CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, September 20, 2011

All about our raya 2011 :)

First raya theme : GREENish.
Actually, sebelum shoping kain and whatnot, dalam fikiran nak pakai merah menyala tahun ni.
Atau kuning.
Tapi, macam selalu la. Sampai kedai, nampak yang lain pulak.
Tak tetap pendirian.

Hijau pun hijau lah. Who cares? Anak-anak pun tak complain :)

Sehari dua nak raya, baru kemas rumah secara hardcore.
Tak boleh awal-awal. You know why lah kan.
Dua ketul itu always in ready mode untuk memunggah :P


Before : Ruang tamu. (pic masa baru pindah).

And turn into this.
After : Dining hall. Very simple one.

Then, ruang tamu yang terhad.

Before : Langsir hijau-kuning? (Brazil ke semangat Kedah ni?)


Change now!!!

PINGGG!!!

and....tadaaaaaaa........

After : Takde perabot baru. Curtain only bau kedai :P


As usual pepagi raya suami sembahyang raya.
Dah beberapa tahun saya tak dapat nak join. You know whylah kan.
Tahun ni bertambah jadi dua ketul.

Sementara menyiap anak, suami balik.
Suami pergi menziarah kubur pula bersama in laws.
Saya sambung menyiap anak.
Suami pulang bersama in laws, saya tak siap siap lagi.....pffftt.


Tetamu pertama di pagi raya. Sebelum ke destinasi wajib setiap tahun.


Ape je menu pagi raya? Simple saja. Takde nasik tomato mahupun lontong.
Ketupat daun palas with gulai daging. Nasik impit kuah kacang.First time buat kuah kacang. Result : Mabeles.

Anak-anak dengan family in law.

My two adorable kids in GREEN.

Now fokus. Nak mengumpat ni. Haha..no lah. Sekadar untuk kenangan dan pengajaran esok-esok.

Last year, baju raya semua ready made. Nak cari yang sedondon amatlah payah.
Plus sarat pregnant, nak cari baju maknye pun susah apatah lagi untuk anak dara.
So this year, sebelum puasa lagi dah tempah baju sefamily.

Baju suami hantar tailor yang sama setiap tahun. Yawn.
Sedap pakai katanya. Ok la, whatever la - done

Baju saya dan Syeefa hantar tailor yang also jahit langsir.
Nasib baik tak tertukar baju raya dgn langsir haha - done

Baju faris? Hantar tailor lain sebab first tailor dah tak ambil tempahan baju kanak2 plus upah sahaja sepasang baju melayu budak adalah RM45! Quite mahal la saya rasa. Baik beli siap.
Seken tailor, MIL kata dia tak biasa buat baju melayu. Kang jadi baju kurung pulak.

So fine lah, hantar tailor ketiga yang katanya boleh boleh boleh.
Sampai lah hari Jumaat before raya, follow up. That tailor kata, belum siap. Esok lusa boleh siap katanya. Ok fine la, ada masa lagi. Plus tak susah kot jahit baju melayu teluk belanga untuk bayi 10 bulan. Pejam mata je.

Ok cool. Baju -baju yang lain semua dah siap 2minggu sebelum raya.
Petang sehari sebelum raya, hasben balik bawak berita.

"baju adik tak siap. mesin rosak"


Saya "ooh, okey, no hal"


Dey, you think that was my exact respon meh??


I actually was like "Whatttt????"

No no. I mean.

"WHATTTT?????????"

Esok je nak raya ni. Pandang Faris. Elok je dia, tak nangis pun takde baju raya. Happy je tengah main hehe.

Untuk saya yang excited nak tengok anak teruna berbaju melayu ni harus lah macam ade bom dalam hati. Whylah, taknak bagitau awal-awal mesin rosak, boleh tolong beli baru kan :P

Relaks ibu relaks. Nak menyejuk hati, takpe lah, pakai baju kasual je lah. Nak buat macam mana lagi. Lepas berbuka, ada la 5 suap nasik masuk mulut, hati tak tenang. Tak boleh jadi ni.

Tak de nafsu nak makan.
Solat.
Start enjin terus tekan minyak.
Pegi ekspo belakang rumah. ALONE.

Cari baju melayu macam orang mental, tak tentu arah. Haha.
Result = Tak jumpa.

Call suami, dia ajak cari dekat mall.

Pheww~

Alhamdullilah. Nasib baik jumpa baju melayu hijau cekak musang saiz 1 tahun sekali sampin comel, RM 30. Saiz besar, tapi whatever la. Asal ada.

Lets partayyyyyy!

Tak penah lagi dalam sejarah hidup 26tahun baru nak cari baju raya malam raya woih. Cari tudung raya pernah la :P

Malam raya patutnya masak rendang, rebus ketupat, isi kuih dalam balang sambil tengok sampaikan aidilfitri kan?

Ok habis segmen mami jarum.
Tudia berjela. Boring.

Family. See, baju melayu faris. Dah macam baju pinjam. Tak sempat la nak jahit sembat ke tulang belut ke malam-malam raya. REDHA.

Hmm, bila tengok balik macam ah bosannye kaler hijau. Macam selalu je raya pakai hijau.
Next raya kena pilih kaler meriah sket.
Kena determine. Takleh tukar pikiran bila sampai kedai kain.
Maybe shocking pink cenggini. Nice nice. 18batu nampak dah.

Otw beraya. As usual, rumah tok suami.

Sweet girl di rumah neknya. Nek = moyang. FYI, this girl tak suka ikat rambut. So, jalan senang. Pakai headband. Setel. Tu pun tahan la dalam 12minit.

Orang raya dia tido. "Tak nak kutip duit raya ke?? "

"Dont disturb me la ibu. Ngantuk ni makan ketupat banyak sangat" -__-

Seken raya. Eh, penatlapulak nak menaip banyak-banyak.

Nak bagitau, raya kedua balik Ipoh. Yayy! *chicken dance*



Seken raya theme? Err, merah err stripes kot tambah koko sket...hihi

Ah whatever la. Never bother. Raya kedua je pun, nak duduk dalam keta only.


Otw ke Ipoh. Dua jam. Yawn.
Yeay. Dah sampai rumah opah!


Anyway, sebelum bertolak call "ibu tengah masak nasik ayam ni". Wow, nasik ayam?
Sounds great. Tak sabar nak sampai.

Bila sampai, tengok sisa-sisa atas meja. "baru je diorang balik sebelum kamu sampai" ibu kata.
Dalam masa dua jam 4 family datang beraya, menghabiskan nasik ayam yang diidam???

*cries blood*

Haha..takde lah sampai habis.
My lovely Ibu memang selalu masak berat-berat time raya.

Pagi-pagi raya selalunya paling ramai tetamu. Selalunya menu tetiap tahun nasik tomato, nasik beriani, laksa, mee kuah etc.
"orang datang rumah kita berkat" katanya :)

Malamnya, beraya rumah sepupu sepapat. Malas ambil gambar.


Third raya theme : Girls in pink. Boys in kemeja. Boleh? :P

My flesh and blood :)

Papa buli adik pakai cekak kakak. Dahla ramai kata adik macam girl -__-" .

Syeefa with paksu.Manja dengan paksu. Masuk toilet pun nak ikut :D

Dirumah Opah. Rumah paling wajib (ade paling wajib dengan sederhana wajib ke pulak?) datang setiap tahun. Setiap tahun wajib ada wajik. You know wajik? Orang utara kata pulut kacau. Opah saya punya wajik memang the best ever dan super manis.

Menantu vs mentua.


After we clogged our arteries with all the ketupat rendang lemang lontong kuih samprit, suddenly rasa rindu terhadap fast food. Hehe.

Off to KFC.



Finger lickin' good. I know i know, dah tukar tagline sekarang. SOOO GOOOOODDD!


Lepas sendawa bau ayam, time to pulang ke pangkal jalan.

Masuk kereta. Suddenly.....
Wait! Ape tu? Something looks familiar.


TUTTI FRUTTI!!!?

Berhenti sekarang abang!!

Jom jom, singgah makan dessert!


Teringat status fesbuk seorang kawan tak lama dulu yang Tutti Frutti dah ada kat Ipoh (hai kak Agee!). Kat sinilah rupanya.

Since memang dah lama teringin nak makan mendalah fro-yo ni, tapi kat Penang jauh kat Island Plaza, malas nak pegi.

Tiba-tiba, baru ni nampak outlet dekat-dekat dengan rumah -__-

Satisfied look? Lepas ni kena cari macaroons pulak nampak gayanya.

Ahhh.....so sedap la this not-so-ice-cream thingy :)
Semangkuk untuk beliau. Kalau kena tinggal pun tak sedar ni :P

Raya seterusnya : No theme. Makpak recycle baju *nanges beregu*

Beraya rumah sahabat handai pula (takde gambar).

U know the power of facebook?
Tru FB, saya kembali reunite dengan geng-geng sekolah rendah.
First gathering after 13 years, ber-BBQ (potluck style) di rumah saya.
Its fun! Tak sangka boleh jumpa balik.

So raya tahun ni dapat la beraya dengan kekawan sekolah rendah.
Comel kan? :)
Lepas penat makan, main playground. Anak dara sibuk nak main taman.

Yolah, jom lah kita raya kat taman pulak. Aktiviti sihat what - mengurangkan kadar lemak, daripada balik tido :)

Sabtu bersamaan raya ke 5 nak balik dah :(


Tapi this girl sempat lagi bergelumang dengan buku-buku Opah bagi. Macam biasa, kusyuk dengan bukunya, sampai taknak balik :P

Ibu "tengok anak kamu rajin dengan buku, kamu dulu takde rajin benor rasanya". Dont drop my water face can ah? -______- Who on earth yang rajin mengadap buku time raya??

Raya ke 6, Ahad. Buat makan-makan sikit. Just family and close friends.
Menu paling senang, kotiaw dan bihun tomyam dengan nasi impit kuah kacang.
LICIN.

Random pictures, dah tak ingat raya ke berapa.

Attend open houses here and there, beraya sakan, makan-makan menggantikan lemak yang hilang masa puasa :P
Syeefa dan kezen, Daniel.


Adik Faris. Nothing much. EAT well PLAY well SLEEP very well :P


Both kesayangan berwajah boring ibu asik snap sana sini :P


Faris always have bad hair days..haha.




This is kuat makan girl. Sampai menjilat jari dua tangan :P
Syeefa "shedap la ibu". Ibu "ok ok, eat eat".

Habis sudah makan makan sakan. Raya sana sini.
Baju raya pun dah habis pakai. Nothing to wear oredi.

Duduk diam-diam kat rumah. Tengok baby tv sampai lebam. Makan kuih raya. Pakai diaper raya.


-_______-

3 comments:

Siti Syuhada said...

Adoiii..penantnyer baca entry nih..x abes2..hahahaa

Wizana binti Abd. Jalil said...

hahahah syok baca entry kali ni. ur gurl likes mine. xnk tocang rambut.

~farah~ said...

ct : sekali harung senang :P
wiz : tu la pyh anak dara ni..hihi

Tuesday, September 20, 2011

All about our raya 2011 :)

First raya theme : GREENish.
Actually, sebelum shoping kain and whatnot, dalam fikiran nak pakai merah menyala tahun ni.
Atau kuning.
Tapi, macam selalu la. Sampai kedai, nampak yang lain pulak.
Tak tetap pendirian.

Hijau pun hijau lah. Who cares? Anak-anak pun tak complain :)

Sehari dua nak raya, baru kemas rumah secara hardcore.
Tak boleh awal-awal. You know why lah kan.
Dua ketul itu always in ready mode untuk memunggah :P


Before : Ruang tamu. (pic masa baru pindah).

And turn into this.
After : Dining hall. Very simple one.

Then, ruang tamu yang terhad.

Before : Langsir hijau-kuning? (Brazil ke semangat Kedah ni?)


Change now!!!

PINGGG!!!

and....tadaaaaaaa........

After : Takde perabot baru. Curtain only bau kedai :P


As usual pepagi raya suami sembahyang raya.
Dah beberapa tahun saya tak dapat nak join. You know whylah kan.
Tahun ni bertambah jadi dua ketul.

Sementara menyiap anak, suami balik.
Suami pergi menziarah kubur pula bersama in laws.
Saya sambung menyiap anak.
Suami pulang bersama in laws, saya tak siap siap lagi.....pffftt.


Tetamu pertama di pagi raya. Sebelum ke destinasi wajib setiap tahun.


Ape je menu pagi raya? Simple saja. Takde nasik tomato mahupun lontong.
Ketupat daun palas with gulai daging. Nasik impit kuah kacang.First time buat kuah kacang. Result : Mabeles.

Anak-anak dengan family in law.

My two adorable kids in GREEN.

Now fokus. Nak mengumpat ni. Haha..no lah. Sekadar untuk kenangan dan pengajaran esok-esok.

Last year, baju raya semua ready made. Nak cari yang sedondon amatlah payah.
Plus sarat pregnant, nak cari baju maknye pun susah apatah lagi untuk anak dara.
So this year, sebelum puasa lagi dah tempah baju sefamily.

Baju suami hantar tailor yang sama setiap tahun. Yawn.
Sedap pakai katanya. Ok la, whatever la - done

Baju saya dan Syeefa hantar tailor yang also jahit langsir.
Nasib baik tak tertukar baju raya dgn langsir haha - done

Baju faris? Hantar tailor lain sebab first tailor dah tak ambil tempahan baju kanak2 plus upah sahaja sepasang baju melayu budak adalah RM45! Quite mahal la saya rasa. Baik beli siap.
Seken tailor, MIL kata dia tak biasa buat baju melayu. Kang jadi baju kurung pulak.

So fine lah, hantar tailor ketiga yang katanya boleh boleh boleh.
Sampai lah hari Jumaat before raya, follow up. That tailor kata, belum siap. Esok lusa boleh siap katanya. Ok fine la, ada masa lagi. Plus tak susah kot jahit baju melayu teluk belanga untuk bayi 10 bulan. Pejam mata je.

Ok cool. Baju -baju yang lain semua dah siap 2minggu sebelum raya.
Petang sehari sebelum raya, hasben balik bawak berita.

"baju adik tak siap. mesin rosak"


Saya "ooh, okey, no hal"


Dey, you think that was my exact respon meh??


I actually was like "Whatttt????"

No no. I mean.

"WHATTTT?????????"

Esok je nak raya ni. Pandang Faris. Elok je dia, tak nangis pun takde baju raya. Happy je tengah main hehe.

Untuk saya yang excited nak tengok anak teruna berbaju melayu ni harus lah macam ade bom dalam hati. Whylah, taknak bagitau awal-awal mesin rosak, boleh tolong beli baru kan :P

Relaks ibu relaks. Nak menyejuk hati, takpe lah, pakai baju kasual je lah. Nak buat macam mana lagi. Lepas berbuka, ada la 5 suap nasik masuk mulut, hati tak tenang. Tak boleh jadi ni.

Tak de nafsu nak makan.
Solat.
Start enjin terus tekan minyak.
Pegi ekspo belakang rumah. ALONE.

Cari baju melayu macam orang mental, tak tentu arah. Haha.
Result = Tak jumpa.

Call suami, dia ajak cari dekat mall.

Pheww~

Alhamdullilah. Nasib baik jumpa baju melayu hijau cekak musang saiz 1 tahun sekali sampin comel, RM 30. Saiz besar, tapi whatever la. Asal ada.

Lets partayyyyyy!

Tak penah lagi dalam sejarah hidup 26tahun baru nak cari baju raya malam raya woih. Cari tudung raya pernah la :P

Malam raya patutnya masak rendang, rebus ketupat, isi kuih dalam balang sambil tengok sampaikan aidilfitri kan?

Ok habis segmen mami jarum.
Tudia berjela. Boring.

Family. See, baju melayu faris. Dah macam baju pinjam. Tak sempat la nak jahit sembat ke tulang belut ke malam-malam raya. REDHA.

Hmm, bila tengok balik macam ah bosannye kaler hijau. Macam selalu je raya pakai hijau.
Next raya kena pilih kaler meriah sket.
Kena determine. Takleh tukar pikiran bila sampai kedai kain.
Maybe shocking pink cenggini. Nice nice. 18batu nampak dah.

Otw beraya. As usual, rumah tok suami.

Sweet girl di rumah neknya. Nek = moyang. FYI, this girl tak suka ikat rambut. So, jalan senang. Pakai headband. Setel. Tu pun tahan la dalam 12minit.

Orang raya dia tido. "Tak nak kutip duit raya ke?? "

"Dont disturb me la ibu. Ngantuk ni makan ketupat banyak sangat" -__-

Seken raya. Eh, penatlapulak nak menaip banyak-banyak.

Nak bagitau, raya kedua balik Ipoh. Yayy! *chicken dance*



Seken raya theme? Err, merah err stripes kot tambah koko sket...hihi

Ah whatever la. Never bother. Raya kedua je pun, nak duduk dalam keta only.


Otw ke Ipoh. Dua jam. Yawn.
Yeay. Dah sampai rumah opah!


Anyway, sebelum bertolak call "ibu tengah masak nasik ayam ni". Wow, nasik ayam?
Sounds great. Tak sabar nak sampai.

Bila sampai, tengok sisa-sisa atas meja. "baru je diorang balik sebelum kamu sampai" ibu kata.
Dalam masa dua jam 4 family datang beraya, menghabiskan nasik ayam yang diidam???

*cries blood*

Haha..takde lah sampai habis.
My lovely Ibu memang selalu masak berat-berat time raya.

Pagi-pagi raya selalunya paling ramai tetamu. Selalunya menu tetiap tahun nasik tomato, nasik beriani, laksa, mee kuah etc.
"orang datang rumah kita berkat" katanya :)

Malamnya, beraya rumah sepupu sepapat. Malas ambil gambar.


Third raya theme : Girls in pink. Boys in kemeja. Boleh? :P

My flesh and blood :)

Papa buli adik pakai cekak kakak. Dahla ramai kata adik macam girl -__-" .

Syeefa with paksu.Manja dengan paksu. Masuk toilet pun nak ikut :D

Dirumah Opah. Rumah paling wajib (ade paling wajib dengan sederhana wajib ke pulak?) datang setiap tahun. Setiap tahun wajib ada wajik. You know wajik? Orang utara kata pulut kacau. Opah saya punya wajik memang the best ever dan super manis.

Menantu vs mentua.


After we clogged our arteries with all the ketupat rendang lemang lontong kuih samprit, suddenly rasa rindu terhadap fast food. Hehe.

Off to KFC.



Finger lickin' good. I know i know, dah tukar tagline sekarang. SOOO GOOOOODDD!


Lepas sendawa bau ayam, time to pulang ke pangkal jalan.

Masuk kereta. Suddenly.....
Wait! Ape tu? Something looks familiar.


TUTTI FRUTTI!!!?

Berhenti sekarang abang!!

Jom jom, singgah makan dessert!


Teringat status fesbuk seorang kawan tak lama dulu yang Tutti Frutti dah ada kat Ipoh (hai kak Agee!). Kat sinilah rupanya.

Since memang dah lama teringin nak makan mendalah fro-yo ni, tapi kat Penang jauh kat Island Plaza, malas nak pegi.

Tiba-tiba, baru ni nampak outlet dekat-dekat dengan rumah -__-

Satisfied look? Lepas ni kena cari macaroons pulak nampak gayanya.

Ahhh.....so sedap la this not-so-ice-cream thingy :)
Semangkuk untuk beliau. Kalau kena tinggal pun tak sedar ni :P

Raya seterusnya : No theme. Makpak recycle baju *nanges beregu*

Beraya rumah sahabat handai pula (takde gambar).

U know the power of facebook?
Tru FB, saya kembali reunite dengan geng-geng sekolah rendah.
First gathering after 13 years, ber-BBQ (potluck style) di rumah saya.
Its fun! Tak sangka boleh jumpa balik.

So raya tahun ni dapat la beraya dengan kekawan sekolah rendah.
Comel kan? :)
Lepas penat makan, main playground. Anak dara sibuk nak main taman.

Yolah, jom lah kita raya kat taman pulak. Aktiviti sihat what - mengurangkan kadar lemak, daripada balik tido :)

Sabtu bersamaan raya ke 5 nak balik dah :(


Tapi this girl sempat lagi bergelumang dengan buku-buku Opah bagi. Macam biasa, kusyuk dengan bukunya, sampai taknak balik :P

Ibu "tengok anak kamu rajin dengan buku, kamu dulu takde rajin benor rasanya". Dont drop my water face can ah? -______- Who on earth yang rajin mengadap buku time raya??

Raya ke 6, Ahad. Buat makan-makan sikit. Just family and close friends.
Menu paling senang, kotiaw dan bihun tomyam dengan nasi impit kuah kacang.
LICIN.

Random pictures, dah tak ingat raya ke berapa.

Attend open houses here and there, beraya sakan, makan-makan menggantikan lemak yang hilang masa puasa :P
Syeefa dan kezen, Daniel.


Adik Faris. Nothing much. EAT well PLAY well SLEEP very well :P


Both kesayangan berwajah boring ibu asik snap sana sini :P


Faris always have bad hair days..haha.




This is kuat makan girl. Sampai menjilat jari dua tangan :P
Syeefa "shedap la ibu". Ibu "ok ok, eat eat".

Habis sudah makan makan sakan. Raya sana sini.
Baju raya pun dah habis pakai. Nothing to wear oredi.

Duduk diam-diam kat rumah. Tengok baby tv sampai lebam. Makan kuih raya. Pakai diaper raya.


-_______-