CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 28, 2011

Sedikit tips menjayakan tandem nursing :)

Saya nak sharing is caring sedikit tips menjayakan tandem nursing. Mana lah tau serba sedikit boleh membantu ibu-ibu yang ingin menyusukan kedua anak serentak atau pun ibu yang bakal melahirkan anak kedua mahu mempraktikkannya kelak :) Tips yang tak seberapa ini berdasarkan dari pengalaman sendiri, kita kongsi ya!



1. Niat


Pertama-tamanya kena ada niat. Sebelum merancang ada anak kedua saya tanamkan niat mahu menyusukan kedua-dua anak. Saya expecting utk anak kedua ketika Syeefa baru setahun. Dia saya masih kecil, dan masih perlukan susu ibu. Dan saya masih belum puas menyusukannya dan alhamdulillah hasrat itu tercapai.


2. Teruskan penyusuan walaupun mengandung

Bila mengandung kembali, susu semakin lama semakin berkurang. Saya tetap mengepam setakat yang mampu, dan Syeefa minum EBM setakat mana yang ada. Tetapi penyusuan secara direct tetap diteruskan walaupun mengandung. Susu ibu masih ada bila menghisap walaupun kena berusaha gigih sikit kalau nak betul2 kenyang, hehe. Apapun saya refer pada yang arif terlebih dahulu. Bertanya pada beberapa doktor samada boleh meneruskan penyusuan ketika mengandung. Info : Nursing while pregnant sama sekali tidak mendatangkan masalah kepada ibu mahupun bayi. Ibu harus makan dengan seimbang, minum air secukupnya, dan berehat bagi mengelakkan keletihan atau tekanan darah rendah. Walaubagaimana pun, jika ibu ada masalah terhadap kandungan sebelumnya (keguguran, kandungan luar rahim etc), perlu rujuk terlebih dahulu pada yang pakar ya :)


3. Tidak terus wean off


Sama sekali tidak. Saya takut kalau saya berhentikan sementara direct feeding, payah untuk memulakan kembali. Mungkin dia sudah tak mahu, rasa pelik dan sebagainya. Prevention is better dan cure. (ade kaitan ke? hihi). So, Syeefa masih menyusu secara direct di waktu malam dan ketika hari cuti sampai sekarang :) Dan sama sekali saya tak akan memaksa dia untuk berhenti menyusu ( cth : letak sebuk kopi, ubat gigi etc), biar dia berhenti dengan sendiri dan berlapang dada tanpa dipaksa :) kalu dah wean off nanti confirm sedih :(


4. Tegas dan kental


Biasalah, apa yang kita lakukan tak semestinya mendapat sokongan semua pihak kan? Jadinya, mungkin ada juga suara-suara yang tidak bersetuju. Macam-macam versi. Contoh : Susu untuk adik, tak boleh kongsi, nanti bla bla bla. Adik tak kenyang kalau kakak join sekaki :) Kalau ditanya saya, saya memanag bantah yang arif! hehe. Kerana anak-anak saya berkongsi sesuatu yang sememangnya milik mereka, terbentuknya darah daging dari sumber yang sama. Dan dengan bantuan kakak lah, makin kerap pengosongan dibuat, makin banyak susu terhasil, tak gitu? :P Pendapat dari hati, ibu berhak menentukan apa yang terbaik untuk anak-anak. Perlu lebih firm dan mengatasi segala bentuk cabaran. Terus laksanakan mengikut kata hati anda wahai ibu-ibu :)

Otw balik dari attend kenduri. dalam kereta pun jadi. Macam mana pun takpelah anak, asal korang sejahtera, ibu tak kisah :)



Mereka senang tidur selepas menyusu. Syok agaknya :) Kaki Syeefa landing atas papa. Dah berdua sekarang, kena pepandai senirik :)



Kelakar tengok dua budak masam ni. Macam terpaksa jek. Tak ready takpe, asal ibu menten ye :)




Ibu : Kalau dua boleh la serentak, kalo tiga? *sambil urut dada* hehehe.



2 comments:

haniekunie said...

oh tak dapat idea nk komen ape.. :D

~farah~ said...

haha..hanie. next time boley komen :) bilakah? hehe...

Monday, March 28, 2011

Sedikit tips menjayakan tandem nursing :)

Saya nak sharing is caring sedikit tips menjayakan tandem nursing. Mana lah tau serba sedikit boleh membantu ibu-ibu yang ingin menyusukan kedua anak serentak atau pun ibu yang bakal melahirkan anak kedua mahu mempraktikkannya kelak :) Tips yang tak seberapa ini berdasarkan dari pengalaman sendiri, kita kongsi ya!



1. Niat


Pertama-tamanya kena ada niat. Sebelum merancang ada anak kedua saya tanamkan niat mahu menyusukan kedua-dua anak. Saya expecting utk anak kedua ketika Syeefa baru setahun. Dia saya masih kecil, dan masih perlukan susu ibu. Dan saya masih belum puas menyusukannya dan alhamdulillah hasrat itu tercapai.


2. Teruskan penyusuan walaupun mengandung

Bila mengandung kembali, susu semakin lama semakin berkurang. Saya tetap mengepam setakat yang mampu, dan Syeefa minum EBM setakat mana yang ada. Tetapi penyusuan secara direct tetap diteruskan walaupun mengandung. Susu ibu masih ada bila menghisap walaupun kena berusaha gigih sikit kalau nak betul2 kenyang, hehe. Apapun saya refer pada yang arif terlebih dahulu. Bertanya pada beberapa doktor samada boleh meneruskan penyusuan ketika mengandung. Info : Nursing while pregnant sama sekali tidak mendatangkan masalah kepada ibu mahupun bayi. Ibu harus makan dengan seimbang, minum air secukupnya, dan berehat bagi mengelakkan keletihan atau tekanan darah rendah. Walaubagaimana pun, jika ibu ada masalah terhadap kandungan sebelumnya (keguguran, kandungan luar rahim etc), perlu rujuk terlebih dahulu pada yang pakar ya :)


3. Tidak terus wean off


Sama sekali tidak. Saya takut kalau saya berhentikan sementara direct feeding, payah untuk memulakan kembali. Mungkin dia sudah tak mahu, rasa pelik dan sebagainya. Prevention is better dan cure. (ade kaitan ke? hihi). So, Syeefa masih menyusu secara direct di waktu malam dan ketika hari cuti sampai sekarang :) Dan sama sekali saya tak akan memaksa dia untuk berhenti menyusu ( cth : letak sebuk kopi, ubat gigi etc), biar dia berhenti dengan sendiri dan berlapang dada tanpa dipaksa :) kalu dah wean off nanti confirm sedih :(


4. Tegas dan kental


Biasalah, apa yang kita lakukan tak semestinya mendapat sokongan semua pihak kan? Jadinya, mungkin ada juga suara-suara yang tidak bersetuju. Macam-macam versi. Contoh : Susu untuk adik, tak boleh kongsi, nanti bla bla bla. Adik tak kenyang kalau kakak join sekaki :) Kalau ditanya saya, saya memanag bantah yang arif! hehe. Kerana anak-anak saya berkongsi sesuatu yang sememangnya milik mereka, terbentuknya darah daging dari sumber yang sama. Dan dengan bantuan kakak lah, makin kerap pengosongan dibuat, makin banyak susu terhasil, tak gitu? :P Pendapat dari hati, ibu berhak menentukan apa yang terbaik untuk anak-anak. Perlu lebih firm dan mengatasi segala bentuk cabaran. Terus laksanakan mengikut kata hati anda wahai ibu-ibu :)

Otw balik dari attend kenduri. dalam kereta pun jadi. Macam mana pun takpelah anak, asal korang sejahtera, ibu tak kisah :)



Mereka senang tidur selepas menyusu. Syok agaknya :) Kaki Syeefa landing atas papa. Dah berdua sekarang, kena pepandai senirik :)



Kelakar tengok dua budak masam ni. Macam terpaksa jek. Tak ready takpe, asal ibu menten ye :)




Ibu : Kalau dua boleh la serentak, kalo tiga? *sambil urut dada* hehehe.