CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 30, 2010

Kronologi kelahiran si hero Faris :)









Lamanya tak mengapdet belog. Bersarang sudah. Nasib baik tak lupa cara2 mengupload gambar..hihi.



Emm...bagaimana mahu mula ya?







Oh..kita mula dengan cerita detik-detik cemas mahu bersalin ok tak?



Dah lebih dua bulan dah pon, tapi sekarang baru nak apdet. Basi sudah farah weh! :P



Ada teman kesah? ekeke.

















Tepek gambar cinta hati dulu sebelum bercerita lebih lanjut :)





Ok, ok. Mula sekarang :)



Hari akhir saya bekerja sebelum cuti bersalin adalah pada 1 okt (jemaat) kerana EDD saya ada pada 4 okt (senin). Perut semakin mengeras, berjalan sudah mengah, kaki asik lenguh dan kejang, tapi saya berdoa semoga bayi lahir selepas 3 okt kerana saya mengadakan sedikit jamuan rumah terbuka pada hari itu. Hari-hari usap perut dan cakap "adik jangan keluar lagi ye, tunggu ibu selesai layan tetamu dulu". Adik mendengar kata..hihi





Sedikit gambar di hari kenduri di rumah saya :)









Dah selesai kenduri, saya rasa legaaaa yang amat. Sekarang dah tak kisah adik nak keluar bila-bilas masa pun, ibu dah ready :)



Hari EDD belum ada tanda2 sakit. Doktor bilang tunggu sehingga 10 hari dan jika belum 'meletup' saya perlu masuk wad dan di induce. Dan selepas itu hari-hari usap perut dan pesan "adik keluar cepat ye, ibu taknak kena induce" huhu.



Selang seminggu. Belum ada tanda. Setiap kali masuk tandas, saya selalu harap ada tanda mahu bersalin. Tapi tiada. Hari-hari berdoa agar ada rasa sakit kontraksi. Tapi tiada. Nervous tak terkata. Adik seronok didalam perut ibu :)



Masuk hari ke 9 (12 okt), saya cakap pada suami, esok kena bersiap ke hospital utk diwarded. Malam itu sempat lagi berfesbuk, google tips mudah bersalin etc etc dan apply tips2 berkenaan antaranya stimulate niple supaya bukaan servik lebih mudah terbuka. Macam biasa, Syifa telah bantu ibu stimulate kerana dia masih menyusu secara direct. Memang benar, tiap kali Syifa menyusu, akan terasa-rasa 'sesuatu' pada rahim :)



Tak berapa lama, saya rasakan kontraaksi yang ringan selang 15 minit dan saya harap ianya berterusan :) Kontraksi makin kerap iaitu selang 10minit tetapi masih tidak kuat. Jam 1.30 pagi (13okt) saya ke toilet. Dan saya lihat ada tanda. Oh, happynya! Saya sangat menunggu saat ini..hihi. Dalam masa yang sama saya teramat lega kerana saya rasa this is the time! No need to induce, yezzaaa.....:)



Sebelum ke hospital, suami bancuhkan air milo dicampurkan dengan telur (terbaca di internet mengenai tips mudah bersalin malam tersebut dan terus cuba walaupun.....uhuk uhuk). Terus ke wisma bersalin jam 2.30 pagi dan bukaan serviks adalah 4cm! Kontraksi makin kerap tetapi tidak terlalu sakit. Jam 4.30 pagi, bukaan sudah 6cm.



Jam 7.30 pagi, kontraksi sudah mula kuat. Tak tertahan rasanya. Tuhan saja yang tau macam mana peritnya menahan kontraksi setiap 5 minit, duduk tak kena, baring tak kena. Saya di tolak ke labour room. Tapi proses menghadapi kelahiran kali ini tidak seperti bersalinkan Syeefa dahulu. Ianya lebih mudah. Kali ini tiada drip air, tak perlu cucuk di tangan dan juga tiada alat CTG yang merimaskan perut. Misi di situ hanya duduk disebelah saya, tepuk2 perut dan lihat bacaan melalui jam tangan. Dan ia berulang setiap 10minit untuk memeriksa denyutan jantung bayi. Rasa macam saya bersalin dirumah pula gayanya :)



Sementara menungu di labour room misi mengisi butir2 untuk direkodkan.



Sehinggalah sesi soaljawab mengenai penyusuan selepas kelahiran..



Misi : Nanti lepas bersalin mau bagi susu apa?



Saya : Saya nak breastfeed my baby :)



Misi : Ok. Breastfeed dengan?



Saya : Only breastfeeding.



Misi : Tapi nanti susu tak ada tau, kena bagi susu formula jugak.



Saya : Oh, tak pe. Saya hanya mahu breastfeed.



Misi : Ok, breastfeed only ya?



Saya : (angguk)







"complete breastfeeding" :)



Tiba-tiba terasa hendak meneran, bukaan sudah cukup. Misi panggil doktor, suami di tepi mengengam tangan. Mesti dia pun nervous mahu lihat anak teruna dikeluarkan ke dunia :) Kepala bayi sudah nampak. Saya disuruh meneran jika sakit. Kali ini lebih tenang, hanya dua misi, seorang doktor dan suami saja di labor room berbanding bersalin sebelumnya ramai misi pelatih mengerumuni dan 'bersorak' seperti pom pom girl....ekeke



Tepat jam 9.50, 13 Oktober 2010, dengan hanya sekali push sahaja saya selamat melahirkan hero saya. Rasa macam tak percaya ia semudah itu. Adakah kerana milo campur telur itu 'melicinkan' laluan? Alhamdulillah, sudah selamat. Syukur kepada Allah. Saya tidak perlu diinduce setelah lewat 9 hari dan hari ke 10 overdue yang sepatutnya saya dimasuk ke wad, tetapi saya telah bersalin secara normal :) Allah knows best!







Ini lah hero saya. Muhammad Syamil Faris bin Mahazir. Anak ibu yang suka duduk didalam perut sudah keluar menjengah dunia akhirnya :)



Menyusu pertama kali selepas dibersihkan. Faris menyusu dengan baik sekali. Ransangan awal sangat berkesan. Susu awal sudah ada selepas melahirkan, dan semakin banyak pada hari kedua setelah diransang bayi sekerap mungkin :)



Saya memilih ward 4katil disebabkan tak mahu rasa sunyi dihospital (penakut sebenarnya). Oleh sebab bayi tak rooming in 24 jam bersama saya, bimbang menganggu ibu-ibu lain, saya meminta misi membawa bayi kepada saya setiap 2 jam untuk disusukan atau saya boleh petik loceng jika rasa mahu menyusukan anak :)

Faris diwarded selama 6 hari berikutan jaundice. Akan diceritakan dilain entri ya :)




Ok, sekian dulu ya auntie2. Ibu nak salin diapers faris ni :)



3 comments:

MRS. K said...

huhuh..

welcome to the world faris!

eB@mamaAerish'n'Aed said...

sgt comel... bestkan? kenangan terindah

~farah~ said...

mrs k : tenkiu auntie :)
mama : betul :)

Saturday, October 30, 2010

Kronologi kelahiran si hero Faris :)









Lamanya tak mengapdet belog. Bersarang sudah. Nasib baik tak lupa cara2 mengupload gambar..hihi.



Emm...bagaimana mahu mula ya?







Oh..kita mula dengan cerita detik-detik cemas mahu bersalin ok tak?



Dah lebih dua bulan dah pon, tapi sekarang baru nak apdet. Basi sudah farah weh! :P



Ada teman kesah? ekeke.

















Tepek gambar cinta hati dulu sebelum bercerita lebih lanjut :)





Ok, ok. Mula sekarang :)



Hari akhir saya bekerja sebelum cuti bersalin adalah pada 1 okt (jemaat) kerana EDD saya ada pada 4 okt (senin). Perut semakin mengeras, berjalan sudah mengah, kaki asik lenguh dan kejang, tapi saya berdoa semoga bayi lahir selepas 3 okt kerana saya mengadakan sedikit jamuan rumah terbuka pada hari itu. Hari-hari usap perut dan cakap "adik jangan keluar lagi ye, tunggu ibu selesai layan tetamu dulu". Adik mendengar kata..hihi





Sedikit gambar di hari kenduri di rumah saya :)









Dah selesai kenduri, saya rasa legaaaa yang amat. Sekarang dah tak kisah adik nak keluar bila-bilas masa pun, ibu dah ready :)



Hari EDD belum ada tanda2 sakit. Doktor bilang tunggu sehingga 10 hari dan jika belum 'meletup' saya perlu masuk wad dan di induce. Dan selepas itu hari-hari usap perut dan pesan "adik keluar cepat ye, ibu taknak kena induce" huhu.



Selang seminggu. Belum ada tanda. Setiap kali masuk tandas, saya selalu harap ada tanda mahu bersalin. Tapi tiada. Hari-hari berdoa agar ada rasa sakit kontraksi. Tapi tiada. Nervous tak terkata. Adik seronok didalam perut ibu :)



Masuk hari ke 9 (12 okt), saya cakap pada suami, esok kena bersiap ke hospital utk diwarded. Malam itu sempat lagi berfesbuk, google tips mudah bersalin etc etc dan apply tips2 berkenaan antaranya stimulate niple supaya bukaan servik lebih mudah terbuka. Macam biasa, Syifa telah bantu ibu stimulate kerana dia masih menyusu secara direct. Memang benar, tiap kali Syifa menyusu, akan terasa-rasa 'sesuatu' pada rahim :)



Tak berapa lama, saya rasakan kontraaksi yang ringan selang 15 minit dan saya harap ianya berterusan :) Kontraksi makin kerap iaitu selang 10minit tetapi masih tidak kuat. Jam 1.30 pagi (13okt) saya ke toilet. Dan saya lihat ada tanda. Oh, happynya! Saya sangat menunggu saat ini..hihi. Dalam masa yang sama saya teramat lega kerana saya rasa this is the time! No need to induce, yezzaaa.....:)



Sebelum ke hospital, suami bancuhkan air milo dicampurkan dengan telur (terbaca di internet mengenai tips mudah bersalin malam tersebut dan terus cuba walaupun.....uhuk uhuk). Terus ke wisma bersalin jam 2.30 pagi dan bukaan serviks adalah 4cm! Kontraksi makin kerap tetapi tidak terlalu sakit. Jam 4.30 pagi, bukaan sudah 6cm.



Jam 7.30 pagi, kontraksi sudah mula kuat. Tak tertahan rasanya. Tuhan saja yang tau macam mana peritnya menahan kontraksi setiap 5 minit, duduk tak kena, baring tak kena. Saya di tolak ke labour room. Tapi proses menghadapi kelahiran kali ini tidak seperti bersalinkan Syeefa dahulu. Ianya lebih mudah. Kali ini tiada drip air, tak perlu cucuk di tangan dan juga tiada alat CTG yang merimaskan perut. Misi di situ hanya duduk disebelah saya, tepuk2 perut dan lihat bacaan melalui jam tangan. Dan ia berulang setiap 10minit untuk memeriksa denyutan jantung bayi. Rasa macam saya bersalin dirumah pula gayanya :)



Sementara menungu di labour room misi mengisi butir2 untuk direkodkan.



Sehinggalah sesi soaljawab mengenai penyusuan selepas kelahiran..



Misi : Nanti lepas bersalin mau bagi susu apa?



Saya : Saya nak breastfeed my baby :)



Misi : Ok. Breastfeed dengan?



Saya : Only breastfeeding.



Misi : Tapi nanti susu tak ada tau, kena bagi susu formula jugak.



Saya : Oh, tak pe. Saya hanya mahu breastfeed.



Misi : Ok, breastfeed only ya?



Saya : (angguk)







"complete breastfeeding" :)



Tiba-tiba terasa hendak meneran, bukaan sudah cukup. Misi panggil doktor, suami di tepi mengengam tangan. Mesti dia pun nervous mahu lihat anak teruna dikeluarkan ke dunia :) Kepala bayi sudah nampak. Saya disuruh meneran jika sakit. Kali ini lebih tenang, hanya dua misi, seorang doktor dan suami saja di labor room berbanding bersalin sebelumnya ramai misi pelatih mengerumuni dan 'bersorak' seperti pom pom girl....ekeke



Tepat jam 9.50, 13 Oktober 2010, dengan hanya sekali push sahaja saya selamat melahirkan hero saya. Rasa macam tak percaya ia semudah itu. Adakah kerana milo campur telur itu 'melicinkan' laluan? Alhamdulillah, sudah selamat. Syukur kepada Allah. Saya tidak perlu diinduce setelah lewat 9 hari dan hari ke 10 overdue yang sepatutnya saya dimasuk ke wad, tetapi saya telah bersalin secara normal :) Allah knows best!







Ini lah hero saya. Muhammad Syamil Faris bin Mahazir. Anak ibu yang suka duduk didalam perut sudah keluar menjengah dunia akhirnya :)



Menyusu pertama kali selepas dibersihkan. Faris menyusu dengan baik sekali. Ransangan awal sangat berkesan. Susu awal sudah ada selepas melahirkan, dan semakin banyak pada hari kedua setelah diransang bayi sekerap mungkin :)



Saya memilih ward 4katil disebabkan tak mahu rasa sunyi dihospital (penakut sebenarnya). Oleh sebab bayi tak rooming in 24 jam bersama saya, bimbang menganggu ibu-ibu lain, saya meminta misi membawa bayi kepada saya setiap 2 jam untuk disusukan atau saya boleh petik loceng jika rasa mahu menyusukan anak :)

Faris diwarded selama 6 hari berikutan jaundice. Akan diceritakan dilain entri ya :)




Ok, sekian dulu ya auntie2. Ibu nak salin diapers faris ni :)