegi ambil penyedok dan bagi. Padahal tak suruh pun.

4. Suka cakap di telefon, walaupun kita tak faham bahasa perancis dia..ekeke.

5. Suka iklan horlicks (Liza hanim dan anak nya). Iklan sabun basuh (yang boy tu sambung basikal dia dengan kereta untuk nenek dia), iklan Oreo (budak lelaki yang kiut berusaha nak makan oreo dengan susu) dan macam-macam lagi yang dia akan pause seketika dan tengok dengan penuh kosentrasi :)
6. Gigi masih 10 batang tapi hampir tumbuh sepenuhnya.

7. Masuk bathroom sekarang mesti mintak nak gosok gigi dulu.

8. Kalau dengar alunan 'lailahaillallah...lailahaillallah' dari masjid (masjid dekat dengan rumah), panggil ibu suruh ibu tengok dia goyangkan badan ke kiri kanan macam tengah berwirid (panggil wirid ke eh?).

9. Suka makan. Especially yang pedas, bertambah-tambah gitu. Senang hati sangat bila anak kenyang :)

10. Sebelum tidur, perkara wajib ialah bacakan buku untuk dia. Sekejap pun jadi lah. Sampai la terlena bersama buku-bukunya :)
11. Boleh recognize yang mana ibu punya, mama punya atau atok punya. Contoh : bila suruh ambil tudung, dia pegang tudung mama (SIL saya) dan sebut 'mama', means mama punya tudung pastu pegi cari yang ibu punya plak, ambil dan bagi ibu. Kagum sekejap! :)

3 comments:

Sitisifir10 said...

Melihat anak membesar, rasanya sangat mengujakan especially bila kita sama2 review perkembangan diorang dgn suami :)

~farah~ said...

kak siti : yes, sgt amazing :)

izzahazfar said...

emm..kejap je kan...nanti lagi 6 bulan dah 2 tahun..dah jadi kak long dah..hehehe

akak dok imagine anak ramai...kekeke

mesti best!

Monday, August 23, 2010

18 Months : Kamus dan Milestone Syeefa :)



Yang Merah adalah updates dan penambahbaikan :)

1. Papa : Papa

2. Abah : Bah

3. Mama : Mama

4. Abang : Baa Bang

5. Atok : Tuk

6. Nek (nenek) : Nyek Nek

7. Fish : ishh.. fish

8. Kakak : tatak

9. Anjing : Uk..ukkk (bunyi menyalak)

10. Monyet : nyett

11. Kuda : Un..daa..

12. Rabbit : Ebit

13. Hantu : aatuuu.. antuu

14. Nak minum : nak nom nak inom

15. Nak naik : nak nek

16. Kambing : bekk

17. Shoes : yush shush

18. Jom : du.. dom

19. Baby : bebe

20. Kawan : wawa

21. Ball : baa..

22. Lembu : muuu..

23. Bird : Bek

24. Ben 10 : Ten ten :)

25. Kereta : teta

26. Car : tar

27. Nak susu : nak nenen

28. Sejuk : jujukk

29. Mengaduh sakit : aaduh!

30. Sakit : atitt.

31. Tutup : totok

32. Buka : tata

33. Licin : cin

34. Jatuh : atuh

35. Tumpah : mpah

36. Sotong : toton

37. Lipas : pashh

38. Cicak : cak

39. Nak mandi : nak ani

40. Tepi sikit : pi ikit

41. Finish : nish (sambil pusing2 tangan)

42. Gajah : dajah

43. Gigi: jiji

44. Duit : wit

45. Adik : dekk

46. Flying kiss : muahhh (sambil tangan dan mulut buat action fkying kiss) :)

47. Cantik : atikk

48. Nak duduk sini : nak dok ini :)

49. Betul betul betul (upin ipin) : tul tul tul :)

50. Kaki : ati

51. Pedas : dash

52. Panas : nash
53. Assalamualaikum : a la tum :)

And, last but not least...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
54. Ibu : Buu :) :D :)


Finally, yang sangat sangat dinantikan oleh ibu! Syeefa dah boleh panggil BU..!!
Touching tau :(

Update lain :

1. Banyak perkara yang diserap sampai saya sendiri pun macam tak percaya dari mana la dia belajar cakap/buat macam tu :)

2. Rajin merajuk plak sekarang. Kalau tak bagi dia main benda merbahaya ke atau buat2 marah dia ke, dia meniarap atas lantai sambil tutup muka ataupun lari pegi belakang langsir..huhu.

3. Nampak kita pegang penyapu, terus dia pegi ambil penyedok dan bagi. Padahal tak suruh pun.

4. Suka cakap di telefon, walaupun kita tak faham bahasa perancis dia..ekeke.

5. Suka iklan horlicks (Liza hanim dan anak nya). Iklan sabun basuh (yang boy tu sambung basikal dia dengan kereta untuk nenek dia), iklan Oreo (budak lelaki yang kiut berusaha nak makan oreo dengan susu) dan macam-macam lagi yang dia akan pause seketika dan tengok dengan penuh kosentrasi :)
6. Gigi masih 10 batang tapi hampir tumbuh sepenuhnya.

7. Masuk bathroom sekarang mesti mintak nak gosok gigi dulu.

8. Kalau dengar alunan 'lailahaillallah...lailahaillallah' dari masjid (masjid dekat dengan rumah), panggil ibu suruh ibu tengok dia goyangkan badan ke kiri kanan macam tengah berwirid (panggil wirid ke eh?).

9. Suka makan. Especially yang pedas, bertambah-tambah gitu. Senang hati sangat bila anak kenyang :)

10. Sebelum tidur, perkara wajib ialah bacakan buku untuk dia. Sekejap pun jadi lah. Sampai la terlena bersama buku-bukunya :)
11. Boleh recognize yang mana ibu punya, mama punya atau atok punya. Contoh : bila suruh ambil tudung, dia pegang tudung mama (SIL saya) dan sebut 'mama', means mama punya tudung pastu pegi cari yang ibu punya plak, ambil dan bagi ibu. Kagum sekejap! :)

3 comments:

Sitisifir10

Melihat anak membesar, rasanya sangat mengujakan especially bila kita sama2 review perkembangan diorang dgn suami :)

~farah~

kak siti : yes, sgt amazing :)

izzahazfar

emm..kejap je kan...nanti lagi 6 bulan dah 2 tahun..dah jadi kak long dah..hehehe

akak dok imagine anak ramai...kekeke

mesti best!