Saja nak share resipi mudah dan ringkas pejam mata boleh buat :)
Masa dalam pantang, selalu makan masak asam gini.
Tapi tak la guna ikan kering, gatal kata orang. Selalunya buat ikan tenggiri. Nyum nyum!
Memang berselera.
Ekceli, asam jawa adalah salah satu makanan penambah susu dan memang ternyata bila lepas makan mesti membengkak sampai basah baju. Masa Syeefa dulu pun sama juga.
So, moh la tengok resipinya yek.
(padahal senang jek, suma org reti buat..hihi)
Bahan utama haruslah ikan kering. Nama pun ikan kering masak asam kan :)
Saya suka letak cabai kering jugak. Kasik berasap telinga :P
Air asam jawa. Bancuh dengan sedikit air. Agak-agak la banyak mana nak guna ye :)
Cara-cara : Goreng ikan kering di dalam kuali.
Dah agak masak ikan kering tu, humban jek segala mala bawang, cili semua tu.
Cili kering pun masuk jugak ye puan-puan.
Then, agak bawang tu dah lunyai sket, masuk air asam jawa tadik.
Biarkan sampai masak. Nak masuk gula garam pun boleh, tapi tak payah pun takpe :)
Hidang bersama nasik panas berasap. Tambah plak kicap lemak manis pasti terangkat!
Selamat mencoba!
Ibu : Lapar plak tetiba.
Saya suka letak cabai kering jugak. Kasik berasap telinga :P
Air asam jawa. Bancuh dengan sedikit air. Agak-agak la banyak mana nak guna ye :)
Cara-cara : Goreng ikan kering di dalam kuali.
Dah agak masak ikan kering tu, humban jek segala mala bawang, cili semua tu.
Cili kering pun masuk jugak ye puan-puan.
Then, agak bawang tu dah lunyai sket, masuk air asam jawa tadik.
Biarkan sampai masak. Nak masuk gula garam pun boleh, tapi tak payah pun takpe :)
Hidang bersama nasik panas berasap. Tambah plak kicap lemak manis pasti terangkat!
Selamat mencoba!
Ibu : Lapar plak tetiba.
No comments:
Post a Comment